x
 

Οικονομία

Τράπεζα Κύπρου: Εκτόξευση κερδών το 2023

19 Φεβρουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εκτόξευση κερδών ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου με την καθαρή κερδοφορία για το 2023 να ανέρχεται στα €487 εκατομμύρια σε σύγκριση με €57 εκατ. το 2022, πλησιάζοντας τα επίπεδα προ της κρίσης του 2013, με την κερδοφορία να ωθείται από το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

«Τα αποτελέσματα της Τράπεζας ήταν εξαιρετικά, το καθαρό κέρδος μετά τη φορολογία πλησιάζει τα 500 εκατ.», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλός της, Πανίκος Νικολάου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, προσθέτοντας ότι ο δείκτης απόδοσης των ενσώματων κεφαλαίων (rote) πλησιάζει το 25%, που είναι από τους ψηλότερους της Ευρώπης, όπως ανέφερε.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Νικολάου ανέδειξε πως τα μη επιτοκιακά έσοδα της Τράπεζας για το 2023 ανήλθαν στα €300 εκατ. καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των εξόδων της, τονίζοντας πως η Τράπεζα θα συνεχίσει την «καλή απόδοση» ακόμη με την ομαλοποίηση των επιτοκίων.

«Το επιχειρηματικό μας μοντέλο είναι διαφοροποιημένο, όπως αποδεικνύεται από τα μη επιτοκιακά μας έσοδα, που συμβάλλουν σημαντικά στην κερδοφορία του συγκροτήματος και καλύπτουν σχεδόν 90% των συνολικών λειτουργικών εξόδων», ανέφερε.

Παράλληλα, δεν αποκάλυψε το ύψος του μερίσματος που η Τράπεζα θα κατανείμει στους μετόχους της, λέγοντας ότι αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης με τις εποπτικές αρχές, αλλά διαβεβαίωσε ότι η Τράπεζα θα «επιβραβεύσει τους μετόχους της».

Εσοδα πέραν του €1 δισ.

Το σύνολο των εσόδων της Τράπεζας για το 2023 ξεπέρασε το €1 δισεκατομμύριο, καταγράφοντας αύξηση 65% σε ετήσια βάση, με το 72% να προέρχεται από τα καθαρά έσοδα από τόκους ) €792 εκατ. Τα μη επιτοκιακά έσοδα ανήλθαν σε €300 εκατ., εκ των οποίων τα €181 εκατ. από αμοιβές και προμήθειες. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο για το 2023 διαμορφώθηκε στο 3,41% από 1,65% το 2022.

Οι συνολικές καταθέσεις πελατών του συγκροτήματος ανήλθαν σε €19,34 δισ. στις 31 Δεκεμβρίου 2023 σε σύγκριση €18,99 δισ. στις 31 Δεκεμβρίου 2022, με το ποσοστό των καταθέσεων που προστατεύεται από το σύστημα εγγύησης καταθέσεων να ανέρχεται στο 58%.

Υπό αξιολόγηση το θέμα του LSE

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της συμμετοχής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE), η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης, Ελίζα Λιβαδιώτου, είπε πως η συμμετοχή στο LSΕ έχει και κόστος και οφέλη. «Πάντα η συμμετοχή είναι μια δυναμική διαδικασία και πάντα είναι υπό αξιολόγηση», ανέφερε.

Υπενθυμίζοντας ότι η ένταξη στο LSΕ έγινε σε μια εποχή που η Τράπεζα ήταν «πληγωμένη», η κ. Λιβαδιώτου είπε πως το θέμα «αυτό είναι δυναμικό και πάντα υπό μελέτη, χωρίς να σημαίνει τίποτα». Δεν είναι θέμα σωστού ή λάθους αλλά αναλόγως του πώς εξελίσσεται η Τράπεζα, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη επάνοδο στο Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο κ. Νικολάου είπε αυτό είναι κάτι που είναι υπό αξιολόγηση αλλά πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας την ερχόμενη Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για να ενημερωθούν οι αντιπροσωπείες των κρατών μελών του ΟΗΕ για το σχέδιο «Αμάλθεια».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ