x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επαναπατρίζονται τρεις ελληνικές αρχαιότητες από την Ατλάντα – Τις παρέλαβε η υπ. Λίνα Μενδώνη

ΑΤΛΑΝΤΑ. Τρεις σημαντικές ελληνικές αρχαιότητες, οι οποίες είχαν διακινηθεί παράνομα στο εξωτερικό και αποτελούσαν προϊόντα λαθρανασκαφών, παρέλαβε επίσημα προς επαναπατρισμό η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στο Πανεπιστήμιο Εμορυ (Emory) στην Ατλάντα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, τα τρία αυτά αρχαία κειμήλια βρίσκονταν σε εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Μάικλ Κάρλος (Michael Carlos) του Πανεπιστημίου Εμορυ και η επιστροφή τους στην Ελλάδα αποτελεί την επισφράγιση προσπαθειών, διαδικασιών και διαπραγματεύσεων που διήρκησαν πάνω από 16 χρόνια, προκειμένου να γίνει αποδεκτή, από όλες τις πλευρές, η πιστοποίηση της προέλευσής τους.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια πήλινη μινωική λάρνακα του τύπου του λουτήρα, με διακόσμηση ψαριών στο εσωτερικό και στυλιζαρισμένου χταποδιού στο εξωτερικό που χρονολογείται στον 14ο αι. π.Χ., ένα μαρμάρινο άγαλμα νεαρής γυναικείας μορφής, που στηρίζεται, με τον αριστερό της αγκώνα, σε υψηλό κορμό δένδρου και χρονολογείται στον 2ο αι. π.Χ. και μια μαρμάρινη ανδρική ιματιοφόρα μορφή καθισμένη σε δίφρο, προερχόμενη από τον ανάγλυφο διάκοσμο αττικού επιτύμβιου ναΐσκου του τρίτου τέταρτου του 4ου αι. π.Χ.

Φωτογραφία: ΥΠΠΟ

«Χρειάστηκαν 16 και πλέον χρόνια μέχρι να φτάσουμε, σήμερα, στην αίσια έκβαση. Μέσα στο διάστημα αυτό η ελληνική πλευρά διαρκώς εμπλούτιζε με νέα στοιχεία την τεκμηρίωση της παράνομης διακίνησής τους», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας μεταξύ άλλων τη σημαντική αρωγή «στην κοινή προσπάθεια» του Ελληνα προξένου στην Ατλάντα Θεόδωρου Δημόπουλου, «ο οποίος συντόνισε προσωπικά τις επαφές και τον διάλογο ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και το αμερικανικό Μουσείο τα τελευταία τρία χρόνια».

Οι αρχαιότητες προέρχονται από τρεις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, την Κρήτη, την Ηπειρο και την Αττική και έφτασαν στη συλλογή του Μουσείου Μάικλ Κάρλος αφού είχαν διακινηθεί παράνομα μέσω ενός κυκλώματος αρχαιοκαπήλων.  Αρχικά, από πλευράς του Πανεπιστημίου Εμορυ, είχε εκφραστεί η θέση πως η προέλευση των αρχαιολογικών κειμηλίων είχε ελεγχθεί, όμως, το ελληνικό κράτος επέμεινε, με την κ. Μενδώνη να εστιάζει στη δεκτική διάθεση που επέδειξε ο σημερινός Διευθυντής του Μουσείου, Χένρι Κιμ (Henry Kim).

«Ο διευθυντής του Μουσείου, Χένρι Κιμ, ήταν εκείνος που δεν αρκέστηκε στην ανταλλαγή επιστολών, αλλά ταξίδεψε ο ίδιος στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσει από κοντά με τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών το θέμα και να αξιολογήσει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς. Και είναι ο Χένρι Κιμ αυτός που αντιλήφθηκε το βάρος των πειστηρίων τεκμηρίωσης και εισηγήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου του Εμορυ να επιστραφούν τα τρία αντικείμενα εκεί όπου ανήκουν, στην Ελλάδα», τόνισε η κ. Μενδώνη.

Φωτογραφία: ΥΠΠΟ

Από την πλευρά του, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Εμορυ, Δρ Ραβί Μπελαμκόντα (Ravi Bellamkonda) τόνισε πως, σε ευρύτερο πλαίσιο, η συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές θα είναι η αρχή μιας εποικοδομητικής συνεργασίας.

«Η υπογραφείσα συμφωνία δίνει την ευκαιρία συνεργασίας με τα ελληνικά μουσεία αλλά και ευκαιρίες για τους φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου που διενεργούν αρχαιολογικές ανασκαφές στη Σαμοθράκη και στην Αρχαία Αγορά», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι η Λίνα Μενδώνη, το βράδυ της Τετάρτης, θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τα εγκαίνια της Εκθεσης Κυκλαδικής Τέχνης, από τη γνωστή συλλογή Στερν, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (ΜΕΤ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ. Αποφασισμένη να εκπονήσει μια ουσιαστική προεκλογική καμπάνια, με αιχμή του δόρατος τα κοινωνικά θέματα με έμφαση στη δημόσια παιδεία, δηλώνει στον «Εθνικό Κήρυκα» η ομογενής εκπαιδευτικός Σία Κυριακάκου (Sia Kyriakakos), η οποία και θα διεκδικήσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για την Ομοσπονδιακή Βουλή στην 2η Περιφέρεια του Μέριλαντ, σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εσωτερική εκλογική διαδικασία, στην οποία θα λάβουν μέρος έξι συνολικά υποψήφιοι.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ