x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Πολιτική

Τρεις εμβληματικοί νόμοι σε ενάμιση μήνα: Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, γάμος ομοφύλων και επιστολική ψήφος

ΑΘΗΝΑ. Με την υπερψήφιση το βράδυ της Παρασκευής (με 159 «ναι») του νομοσχεδίου που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, η κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε διάστημα λιγότερο από δύο μήνες να προωθήσει και να μετατρέψει σε νόμους τρία εμβληματικά νομοσχέδια, που για πολύ καιρό βάλτωναν και τα οποία σε πολλά άλλα κράτη του δυτικού Κόσμου (και όχι μόνο) αποτελούν εδώ και χρόνια νόμους.

Είχε προηγηθεί στις 24 Ιανουαρίου η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, που ναι μεν θα ισχύσει σε πρώτη φάση για τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου, είναι όμως κοινό μυστικό ότι φιλοδοξία και στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτελέσει οδηγό για τις εθνικές εκλογές. Ακολούθησε η υπερψήφιση στις 15 Φεβρουαρίου του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και η τεκνοθεσία από αυτά, ενώ η τριλογία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Για ένα «μεγάλο» και «ιστορικό» βήμα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του στο Facebook προσθέτοντας ότι η Βουλή «έβαλε τέλος σε έναν αναχρονισμό που η ίδια η ζωή είχε ξεπεράσει».

«Οταν ‘αλλάζουν όλα εδώ κάτω με ορμή’ για να δανειστώ ένα παλιό στίχο του Διονύση Σαββόπουλου, όταν η εκπαιδευτική πραγματικότητα και η οικονομία της γνώσης παγκοσμίως μεταβάλλεται ραγδαία, δεν μπορούμε ως χώρα και ως κοινωνία να μένουμε ακίνητοι. Νομίζω αναλύθηκε εκτενώς το πλαίσιο της εμβληματικής αυτής μεταρρύθμισης εντός και εκτός Βουλής και είναι λυπηρό που οι πολιτικές δυνάμεις -είτε για να φανεί ότι κάνουν αντιπολίτευση είτε για λόγους ιδεοληψίας- έκλεισαν τα αυτιά και τα μάτια τους σ’ αυτό που ζητάει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών» έγραψε ο κ. Μητσοτάκης.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί 299 ψηφισάντων βουλευτών, 159 βουλευτές (158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χάρης Κατσιβαρδάς, προερχόμενος από τους «Σπαρτιάτες») ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 129 βουλευτές καταψήφισαν, ενώ 11 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Στους παρόντες περιλαμβάνονται οι δέκα βουλευτές της Κ.Ο. Σπαρτιάτες και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχαήλ Χουρδάκης.

Απούσα στην επί της αρχής ψηφοφορία εμφανίστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ν. Κασιμάτη, η οποία, από λάθος της, δεν καταχώρισε την αρνητική θέση της στην επιστολική ψήφο, την οποία απέστειλε στο προεδρείο της Βουλής, ενώ ψήφισε κανονικά επί των άρθρων.

Για μια «μεγάλη ιστορική αλλαγή» μίλησε την Παρασκευή μετά το πέρας της ψηφοφορίας ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα μας μέσα από αυτή την πράξη «ευθυγραμμίζεται εκπαιδευτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη».

Απευθυνόμενος σε εκείνους, οι οποίοι δεν υποστηρίζουν την κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία, ξεκαθάρισε: «Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Η ευθύνη της εφαρμογής είναι πάνω μας για να μπορέσουμε να σας πείσουμε. Και θα το κάνουμε».

Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε πως «ένα αίτημα και μια συζήτηση δεκαετιών με την ψήφο μας απόψε ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα» και τόνισε ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας όπως φαίνεται σε κάθε δημοσκόπηση στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Φεβρουαρίου με μεγάλη πλειοψηφία 175 βουλευτών υπέρ, αλλά και αρκετές διαφοροποιήσεις είχε ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε μετά το αποτέλεσμα: «Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 24 Ιανουαρίου η Βουλή υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής ψήφισαν 158 βουλευτές της ΝΔ, καταψήφισαν 135 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Νέα Αριστερά ενώ οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσαν «παρών».
Παράλληλα, όμως, χάθηκε η ευκαιρία για τη διεύρυνση της διευκόλυνσης της επιστολικής και στις εθνικές εκλογές μόνο για τους απόδημους Ελληνες, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τη σχετική τροπολογία.

Η τροπολογία στηρίχθηκε μόνο από τους 158 της ΝΔ, καταψήφισε η αντιπολίτευση ενώ η Πλεύση Ελευθερίας δήλωσε «παρών».
Να σημειωθεί ότι για την έγκριση της τροπολογίας απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών καθώς αφορά το σύστημα εθνικών εκλογών. Αντίθετα, η τροποποίηση της διαδικασίας των ευρωεκλογών που επιφέρει το νομοσχέδιο εγκρίνεται με απλή πλειοψηφία 151.
Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως κλείνοντας τότε την τριήμερη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για κυβίστηση σημειώνοντας πως η καταψήφιση του νομοσχεδίου και της τροπολογίας τους φέρνει απέναντι στον Απόδημο Ελληνισμό.
«Αν δεν συμπληρωθούν 200 ψήφοι που απαιτούνται για την έγκριση της τροπολογίας που δίνει την δυνατότητα τους Ελληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν με επιστολική ψηφίο στις εθνικές εκλογές εμείς θα είμαστε εδώ να την φέρνουμε ξανά και ξανά έως ότου να δώσουμε την δυνατότητα στους Ελληνες συμπατριώτες μας να ψηφίζουν με επιστολική» ξεκαθάρισε η ίδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Ιδιαίτερα θετικά καταγράφονται τα πρώτα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό και συγκεκριμένα για τον προορισμό της πρωτεύουσας, με βάση τα στοιχεία των αφίξεων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη νέα τουριστική σαιζόν.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ