x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τραυματίας πολέμου

Κύριε Διευθυντά,

Συζητήσεις πολλές γίνονται από μερικά χρόνια τώρα σχετικά με το ποιός είπε το ΟΧΙ, με πολλούς να ισχυρίζονται ότι το είπαν οι Έλληνες. Ποιοι Ελληνες είπαν ΟΧΙ; Ξημερώνοντας η 28η Οκτωβρίου 1940, όλοι οι Έλληνες, όπως και οι γονείς μου, κοιμόντουσαν αμέριμνοι, μέχρι που ξύπνησαν ξαφνικά με τις καμπάνες και τις σειρήνες: «Πόλεμος!» «Επιστράτευση!».

Μόνος ο Ιωάννης Μεταξάς στις τρεις το πρωί δέχθηκε στο σπίτι του με τις πυτζάμες τον Ιταλό πρεσβευτή Γκράτσι, που τού επέδωσε το τελεσίγραφο: «Αφήστε μας να περάσουμε ή άλλως πόλεμος». Και ο Μεταξάς, «Λοιπόν, έχουμε πόλεμο!» («Μολών λαβέ» ο Λεωνίδας πάλι).

Ξεσηκώθηκαν οι Ελληνες με ενθουσιασμό και πατριωτική έξαρση, «Ίτε παίδες Ελλήνων… νυν υπέρ πάντων αγών» (ο Αισχύλος στους Πέρσες). Ξεκίνησαν για το Μέτωπο, το οποίο είχε προνοήσει ο Μεταξάς να οχυρώσει καλά προβλέποντας τι θα επέρχετο από τη συγκέντρωση των ιταλικών στρατευμάτων στα σύνορα της Αλβανίας και τον τορπιλισμό του αντιτορπιλικού «Ελλη» στην Τήνο.

Ξεκίνησαν οι Έλληνες τραγουδώντας, πολλοί περπατώντας χιλιόμετρα μακριά, πολεμώντας με τα κορμιά τους «Αέρα» στο κρύο και στα χιόνια, με την πείνα, την ψείρα, τις λάσπες, την κούραση, τον βρόντο των κανονιών και των αεροπλάνων, τις συνοδείες με τους λαβωμένους, όπως τα περιγράφει ο Ελύτης, ένας από αυτούς, στο «Αξιον Εστί». Που όχι μόνο νίκησαν τους πολυάριθμους Ιταλούς, αλλά ανάγκασαν τον Χίτλερ να εγκαταλείψει το σχέδιο Barbarossa, να χάσει τη Ρωσία και τελικά τον πόλεμο. Ναι, έχασε τον πόλεμο χάρις στους Έλληνες μετά το Ηρωικό Έπος του Σαράντα, κάτι που τώρα όλοι ξεχνούν.

Στρατιώτης πολεμώντας στην πρώτη γραμμή του πυρός και ο πατέρας μου, Παναγιώτης Κέκελας στα 26 του, τραυματίστηκε, υπέφερε όπως όλοι, αλλά γύρισε όρθιος με τη συναίσθηση για την εκπλήρωση του καθήκοντος. Μεγαλώσαμε με τις νοσταλγικές διηγήσεις του από το Μέτωπο και με τα τραγούδια της Σοφίας Βέμπο για χρόνια μετά. Κι ο Πόλεμος έγινε ρίγος στη συνείδησή μας.

Υπερήφανος Τραυματίας Πολέμου, η φωτογραφία του να παρελαύνει στην πρώτη σειρά με τον Σύλλογο των Τραυματιών Πολέμου στις παρελάσεις στην Πάτρα εδέσποζε στον τοίχο στο σαλόνι μας. Και η άλλη δίπλα ντυμένος στο χακί.

Πέθανε στις 28 Οκτωβρίου σαράντα χρόνια αργότερα.

Χρόνια Πολλά σε όλους!

 

Βασιλική Κέκελα

Νέα Υόρκη, ΝΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένο να γίνουν το αργότερο μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού του 2023, όταν δηλαδή και ολοκληρώνεται η θητεία της παρούσας Βουλής.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Γερμενό και κατευθύνεται προς Μύτικα

ΑΘΗΜΑ. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μηνύματα Μητσοτάκη προς την Αγκυρα από το Ευρωκοινοβούλιο (Βίντεο)

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Μηνύματα προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ακροατήριο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σήμερα το πρωί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας