x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τσαρλατάνοι

Είπε μια φράση την περασμένη εβδομάδα στο διάγγελμά του ο Μητσοτάκης η οποία μάλλον πέρασε στο ντούκου, αλλά κατ’ εμέ αποτελεί την επιτομή των λόγων για τους οποίους εξακολουθούμε να ταλαιπωρούμαστε από την πανδημία: «Σας καλώ επίσης να γυρίσετε την πλάτη στο φόβο και σε κάθε τσαρλατάνο που, για τη δική του δημοσιότητα και προβολή, εμπορεύεται την άγνοια».

Και μόνο η λέξη «τσαρλατάνος» που βγήκε από τα χείλη ενός κατά γενική ομολογία ευπρεπή πρωθυπουργού που δεν συνηθίζει να ξεφεύγει από τα γλωσσικά όρια που επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος θα έπρεπε να προβληματίσει πολλούς. Δυστυχώς, όμως, όποιοι έπρεπε να προβληματιστούν μάλλον δεν κατάλαβαν τι ήθελε να πει ο Μητσοτάκης.

Ηθελε να πει ότι είναι ακριβώς αυτοί οι έμποροι της άγνοιας που έχουν παρατείνει χρονικά την πανδημία, που στέλνουν κόσμο στον άλλο κόσμο και έχουν βάλει την κοινωνία να χωριστεί σε δυο στρατόπεδα, ενώ ο εχθρός είναι άλλος, αόρατος.

Τέτοιους εμπόρους θα τους βρείτε παντού: στους γιατρούς, στους δικηγόρους, στους τραγουδιστές, στους πολιτικούς, στους ηθοποιούς. Σε όποιους απευθύνονται εξ ιδιότητος σε πλατιές μάζες και είδαν μια καλή ευκαιρία να αναζωογονήσουν την καριέρα τους – στην πλάτη βέβαια των αδαών.

Μόλις χθες, ένας άνθρωπος που «ποιεί ήθος» και ο οποίος κόπτεται (και καλά) για όλους τους συνανθρώπους του, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να παίζει σε θέατρο που «απευθύνεται μόνο σε εμβολιασμένους». Με δεδομένο δε ότι είναι ο πρωταγωνιστής της παράστασης η παράσταση κατεβαίνει. «Μπράβο» θα πει ο κόσμος, «δεν θέλει το παιδί να διαχωρίζει τους θεατές, άρα τους πολίτες». Αυτό ακριβώς ήθελε και ο πρωταγωνιστής να πουν. Διότι εκτός από το χειροκρότημα ο ηθοποιός τρέφεται και από τη διαφήμιση – την άμεση και την έμμεση. Ο ίδιος όμως ο πρωταγωνιστής που «κόπτεται για τους ανεμβολίαστους» δεν φαίνεται να δίνει δεκάρα (ούτε τσακιστή) για τους συναδέλφους του στην παράσταση αλλά και όλους τους υπόλοιπους συντελεστές της (τεχνικούς κ.τ.λ.) που λίγο πριν τα Χριστούγεννα χάνουν τη δουλειά τους.

Αλλά έτσι είναι οι τσαρλατάνοι. Αν τους ενδιέφερε τι κακό κάνουν στους άλλους, δεν θα το έκαναν και δεν θα τους έλεγαν τσαρλατάνους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πρόοδος της κοινωνίας στις ΗΠΑ και στη Δύση γενικότερα προσμετράται με την ανάπτυξη, τον δείκτη ΑΕΠ, και βεβαίως ανάλογα τις πολιτείες για τις ΗΠΑ και επαρχίες για τα ευρωπαϊκά κράτη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Γερμενό και κατευθύνεται προς Μύτικα

ΑΘΗΜΑ. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μηνύματα Μητσοτάκη προς την Αγκυρα από το Ευρωκοινοβούλιο (Βίντεο)

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Μηνύματα προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ακροατήριο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σήμερα το πρωί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας