x

Υπόλοιπος Ελληνισμός

Τριάντα χρόνια από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου

04 Αυγούστου 2022

ΤΙΡΑΝΑ. Το 30ό έτος από την ενθρόνισή του συμπλήρωσε φέτος ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, σε μια ιδιαίτερα βαρυσήμαντη επέτειο, εν μέσω των δυσκολιών που παρουσιάστηκαν -και ξεπεράστηκαν- με την πορεία των ετών.

Ηταν Ιούλιος του 1991 όταν ο κ. Αναστάσιος έφθασε στην Αλβανία ως Πατριαρχικός Εξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο τότε Επίσκοπος, αργότερα Μητροπολίτης, Ανδρούσης κ. Αναστάσιος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις 24 Ιουνίου 1992, κατόπιν αιτήματος των Ορθοδόξων της Αλβανίας, εξελέγη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας και ενθρονίστηκε στις 2 Αυγούστου 1992.

«Στις τρεις δεκαετίες που συμπληρώθηκαν, η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία τής Αλβανίας ανασυγκροτήθηκε πλήρως και αναπτύχθηκε σε όλους τους τομείς», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας.

Οπως είναι γνωστό, από το 1944 έως το 1967 η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας δοκιμάστηκε από τον αθεϊστικό διωγμό, με τον τρόπο που εκδηλώθηκε και σε άλλες χώρες. Από το 1967 έως το 1990, το Σύνταγμα της χώρας απαγόρευσε κάθε θρησκευτική έκφραση, επιβάλλοντας ολοκληρωτικό διωγμό, που διέλυσε ολοσχερώς την τοπική Εκκλησία.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος, αφού ανέπεμψε δόξα και ευχαριστία στον Θεό για την πορεία 30 χρόνων, υπενθύμισε ότι «Κλήρος και λαός της Εκκλησίας της Αλβανίας ευγνωμόνως ενθυμούνται την πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τη διάκριση της αρμόδιας πατριαρχικής επιτροπής, για την ανασύσταση της τοπικής μας Εκκλησίας και με ανυπόκριτο σεβασμό και ειλικρινή αγάπη δέονται υπέρ της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάχου κ.κ. Βαρθολομαίου».

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης, απευθυνόμενος στον κ. Αναστάσιο, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η καλύτερη συμβολή σας είναι το πνευματικό υπόβαθρο, στο οποίο στηρίχθηκαν οι προσπάθειές σας: το μήνυμα του Ευαγγελίου που μεταφέρατε, η ελπίδα, η συγγνώμη, ο σεβασμός προς το κάθε ανθρώπινο πρόσωπο».

Μετά τη δοξολογική ατμόσφαιρα της Θείας Λειτουργίας, όπου συμμετείχαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, κληρικοί από όλες τις Ιερές Μητροπόλεις, οι δύο χορωδίες του Καθεδρικού Ναού και πλήθος εκκλησιάσματος, ακολούθησε στο σύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο -μέρος του Συγκροτήματος του Καθεδρικού Ναού και του Συνοδικού Κτιρίου- η Κληρικολαϊκή Συνέλευση. Οπως προβλέπεται από το Καταστατικό της Εκκλησίας της Αλβανίας, στη Συνέλευση συμμετέχουν «τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τα μέλη του Κληρικολαϊκού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, ανά δύο εκπρόσωποι εκάστης Ιεράς Μονής και ανά είκοσι κληρικοί και είκοσι τέσσαρις λαϊκοί, διά καταλλήλου εκπροσωπήσεως ανδρών, γυναικών και νέων, εκ της Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων».

Στη διάρκεια των εργασιών έγινε συνοπτικός απολογισμός του πολύπτυχου εκκλησιαστικού έργου που έχει συντελεστεί από τους υπευθύνους κληρικούς ή λαϊκούς κάθε τομέα.

Περαίνοντας τις εργασίες της Κληρικολαϊκής, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος υπογράμμισε τη δέηση του Απ. Παύλου ως πυξίδα για τη συνέχιση της πορείας της Εκκλησίας: «περιπατήσαι αξίως του κυρίου εις πάσαν αρεσκείαν εν παντί έργω αγαθώ καρποφορούντες και αυξανόμενοι τη επιγνώσει του Θεού» Κολ. 1,9).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος και ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντρίταν Αμπάζοβιτς υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα στην Ποντγκόριτσα θεμελιώδη συμφωνία μεταξύ του κράτους και της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, που ρυθμίζει το νομικό καθεστώς και εγγυάται τα περιουσιακά και λοιπά δικαιώματα στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο έδαφος του Μαυροβουνίου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας