x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Συνεργάτες

Τρομοκρατία και Θρησκευτισμός

Η σημερινή επέτειος του τρομακτικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, νομίζω ότι κάνει το θέμα της τρομοκρατίας και του παραφθαρμένου ή αν προτιμάτε του διαστροφικού θρησκευτισμού επίκαιρο για τη διατύπωση μερικών σκέψεων.

Ας ξεκινήσουμε με τη θέση ότι οι έμμονες ιδέες γύρω από τη θρησκεία μπορεί να την καταντήσουν μία επικίνδυνη ιδεοληψία, η οποία να προσπαθεί να επιβληθεί με τη βία αφού βλέπει την ετερότητα της πίστης του άλλου ως «απιστία». Ο στρατωνισμένος Ισλαμισμός εξελίσσεται σε λοιμική τρόμου και φόβου που όχι μόνο «μολύνει» τις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης, αλλά τις αιματοκυλά.

Ας μου επιτραπεί να τονίσω το αυτονόητο πως δεν μπορούμε να είμαστε πουθενά, ποτέ και με τίποτε ασφαλείς σήμερα. Ούτε μπορεί να αποκλείεται η εκκόλαψη τρομοκρατικών νεογνών ακόμα και στις πιο προηγμένες ποιοτικά πόλεις και αριστοκρατικά προάστια των ευρωπαϊκών χωρών και φυσικά και των Ηνωμένων Πολιτειών. Από την άλλη μεριά, θα ήταν λάθος, θαρρώ, οποιοδήποτε εγχείρημα γκετοποίησης της τρομοκρατίας.

Αλλωστε οι διαταραγμένες προσωπικότητες και οι ψυχικά ασθενείς υπάρχουν σε όλες τις πόλεις, τα προάστια, τις κοινωνικές και εθνικές ομάδες. Η δε ψυχική διαταραχή που μπορεί να προκληθεί από την παραφθορά της ερμηνείας και αντιληπτικής της θρησκείας, όπως ανέφερα και πιο πάνω, είναι πράγματι σοβαρή και επικίνδυνη, σε σημείο που μπορεί να φτάσει, όπως άλλωστε και φτάνει, ακόμα και σε αυτοκτονικές ενέργειες, διότι η πλύση εγκεφάλου είναι τέτοια που μιλά για «μαρτύριο» και «μάρτυρες».

Μία ματιά στις αυτοκτονικές τρομοκρατικές ενέργειες που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται έστω και με μικρότερη συχνότητα σήμερα στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, στη Συρία και αλλού είναι θαρρώ το καλύτερο πειστήριο. Αν θα διακινδύνευα μία πρόβλεψη, θα ήταν πως δύο θέματα φαίνεται ότι θα απασχολήσουν πιο έντονα τον Κόσμο μελλοντικά, ακόμα κι από την Οικονομία: Η θρησκεία και ο εθνικισμός, όχι μόνο ανάμεσα σε διαφορετικές θρησκείες, αλλά ακόμα και σε όμοιες, όπως συμβαίνει σήμερα με την πολεμική σύρραξη ανάμεσα σε δύο ομόδοξα κράτη, τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ καραδοκεί ο σπινθήρας για την ανάφλεξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η σύγκρουση θρησκειών σήμερα ενέχει σίγουρα και τη διάσταση της σύγκρουσης πολιτισμών, πράγμα που σημαίνει πως μία καινούργια πραγματικότητα εκκολάπτεται μπροστά στα μάτια μας, η οποία φαίνεται να μας συλλαμβάνει εξ’ απήνης γι’ αυτό και δεν γνωρίζουμε πώς να τη διαχειριστούμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα από την Αθήνα που διανύει καταπληκτικές μέρες με καθαρή ατμόσφαιρα, θερμοκρασία ιδανική, χωρίς υγρασία και έντονη ζέστη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ