x
 

Αμερική

Τρεις διακεκριμένοι επιστήμονες μιλούν στον «Ε.Κ.» για την Covid-19 και τη σχέση με το AIDS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Για τη σχέση της έρευνας κατά του ΗΙV με αυτή κατά του κορωνοϊού μίλησαν, μεταξύ άλλων, στον «Ε.Κ.» τρεις διακεκριμένοι επιστήμονες: o Δρ Γκάλο, που συν-ανακάλυψε τον HIV, και οι ομογενείς Δρ Γιώργος Παυλάκης και Δρ Δημήτρης Δασκαλάκης.

«Η μνήμη μας κρατά περίπου μιάμιση γενιά, περίπου 30 χρόνια, πάνω κάτω. Ολοι λένε ότι αυτή η πανδημία δεν θα ξεχαστεί ποτέ, αλλά, όσο άσχημη και αν είναι, οι άνθρωποι πάντα ξεχνούν. Κάθε πανδημία την ξεχνάμε. Τη δεκαετία του 1960 σεβόμασταν τις επιδημίες και τις πανδημίες. Στη συνέχεια, τη δεκαετία του 1970, η μελέτη τους περιορίστηκε σε ινστιτούτα τροπικών ασθενειών. Η επιστημονική έρευνα ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με τις εκφυλιστικές νόσους, ως σαν να μην έπρεπε να ανησυχούμε πια για λοιμώδεις ασθένειες. Είχαμε αντιβιοτικά, είχαμε καλή διατροφή, σωστά συστήματα Υγείας, οπότε τις ξεχάσαμε», λέει ο Δρ Ρόμπερτ Γκάλο, περιγράφοντας την εποχή που εμφανίστηκε -και εξακολουθεί να υφίσταται- η παγκόσμια επιδημία του AIDS.

Ο Δρ Γκάλο είναι ο διάσημος ερευνητής που συν-ανακάλυψε τον HIV, τον ιό που το προκαλεί. Κάτοχος, πλέον, της διακεκριμένης έδρας Ιατρικής Homer & Martha Gudelsky στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, όπου συνίδρυσε & διευθύνει το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Ιολογίας, ο Δρ Γκάλο είναι επίσης συνιδρυτής και διεθνής επιστημονικός σύμβουλος του Παγκόσμιου Ιολογικού Δικτύου. «Το 1889 υπήρχε μια μεγάλη επιδημία γρίπης. Περίπου 30 χρόνια αργότερα, τα μαθήματα από αυτήν ξεχάστηκαν. Αν κοιτάξετε την πολιομυελίτιδα, τη δεκαετία του 1950, τα μαθήματα αυτού που συνέβη με τη μεγάλη γρίπη το 1919-20 ξεχάστηκαν κι αυτά. Τι συνέβη με τον HIV; Στη δεκαετία του ’60 δεν ξεχάσαμε. Στη δεκαετία του ’70 ξεχάσαμε. Σας το εγγυώμαι, ήμουν εκεί. Ο HIV είναι θεραπεύσιμος τώρα από τη δεκαετία του ’90. Και πάλι, επιστρέψαμε στο ίδιο σημείο. Πόσος καιρός έχει περάσει;» Τριάντα χρόνια, πάνω κάτω.

«Το AIDS απέδειξε, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιατρικής, ότι οι αντιιικές θεραπείες είναι πιθανές, ότι οι ιογενείς ασθένειες μπορούν να θεραπευθούν. Με την πρόοδο της μοριακής ιολογίας, αποδείχθηκε ότι θα μπορούσαμε να επιτεθούμε με ακρίβεια σε έναν ιό και να παρέμβουμε σε ένα συγκεκριμένο στάδιο του γνωστού (πλέον) κύκλου αναπαραγωγής του. Αυτές οι εξελίξεις μας επέτρεψαν να σχεδιάσουμε αντιιικές θεραπείες, και έτσι κατέστησαν δυνατές», τονίζει ο Δρ Γκάλο, αναφέροντας ως παράδειγμα στον τομέα της Μοριακής Ιολογίας το έργο του Δρ. Γιώργου Παυλάκη.

 

Εθνικός Κήρυξ

Ο Δρ Παυλάκης.

 

O Δρ Παυλάκης, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Αντικαρκινικής Ερευνας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, και επικεφαλής του τομέα Ανθρωπίνων Ρετροϊών, μίλησε στον ΕΚ και περιέγραψε πώς «ο πόλεμος κατά του AIDS και του HIV δημιούργησε ένα τεράστιο πλήθος ιολόγων, εμβολιολόγων και ανοσολόγων που επί πολλά χρόνια έμαθε να αποτυγχάνει χωρίς να απογοητεύεται. Το εμβόλιο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, αλλά στην πορεία αναπτύχθηκε μια κοινότητα επιστημόνων που συνεργάζονται διεθνώς στην αντιμετώπιση δύσκολων προβλημάτων. Ολα αυτά ήταν έτοιμα για την αντιμετώπιση της Covid, και αυτή η υποδομή είναι αμέσως υπεύθυνη για την ταχεία πρόοδο που σημειώθηκε».

Ανεξαρτήτως ομοιοτήτων και διαφορών στη δομή των δύο ιών και νόσων, η διάσταση της δημόσιας υγείας των δύο κρίσεων αναδεικνύει κρίσιμα πολιτικά ζητήματα.

Ερωτηθείς για την παραπληροφόρηση, την άρνηση και άλλες πολιτικές αστοχίες που σημάδεψαν την αντίδραση στην Covid, ο Δρ Γκάλο τονίζει: «Οι κυβερνήσεις έχουν υπερβολική εξουσία. Χρειαζόμαστε τις κυβερνήσεις για χρήματα, για εποπτεία, υπό την έννοια πως κάποια εκπροσώπηση των πολιτών είναι απαραίτητη. Αλλά να είναι υπεύθυνες για τα πάντα; Μου είναι απαραίτητη μισή ντουζίνα άτομα που θα μπαίνουν στο γραφείο να μου λένε κάθε βράδυ πράγματα που γνωρίζουμε καλύτερα ως επιστήμονες;».

Για τον HIV, η επίπτωση της κυβερνητικής παρέμβασης έχει καταγραφεί στην απροθυμία της κυβέρνησης Ρέιγκαν να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει τις πιεστικές ανησυχίες για την υγεία.

Διαπιστώνει ο Δρ Γκάλο ότι έχουν γίνει βήματα σε αυτόν τον τομέα; «Οχι. Το κλίμα που υπήρχε (σ.σ.: στις ΗΠΑ κατά το ξέσπασμα της πανδημίας) μόλις που αναγνώριζε τις συνθήκες. Ο πρόεδρος είναι ένας και ο πρόεδρος αναγνώρισε την ύπαρξη της Covid – μετά βίας. Αλλά, συγχρόνως, ο πρόεδρος Τραμπ την απαξίωνε κάπως, την υποβάθμιζε. Αρα, τα πράγματα είναι διαφορετικά, αλλά όχι καλύτερα. Απλά διαφορετικά».

Απέναντι στην πολιτική διάσταση βρίσκεται η κοινωνική οργάνωση, η οποία, στην περίπτωση του AIDS ανέδειξε την δύναμη των μαζικών διεκδικήσεων στον τομέα της υγείας.

Ο Δρ Παυλάκης σημειώνει πως «χρωστάμε πολλά σε διαδοχικές γενιές ακτιβιστών του AIDS, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανθρώπων που δεν είναι πια μαζί μας, πολλοί από αυτούς έχοντας πεθάνει από AIDS. Η συμβολή της επιδημίας του AIDS στον αγώνα για μεγαλύτερη πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη είναι ότι πολλές μη προνομιούχες κοινότητες -η ομοφυλοφιλική κοινότητα, η τρανσέξουαλ κοινότητα, όλες οι κοινότητες που δεν τους επιτρεπόταν να συμμετέχουν στην κοινωνία με ίσους όρους- έδωσαν πολύ δύσκολους αγώνες για τα δικαιώματά τους. Πάλευαν να επιβιώσουν, και αγωνίστηκαν. Και στάθηκαν επίσης ενάντια στην οικονομική εκμετάλλευση, επειδή η τυπική λειτουργία του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος ήταν η ανάπτυξη φαρμάκων ναρκωτικών και η χορήγησή τους σε όσους είχαν να πληρώσουν».

 

Εθνικός Κήρυξ

Ο Δρ Δημήτριος Δασκαλάκης (Demetre Daskalakis MD).

 

Ο Δρ Δημήτρης Δασκαλάκης, εξέχων ακτιβιστής ερευνητής, διευθυντής, πλέον, του Τμήματος Πρόληψης του HIV/AIDS (DHAP) στο αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, επισημαίνει πως η κρίση του HIV ανέδειξε τους εμπεδωμένους κοινωνικούς παράγοντες που καθορίζουν πόσο ευάλωτη είναι η υγεία συγκεκριμένων πληθυσμών: «Το πρώτο μάθημα από τον HIV έχει να κάνει με τους ανθρώπους που υπερεκπροσωπούνται στην πανδημία της Covid. Οι μόνοι που εξεπλάγησαν από την υπερεκπροσώπηση των Μαύρων και των Λατίνων ήταν όσοι δεν ασχολούνταν πράγματι με τις μολυσματικές ασθένειες και τη δημόσια υγεία. Το θέμα είναι πως πολλές από τις λοιμώξεις που βλέπουμε να προκαλούν ανησυχία για τη δημόσια υγεία έχουν πάντα αυτά τα χαρακτηριστικά, λόγω των ιστορικών ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν ορισμένοι πληθυσμοί. Αυτή η ταχεία πανδημία τόνισε αυτό που προϋπήρχε. Καθώς εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση της ανισότητας στην υγεία, η συζήτηση επείγει να υπερβεί την ισότητα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, και να αποκατασταθεί γενικώς η δικαιοσύνη».

Η δικαιοσύνη αφορά ένα ευρύ πλέγμα πρόνοιας. Αναλόγως ευρύ, όμως, είναι και το κλίμα των προκλήσεων, καθώς οι συνδημίες δεν είναι απλώς μια λέξη της επικαιρότητας: Οι κρίσεις δημόσιας υγείας συμβαίνουν ταυτόχρονα, κλιμακώνοντας η μία την άλλη. Η Covid έχει επηρεάσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και την υγεία συνολικά, και ο πρόγονός της αγώνας κατά του AIDS έχει πληρώσει και αυτός τίμημα.

«Σίγουρα, η Covid έχει ζημιώσει τον αγώνα, γιατί σου στρέφει το μυαλό αλλού», λέει ο Δρ Γκάλο. «Είναι σαν να λέει ‘αυτό είναι πιο σημαντικό. Για το AIDS υπάρχει θεραπεία τώρα’. Είναι αναπόφευκτο: Η προσοχή σου αποσπάται, η πίεση και τα χρήματα σε κατευθύνουν σε άλλες έρευνες. Είναι κι αυτός ένας παραπάνω λόγος για να ξεφορτωθούμε την Covid, έτσι δεν είναι; Να εμβολιαστούν όλοι και να ξεμπερδέψουμε – αφού το πρόβλημα μπορεί να λυθεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κάλεσμα στους Έλληνες της Νέας Υόρκης προκειμένου να αξιοποιήσουν την δυνατότητα της επιστολικής ψήφου στις προσεχείς Ευρωεκλογές, απηύθυνε η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, κατά την διάρκεια της ειδικής ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, στην αίθουσα “Πέτρος Πατρίδης” στην Αστόρια, το βράδυ της Τετάρτης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ