x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τσαρλατάνοι

Είπε μια φράση την περασμένη εβδομάδα στο διάγγελμά του ο Μητσοτάκης η οποία μάλλον πέρασε στο ντούκου, αλλά κατ’ εμέ αποτελεί την επιτομή των λόγων για τους οποίους εξακολουθούμε να ταλαιπωρούμαστε από την πανδημία: «Σας καλώ επίσης να γυρίσετε την πλάτη στο φόβο και σε κάθε τσαρλατάνο που, για τη δική του δημοσιότητα και προβολή, εμπορεύεται την άγνοια».

Και μόνο η λέξη «τσαρλατάνος» που βγήκε από τα χείλη ενός κατά γενική ομολογία ευπρεπή πρωθυπουργού που δεν συνηθίζει να ξεφεύγει από τα γλωσσικά όρια που επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος θα έπρεπε να προβληματίσει πολλούς. Δυστυχώς, όμως, όποιοι έπρεπε να προβληματιστούν μάλλον δεν κατάλαβαν τι ήθελε να πει ο Μητσοτάκης.

Ηθελε να πει ότι είναι ακριβώς αυτοί οι έμποροι της άγνοιας που έχουν παρατείνει χρονικά την πανδημία, που στέλνουν κόσμο στον άλλο κόσμο και έχουν βάλει την κοινωνία να χωριστεί σε δυο στρατόπεδα, ενώ ο εχθρός είναι άλλος, αόρατος.

Τέτοιους εμπόρους θα τους βρείτε παντού: στους γιατρούς, στους δικηγόρους, στους τραγουδιστές, στους πολιτικούς, στους ηθοποιούς. Σε όποιους απευθύνονται εξ ιδιότητος σε πλατιές μάζες και είδαν μια καλή ευκαιρία να αναζωογονήσουν την καριέρα τους – στην πλάτη βέβαια των αδαών.

Μόλις χθες, ένας άνθρωπος που «ποιεί ήθος» και ο οποίος κόπτεται (και καλά) για όλους τους συνανθρώπους του, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να παίζει σε θέατρο που «απευθύνεται μόνο σε εμβολιασμένους». Με δεδομένο δε ότι είναι ο πρωταγωνιστής της παράστασης η παράσταση κατεβαίνει. «Μπράβο» θα πει ο κόσμος, «δεν θέλει το παιδί να διαχωρίζει τους θεατές, άρα τους πολίτες». Αυτό ακριβώς ήθελε και ο πρωταγωνιστής να πουν. Διότι εκτός από το χειροκρότημα ο ηθοποιός τρέφεται και από τη διαφήμιση – την άμεση και την έμμεση. Ο ίδιος όμως ο πρωταγωνιστής που «κόπτεται για τους ανεμβολίαστους» δεν φαίνεται να δίνει δεκάρα (ούτε τσακιστή) για τους συναδέλφους του στην παράσταση αλλά και όλους τους υπόλοιπους συντελεστές της (τεχνικούς κ.τ.λ.) που λίγο πριν τα Χριστούγεννα χάνουν τη δουλειά τους.

Αλλά έτσι είναι οι τσαρλατάνοι. Αν τους ενδιέφερε τι κακό κάνουν στους άλλους, δεν θα το έκαναν και δεν θα τους έλεγαν τσαρλατάνους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το Περιοδικό», η εβδομαδιαία μας έκδοση που προσφέρεται δωρεάν (για τώρα)  κάθε Σαββατοκύριακο μαζί με το βασικό φύλλο της εφημερίδας, καλύπτει εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα, και όπως ο αναγνώστης θα συμφωνήσει, γίνεται όλο και καλύτερο, από κάθε άποψη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Βανδάλισαν την εκκλησία του ιερέα που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Αγνωστοι βανδάλισαν τη νύχτα την εκκλησία, στα Κάτω Πατήσια, στην οποία λειτουργούσε ο ιερέας που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης και πορνογραφία ανηλίκων.

Tα Γεγονότα της Εβδομάδας απο τον «Ε.Κ.» με την Αννα Σαρηγιάννη

Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.