x
 

Πολιτισμός

«Τσέχες και Ελληνίδες Ηρωίδες» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

12 Απριλίου 2024

ΚΟΖΑΝΗ. Εξήντα προσωπικότητες που αποτελούν πρέσβειρες -η κάθε μια στον τομέα της- για την Ιστορία της Τσεχίας και της Ελλάδας παρουσιάζονται στην Εκθεση «Τσέχες και Ελληνίδες Ηρωίδες» στο φουαγιέ της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Η έκθεση προέκυψε ως πρωτοβουλία του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας, της συνεργασίας φοιτητών της Σχολής Ντιζάιν και Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Βοημίας, Πίλσεν (Σούτναρκα) και φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παρουσιάζονται εξήντα εικαστικά έργα, τριάντα πορτραίτα σημαντικών γυναικών της Τσεχίας και ισάριθμα από την Ελλάδα.

Διατρέχοντας κανείς την Ιστορία των δύο χωρών, συναντά πληθώρα πνευματικών γυναικών που δίνουν το παράδειγμα ή γίνονται ο πυρήνας όπου γύρω τους συνδιαμορφώνονται νέα περιβάλλοντα και ιδέες κι όπως αναφέρει ο Γιάννης Ζιώγας, καθηγητής-ζωγράφος εκ μέρους του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (ΤΕΕΤ-ΠΔΜ) «οι συγκεκριμένες γυναίκες διαμορφώνουν το πνεύμα του τόπου τους». Ο κ. Ζιώγας αναφερόμενος στην συμβολή των γυναικών στην διαδρομή της Ιστορίας μέσα από την επιστήμη, τους κοινωνικούς αγώνες, τους αγώνες χειραφέτησης, την αντίσταση τους ενάντια στους κατακτητές, τόνισε ότι «οι γυναίκες τόσο στην καθημερινότητα όσο και σε κρίσιμες στιγμές με την στάση τους έχουν συμβάλλει στην διαμόρφωση του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε σήμερα».

Δημιουργός του πρότζεκτ είναι η Ρενάτα Φουτσίκοβα, εικονογράφος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βοημίας, η οποία σημειώνει ότι «οι γυναίκες σήμερα μπορεί να αποφασίζουν για την συμμετοχή τους στα κοινά, την μόρφωση και το επάγγελμα ή την περιουσιακή τους κατάσταση αλλά δεν ήταν πάντα έτσι και χρειάστηκαν να συμβούν πολλά για φθάσουμε εδώ που είμαστε. Δικαιούμαστε να ονομάζουμε ηρωίδες αυτές τις γυναίκες» κατέληξε.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η επιλογή των ηρωίδων σε ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά όπως σημειώνει ο κ. Ζιώγας ήταν «από τα δύσκολα κομμάτια του πρότζεκτ κι έγινε από την δημιουργική ομάδα του ΤΕΕΤ». Αναφέρει ότι «αρχή όλων των ηρωίδων είναι η Αντιγόνη, η γυναίκα μύθος και ταυτόχρονα σύμβολο, με την ξεχωριστή επιρροή της στο πνεύμα του ελληνικού πολιτισμού». Στο Εικαστικό πρότζεκτ υπάρχουν γυναίκες από την εποχή της αρχαιότητας, του Βυζαντίου, της Ελληνικής Επανάστασης, επιλέχθηκαν επίσης ηρωίδες της Αντίστασης στην Γερμανική κατοχή, γυναίκες από τα Γράμματα, τις Τέχνες και τον κινηματογράφο αλλά και γυναίκες που συνέβαλαν με το έργο τους στην εξέλιξη των επιστημών. Το περιεχόμενο της έκθεσης «Ελληνίδες ηρωίδες» τόνισε ο κ. Ζιώγας «αποκτά πιο σύνθετα χαρακτηριστικά με αφορμή τις γυναικοκτονίες που τελευταία συγκλόνισαν την χώρα».

Ελληνίδες ηρωίδες από το ΤΕΕΤ του ΠΔΜ

Θανάσης Αργυριάδης (Κυρά της Ρω), Βιολέτα Γαζέα (Ηλέκτρα Αποστόλου), Ιωάννα Ζολώτα (Nelly’s), Νεράντζα Ζωγράφου (Ανώνυμη Γυναίκα της Πίνδου), Κυριάκος Ηλιάδης (Βάσω Κατράκη), Ελισσάβετ Ευαγγελία Ίτσιου (Μαρία Σβώλου), Αδαμαντία- Λέα Καββαδία (Ελένη Μπούκουρα-Αλταμούρα), Ζαχάρω Καρακωνσταντή (Μαρία Πολυδούρη), Σταμάτης Κοζάς (Δόμνα Σαμίου), Βερόνικα Κωνσταντίνου (Μαρία- Ευφροσύνη Σπαρτάλη), Κατερίνα Κωνσταντάκη (Διδώ Σωτηρίου), Κατερίνα Μελισσαροπούλου (Ζουζού Νικολούδη, Σοφία Μπεκατώρου), Μαρία Μπέλλη (Αννα Κομνηνή), Μαριάμ Νιοριάτζε (Μητιώ Σακελλαρίου, Λέλα Καραγιάννη, Κατίνα Παξινού, Χρύσα), Αντζυ Παπαδοπούλου (Αγγελική Λαΐου), Αρετή Παφύλη (Μαντώ Μαυρογένους, Μαρία Κάλλας), Άννα Προδρόμου (Καλιρρόη Παρέν), Βασιλική Ρουμπή (Αντιγόνη, Ευανθία Καίρη), Δώρα Σιαφλά (Σαπφώ), Γιώργος Σουλιώτης (Πηνελόπη Δέλτα), Κωνσταντίνα Στεφανίδου (Μπουμπουλίνα Λασκαρίνα, Αύρα Θεοδωροπούλου), Ασπασία-Τατιάνη Τσιγαρίδη (Άλκη Ζέη), Ευτυχία Χαϊντίνη (Μελίνα Μερκούρη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Την ποιητική του συλλογή (εκδόσεις ΕΝΤΟΣ) υπό τον τίτλο «Νυκταλγία» παρουσιάζει ο ποιητής Πέτρος Βασιλάκος.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ