x
 

Υγεία

Τσιγάρο… ο κακός της παρέας – Ομογενείς ειδικοί μιλούν στο «Περιοδικό» του «Ε.Κ.»

«Δεν υπάρχουν παθητικοί καπνιστές, υπάρχουν αντιπαθητικοί αντικαπνιστές». Ετσι έγραψε ένας  ανώνυμος σε ένα μισογκρεμοσμένο τοίχο  στο Γκάζι, πριν αρκετά χρόνια και γέλασα πολύ καθώς περπατούσα στο δρόμο και το διάβασα. Φαντάζομαι, θα ήταν ένας χιουμορίστας και πανέξυπνος  φανατικός καπνιστής,  που η νικοτίνη του διέγειρε  ακόμα περισσότερο το έξυπνο μυαλό του και του ζωντάνευε την διάθεσή του, που την κατέγραψε «λίγο «επιθετικά», αλλά ανεξίτηλα στη μνήμη των περαστικών. Ενα τσιγάρο δρόμος δηλαδή, που έχει έναρξη αλλά και  τέλος, που τις μισές φορές και παραπάνω, είναι αδιέξοδος και μας ρίχνει στο γκρεμό.  Επειδή αυτοί που πέφτουν στον γκρεμό είναι  πάνω απο 8 εκατομμύρια τον χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε  από το 1987, τη 31η Μαΐου, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, για να  επισημάνει  τις συνέπειες  της βλαβερής συνήθειας, αλλά και τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος, με πολλές εκστρατείες κατά του.

Η πανδημία του COVID-19 , μας έδειξε ακόμα μια φορά πόσο σημαντική είναι η υγεία του αναπνευστικού συστήματος, και ευτυχώς πολλοί καπνιστές αναγκάστηκαν να σταματήσουν το κάπνισμα, στο οποίο παρεπιπτόντως αποδίδεται σχεδόν το 90% των καρκίνων του πνεύμονα και  το 25% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα.  Έχει υπολογιστεί, ότι κάθε τσιγάρο που καπνίζει ο καπνιστής, αφαιρεί κατά μέσο όρο 5 λεπτά από τη ζωή του. Έχει επίσης υπολογιστεί, ότι κάθε 6 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει εξ’ αιτίας του καπνίσματος και της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.  Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει 4.000 χημικές ουσίες, με διαφορετικές ιδιότητες και επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, εκ των οποίων 250 είναι επιβλαβείς και 50 είναι καρκινογόνες. Επιλέγοντας το κάπνισμα, οι άνθρωποι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σημαντικού αριθμού νοσημάτων και μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσής τους.

Η συσχέτιση αυτή αφορά κυρίως κακοήθη νεοπλάσματα, καρδιαγγειακά νοσήματα, περιφερειακή αγγειακή νόσο, υπέρταση καθώς και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια βρογχίτιδα, πνευμονικό εμφύσημα, βρογχικό άσθμα. Το κάπνισμα ευθύνεται ακόμη για την πρόκληση πολλών άλλων νοσημάτων και διαταραχών ή συμμετέχει στην πρόκληση αυτών. Στα νοσήματα και στις διαταραχές αυτές συμπεριλαμβάνονται τα νοσήματα πεπτικού, μυοσκελετικού και συνδετικού ιστού, τα νοσήματα ουροποιητικού/γεννητικού συστήματος, τα νοσήματα νευρικού συστήματος και αισθητηρίων οργάνων, η επιβράδυνση των γνωστικών λειτουργιών και η αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Επ ευκαιρία της ημέρας αυτής προσκαλέσαμε σημαντικούς  γιατρούς των οποίων οι ασθενείς τους είναι καπνιστές που  έχουν υποστεί βλάβες απο το τσιγάρο, για να μας μιλήσουν για την καταστροφική αυτή συνήθεια.

Ευχαριστούμε θερμά τον καρδιολόγο Δρα  Πολύδωρο Καμπακτσή, τον πνευμονολόγο Δρα Γιώργο Χαραλάμπους, τον γαστρεντερολόγο Δρα Μάρκο Κουτσό, τον φυσιοθεραπευτή  Κωνσταντίνο  Κουτσούμπη PT, και την  οδοντίατρο Δρ.  Mimi Yeung για την συμμετοχή τους στο αφιέρωμά μας  και τις πολύτιμες πληροφορίες που μοιράστηκαν με το αναγνωστικό μας κοινό.

 

Δρ Πολύδωρος Καμπακτσής: ακόμα και ένα τσιγάρο την ημέρα είναι βλαβερό

Ο Δρ Πολύδωρος Καμπακτσής

 Ο Δρ Πολύδωρος Καμπακτσής είναι επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο τμήμα Καρδιολογίας Irving Medical Center του Columbia University, με εξειδίκευση  στην υπερηχοκαρδιογραφία και στην επεμβατική καρδιολογία.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή  Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών και κατόπιν στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ηρθε στις ΗΠΑ πριν 10 χρόνια, για να κάνει την εκπαίδευσή του στην Παθολογία και στην Καρδιολογία, στο New York Presbyterian / Weill Cornell, Columbia University Irving Medical Center και  στο New York University Langone Medical Center. Επέλεξε να γίνει καρδιολόγος γιατί τον συγκίνεί  η ζωτικότητα του οργάνου, οι συχνές και σοβαρές παθήσεις του και η βιο-ηλεκτρομηχανική του πλευρά.

Εισαγωγή στο πρόβλημα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και άλλους μεγάλους εθνικούς οργανισμούς υγείας, το κάπνισμα αποτελεί τον σημαντικότερο βλαπτικό παράγοντα της υγείας που μπορεί να αποφευχθεί

Στη χώρα μας, τα ποσοστά καπνιστών είναι υψηλά. Καπνίζει περισσότερο από 30% του ελληνικού πληθυσμού άνω των 16 ετών (περίπου 40% των ανδρών και 20% των γυναικών). Στις ηλικίες 16-24 καπνίζει το 20% (από Εθνική Στατιστική Υπηρεσία)

Πως βλάπτει την υγεία το κάπνισμα

Είναι ιατρικά αξιοσημείωτο πως ένα και μόνο πράγμα μπορεί να βλάψει τόσο σοβαρά και με τόσους διαφορετικούς τρόπους την υγεία. Το κάπνισμα. Είναι επιστημονικά εδραιωμένο από δεκαετίες πως το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για εμφάνιση τριών μεγάλων κατηγορίων νοσημάτων: 1) καρδιαγγειακά νοσήματα, και συγκεκριμένα εμφράγματα, εγκεφαλικά και περιφερική αρτηριακή νόσο 2) καρκίνους, με κύριο αντιπρόσωπο τον καρκίνο του πνεύμονα και 3) χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, όπως η αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Μέσω της συσχέτισης του με τόσα πολλά και σοβαρά νοσήματα,  το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα θανάτου, και ιδιαίτερα πρόωρου θανάτου. Αντιπροσωπευτική μελέτη του 20ου αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο με παρακολούθηση πληθυσμών για πάνω από 50 χρόνια έδειξε πως:

1-Οι καπνιστές κατά μέσο όρο πεθαίνουν 10 χρόνια νωρίτερα σχεδόν κάθε ηλικία!

2-Η αναμενόμενη ετήσια συχνότητα θανάτου σε 1000 άτομα που καπνίζουν είναι 50% μεγαλύτερη σε σύγκριση με 1000 άτομα που δεν καπνίζουν

3-Οι ετήσιοι θάνατοι σε 1000 άτομα που καπνίζουν και 1000 που δεν καπνίζουν σε απόλυτους αριθμούς είναι:  Από καρκίνο του πνεύμονα 2.5 εναντι 0.15, αποφρακτική πνευμονοπάθεια 1.5 έναντι 0.11, εμφράγματα 10 έναντι 6, εγκεφαλικά 4.3 έναντι 2.75

 

Προσωπική εμπειρία

Λόγω του επαγγέλματος μου έχω προσωπική εμπειρία πληθώρας εμφραγμάτων σε νεαρούς καπνιστές, χωρίς άλλο παράγοντα κινδύνου. Η στεφανιαία νόσος συχνά εμφανίζεται χωρίς προηγούμενα άλλα συμπτώματα και μπορεί να ειναι θαναητοφόρος στην 1η της εμφάνιση.

To κάπνισμα δεν έχει τους ίδιους κινδύνους σε ανθρώπους χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου

Λάθος. Στην καρδιολογία συχνά θέτουμε λιγότερο αυστηρούς στόχους σε άτομα χαμηλού κινδύνου, π.χ. δεν χρειάζεται πάντα επιθετική φαρμακευτική αγωγή για την ελάττωση της χοληστερίνης εφόσον το άτομο κατά τα άλλα είναι χαμηλού κινδύνου

Το κάπνισμα όμως δεν ανήκει σ΄αυτήν την κατηγορία εξαιτίας της πρωτοφανούς και ανεξάρτητης  βλαπτικής επίδρασης του στην υγεία. Ως γιατροί, επιδιώκουμε πάντοτε και σε κάθε περίπτωση την πρόληψη του ή την διακοπή του. Για παράδειγμα σ’ έναν νέο χωρίς οικογενειακό ιστορικό εμφραγμάτων και με άριστες εξετάσεις αίματος που δεν λαμβάνει κανένα φάρμακο δεν θα επιτρέψουμε ποτέ το κάπνισμα. Δεν καπνίζουμε ποτέ, όπως δεν κάνουμε ποτέ ναρκωτικά.

Το περιστασιακό ή με λίγα τσιγάρα ή παθητικό κάπνισμα δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία

Λάθος.  Εχει αποδειχτεί πως ακόμα και  1 τσιγάρο τη μέρα ή το περιστασιακό κάπνισμα ή το παθητικό κάπνισμα έχει ξεκάθαρη αρνητική επίδραση στην υγεία προκαλώντας τα ίδια νοσήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ο κίνδυνος θανάτου είναι ελαφρώς μικρότερος, αλλά ξεκάθαρα υπαρκτός και μεγαλύτερος σε σχέση με άτομα που δεν καπνίζουν καθόλου.

Η σημασία της πρόληψης καπνίσματος

To κάπνισμα συχνά ξεκινά από μικρή ηλικία λόγω περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιρροών. Προς τους εφήβους και νέους μας: παρακαλώ μην καπνίσετε. Αντισταθείτε, αν βρεθείτε στον πειρασμό. Σταματήστε το, αν έχετε ξεκινήσει. Ξεχάστε το κάπνισμα και προχωρήστε τη ζωή σας

Η μεγάλη δυσκολία, αλλά και η αμοιβή της διακοπής καπνίσματος

Από όσους επιχειρούν να διακόψουν το κάπνισμα, μόνο 5% το πετυχαίνει χωρίς βοήθεια.  Το ποσοστό αυξάνει σε 10% με λίγη βοήθεια και 20% με εντατική βοήθεια (συμβουλευτική από επαγγελματίες υγείας-γιατρούς και φαρμακευτική υποστήριξη). Διακοπή πριν την ηλικία των 50 ελαττώνει τον κίνδυνο θανάτου λόγω καπνίσματος στο μισό. Πριν την ηλικία των 30, ουσιαστικά τον μηδενίζει.

Είναι αργά για κάποιον που κάπνισε μια ζωή να σταματήσει το κάπνισμα

Λάθος. Δεν είναι ποτέ αργά, παρά μόνο στην περίπτωση του γνωστού επικείμενου θανάτου. Το ώφελος διακοπής του καπνίσματος ελαττώνεται στην τρίτη ηλικία, αλλά παραμένει.

 

Δρ  Γιώργος Χαραλάμπους: Η υγεία καθώς και η ποιότητα ζωής ενός καπνιστή μειώνονται για πάντα

Ο Δρ Τζώρτζ Χαραλάμπους

Ο Δρ Τζώρτζ Χαραλάμπους είναι Επίκουρος καθηγητής  στο Donald and Barbara Zucker School of Medicine at Hofstra/Northwell. Ασχολείται με την παθολογία των πνευμόνων και έχει εξειδικευτεί στην διακοπή του καπνίσματος. Οπως αναφέρει ο ίδιος οι περισσότερες προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος γίνονται χωρίς βοηθητικά μέσα και μόνο με τη δύναμη της θέλησης. Υψηλότερα ποσοστά αποχής επιτυγχάνονται, όταν οι καπνιστές ζητούν βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος από τους ειδικούς. Ακόμη και τότε, η σταθερή αποχή από το κάπνισμα είναι δύσκολη και συχνά απαιτούνται πολλές προσπάθειες πριν επιτευχθεί μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Ο Δρ Χαραλάμπους βλέπει τους ασθενείς του στο Bayside  και στο   Rego Park.

Το κάπνισμα είναι νόσος

Ναι, το κάπνισμα είναι επικίνδυνο για πολλούς λόγους γιατί δεν τραυματίζει μόνο τους πνεύμονες, αλλά επηρεάζει και πολλά άλλα όργανα σε όλο το σώμα. Το κάπνισμα ευθύνεται για ένα μεγάλο ποσοστό Ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα

Οι πιο συχνές παθήσεις που προκαλεί το χρόνιο κάπνισμα  

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια,  αγγειακά προβλήματα,  καρκίνους. Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με καρκίνο του στόματος και του λαιμού, λάρυγγας οισοφάγου στομάχου, νεφρού, παγκρέατος ήπατος ουροδόχου κύστης, Το έντερο καθώς και ορισμένες μορφές λευχαιμίας, σύμφωνα με τα κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των Η.Π.Α. Έχει επίσης συνδεθεί με καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια διαβήτη  και προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη.

 Βλάβες απο το τσιγάρο στους πνεύμονες  

Το κάπνισμα επηρεάζει τους αεραγωγούς των πνευμόνων Καθώς και οι περιοχές των πνευμόνων που εμπλέκονται στην απορρόφηση του  οξυγόνου και την αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον το κάπνισμα είναι καρκινογόνο και οδηγεί στον στο σχηματισμό καρκίνου του πνεύμονα.

 Τι σημαίνει  τσιγαρόβηχας

Ο βήχας ενός καπνιστή είναι σημάδι φλεγμονής των αναπνευστικών οδών. Είναι σημάδι ότι το κάπνισμα έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές. Είναι σίγουρα ένα σημάδι ότι είναι καιρός ο καπνιστής να σταματήσει το κάπνισμα Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον πνευμονολόγο, πριν συμβεί αυτό και σίγουρα να λάβετε μέτρα για να σταματήσετε το κάπνισμα.

Πόσο κινδυνεύουν οι ασθενείς με ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πενυμονοπάθεια) απο τον κορονοιό

Ο Covid-19 επιτίθεται στους πνεύμονες καθώς και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Εξαιτίας αυτού, οι ασθενείς με ΧΑΠ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αναπνευστική ανεπάρκεια που απαιτεί νοσηλεία ή ακόμα και θάνατο

Η  θεραπεία στην ΧΑΠ

Υπάρχουν πολλές θεραπείες για τη ΧΑΠ, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να την αναστρέψει. Υπάρχουν φάρμακα πολλαπλών εισπνοών καθώς και πολλά από του στόματος φάρμακα.Ο πνευμονολόγος είναι πιο ικανός στο να αποφασίζει ποια φάρμακα είναι κατάλληλα για κάθε ασθενή ξεχωριστά

Καρκίνος του πνεύμονα και  πόσο ιάσιμος είναι

Το αν ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ιάσιμος εξαρτάται από το αν έχει εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο καθώς και από το πόσο επιθετικός είναι ο καρκίνος. Ακόμα κι αν αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση, ότι δεν θα επιστρέψει σε αρκετά χρόνια.Το πόσο επιθετικός είναι ο καρκίνος του πνεύμονα εξαρτάται από τον τύπο των κυττάρων του.Εξαρτάται επίσης από το αν έχει εισβάλλει στους λεμφαδένες και στα αιμοφόρα αγγεία.

Ο  καπνιστής και οι μέθοδοι διακοπής καπνίσματος

Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα φάρμακα, για να βοηθήσουν κάποιον να σταματήσει το κάπνισμα, αλλά από μόνα τους σπάνια είναι αποτελεσματικά. Στο ιατρείο μας διερευνούμε τους λόγους που κάνουν κάποιον να θέλει να συνεχίσει το κάπνισμα. Η συμβουλευτική συμπεριφορική θεραπεία και η επιμονή είναι απαραίτητες. Γενικά χρησιμοποιούνται διάφορες μορφές θεραπείας υποκατάστασης νικοτίνης καθώς και φάρμακα, που μειώνουν  την επιθυμία για κάπνισμα. Είναι χρήσιμες μέθοδοι.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο σαν εναλλακτική λύση

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρούνταν κάποτε ως μια λιγότερο επιβλαβής εναλλακτική από τα παραδοσιακά τσιγάρα. Οι χημικές ουσίες που πρέπει να χρησιμοποιηθούν καθώς και η υψηλή θερμοκρασία του ατμού προκαλούν προβλήματα στους πνεύμονες.

Τα υποκατάστατα του τσιγάρου τσιρότα κ.λπ

Οι παστίλιες και οι συσκευές εισπνοής επιθέματα νικοτίνης είναι πολύ χρήσιμες. Βοηθούν στον εθισμό στη νικοτίνη, αλλά δεν βοηθούν στον ψυχολογικό εθισμό όπου η συμβουλευτική παίζει μεγάλο ρόλο.

Η    αποτελεσματικότητα των ιατρείων διακοπής καπνίσματος

Έχω διαπιστώσει ότι η συμμετοχή σε ένα έντονο πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος με πολλούς επαγγελματίες ήταν πιο επιτυχημένη σε επίτευξη μακροχρόνιας διακοπής του καπνίσματος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον γιατρό, να εξηγήσει στον ασθενή του τους  κινδύνους από τη συνέχιση του καπνίσματος. Είναι επίσης σημαντικό να εκπαιδεύσουμε την κοινότητα και να τονίσουμε τους κίνδυνους του καπνίσματος.  Ο στόχος  μας πρέπει να είναι να εκπαιδεύσουμε  τους ανθρώπους και ιδίως τους νέους, να μην αρχίσουν το κάπνισμα.

Ωφέλεια του  οργανισμού απο την διακοπή του τσιγάρου

Απο την στιγμή που  ένα άτομο σταματήσει το κάπνισμα, η αρτηριακή πίεση και η κυκλοφορία αρχίζουν να βελτιώνονται.  Ο βήχας και η δύσπνοια αρχίζουν επίσης να βελτιώνονται σε αρκετούς μήνες.  Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο μισό στα  10 χρόνια. Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου επίσης μειώνεται μετά από 10 χρόνια. Η αναπνευστική ικανότητα θα βελτιωθεί επίσης,  αλλά μπορεί να μην επανέλθει στο φυσιολογικό εάν έχει προκληθεί βλάβη. Το εάν ένα άτομο εμφανίζει μόνιμη βλάβη από το κάπνισμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.  Αυτό εξαρτάται από την ποσότητα των τσιγάρων που καπνίζονται, και πόσο καλά είναι σε θέση οι πνεύμονες των ατόμων να προστατεύονται από τον καπνό του τσιγάρου, το οποίο είναι γενετικό.  Η διατροφή είναι επίσης σημαντικός παράγοντας  και πρέπει να περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά.

Ποιοί διακόπτουν ευκολότερα το τσιγάρο;

Μελέτες έχουν δείξει, ότι είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες να σταματήσουν το κάπνισμα. Πιστεύεται ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες καπνίζουν συχνά ως απάντηση στο άγχος ή για απώλεια βάρους. Πληροφορίες : Τηλέφωνο: Bayside :(718) 224-8900/  κινητό Rego Park :(718) 975-2424

 

Δρ Μάρκος Κουτσός: Πως το τσιγάρο επηρεάζει το γαστρεντερικό μας  σύστημα

Ο Δρ Μάρκος Κουτσός

Ο Δρ Μάρκος Κουτσός, είναι γαστρεντερολόγος-ηπατολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών ο οποίος ήρθε στην Αμερική μετά τις σπουδές του και   ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στο Πανεπιστήμιο του Cornell. Στην συνέντευξη που έδωσε στο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ του ΕΚ μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για το πως το τσιγάρο επηρεάζει το γαστρεντερικό σύστημα και ποιές είναι οι πιο σημαντικές παθήσεις που μπορεί να προξενήσει η να χειροτερέψει το κάπνισμα.. Διατηρεί δύο ιδιωτικά ιατρεία εδώ και είκοσι τρία χρόνια στο Μανχάταν και στο Μπρούκλιν. Διεύθυνση 111 E 80 Str Suite 1A New York, N.Y. 10075-Tel: (212) 327- 1500

Τι περιλαμβάνει το γαστρεντερικό σύστημα

Oταν λέμε πεπτικό σωλήνα εννοούμε αυτόν που  ξεκινά από τα χείλη μας, το στόμα  και καταλήγει στον πρωκτό. Το κάπνισμα  δηλαδη επηρεάζει την στοματική υγεία, τον φάρυγγα και τον  οισοφάγο, το διάφραγμα, το στομάχι το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο καθώς και το σηκώτι και το πάγκρεας και αυξάνει κατακόρυφα το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου στο στόμα, στο φάρυγγα, στο λαιμό, στο έντερο και στον οισοφάγο. Οι καπνιστές έχουν επίσης υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και του παγκρέατος. Ακόμη και όσοι καπνίζουν, αλλά δεν κατεβάζουν τον καπνό έχουν αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου στο στόμα.

 Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση  και τσιγάρο

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής.  Εμφανίζεται όταν το γαστρικό οξύ μετακινείται από το στομάχι  προς στον οισοφάγο, και προκαλεί συμπτώματα, όπως   πόνο στο στήθος, καούρες, δυσφαγία και αναγωγές. Σε  κανονικές   συνθήκες, αυτό δεν συμβαίνει όταν λειτουργεί καλά  ο κατώτερος  οισοφαγικός σφιγκτήρας. Όταν όμως είναι αποδυναμωμένος, απ’ το τσιγάρο  οι τροφές  στο στομάχι, που δεν έχουν  χωνευθεί επαρκώς,  μαζί με το μίγμα ενζύμων και ισχυρών οξέων,  παλινδρομούν  στον οισοφάγο. Αποτέλεσμα είναι ο ερεθισμός και η πρόκληση φλεγμονής του εσωτερικού τοιχώματος του οισοφάγου, και το  δυσάρεστο είναι ότι η χρόνια και αθεράπευτη παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει βλάβες τόσο σοβαρές που να οδηγήσουν σε προκαρκινικές αλλοιώσεις, ακόμα και σε καρκίνο.  Γι’ αυτό πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις για τη θεραπεία τους και άμεση  διακοπή του καπνίσματος και άλλων βλαβερών συνηθειών  που θα σας πει ο γιατρός σας.

Πεπτικό έλκος και τσιγάρο

Τα έλκη του πεπτικού (στομάχου και δωδεκαδακτύλου) είναι συχνότερα στους καπνιστές που είναι θετικοί στην λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο (Helicobacter pylori) (τον κύριο υπεύθυνο για την εμφάνιση έλκους παράγοντα). Επιπρόσθετα, τα έλκη στους ασθενείς που καπνίζουν φαίνεται να θεραπεύονται πιο αργά  και έχουν την τάση να υποτροπιάζουν συχνότερα. Γι’αυτό όταν ερχονται ασθενείς με έλκος το πρώτο που τους συμβουλεύουμε είναι να σταματήσουν αμέσως το τσιγάρο.

Καρκίνος ήπατος- Καρκίνος παγκρέατος

Από τις έρευνες που έχουν γίνει  φαίνεται, ότι οι ασθενείς που καπνίζουν περισσότερο από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για περισσότερο από 10 χρόνια έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο, σε σχέση με τους μη-καπνίζοντες που πάσχουν από χρόνια ηπατοπάθεια.  Ο κίνδυνος ενός καπνιστή να αναπτύξει καρκίνο του παγκρέατος είναι διπλάσιος έως τριπλάσιος του κινδύνου που αντιμετωπίζει ο γενικός πληθυσμός. Το κάπνισμα φαίνεται ότι επιταχύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του παγκρέατος καθώς αυτός εμφανίζεται σε νεότερα άτομα που καπνίζουν.

Φλεγμνώδεις Νόσοι του Εντέρου

Οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου, δηλαδή η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης πολλών παραγόντων. Ιδιαίτερη θέση ανάμεσα σε αυτούς τους παρόγοντες έχει το κάπνισμα. Οι ασθενείς με  νόσο Crohn  επιβάλλεται να  διακόψουν  το κάπνισμα, ενώ για άτομα που έχουν βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό νόσου συνιστάται η αποφυγή της βλαβερής αυτής συνήθειας. Για λόγους που ακόμα οι ερευνητές δεν γνωρίζουν  όμως  συμβαίνει το παράδοξο, ότι το κάπνισμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης της ελκώδους κολίτιδας η και  να μειώσει την επίδραση ορισμένων συμπτωμάτων της.  Τα αποτελέσματα μιας δεκαετούς μελέτης από το 1998, έδειξαν ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν και έχουν ελκώδη κολίτιδα είναι λιγότερο πιθανό από τους ανθρώπους που δεν καπνίζουν να απαιτούν στεροειδή για να αντιμετωπίσουν μια υποτροπή. Επίσης, ήταν λιγότερο πιθανό να απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση ή να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές. Σαν γιατροί δεν μπορούμε να προτρέψουμε τους ασθενείς να καπνίζουν στην περίπτωση αυτή, γιατί το τσιγάρο  «βλάπτει σχεδόν κάθε όργανο» στο σώμα. Καμμιά φορά όμως σε πολύ σοβαρές κρίσεις προσωπικά το έχω συστήσει για λίγο κυρίως σε νέους ανθρώπους.

Το περιστασιακο κάπνισμα είναι ασφαλέστερο

Τις  φράσεις  «Δεν είμαι  καπνιστής, καπνίζω μόνο λίγα τσιγάρα την ημέρα» ή «Kαπνίζω μόνο τα  Σαββατοκύριακα», τις ξέρουμε όλοι, είτε σαν καπνιστές, είτε σαν μη καπνιστές, αλλά  είναι απλά μια δικαιολογία για να συντηρεί το κάπνισμα.  Το ελαφρύ  κάπνισμα μπορεί να είναι  πιο΄ασφαλές από το βαρύ και καθημερινό κάπνισμα, αλλά εξακολουθεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Ενώ πολλοί καπνιστές υιοθετούν το ελαφρύ ή το περιστασιακό κάπνισμα, σαν τρόπο  να σταματήσουν εντελώς το κάπνισμα, δυστυχώς  οι περισσσότεροι καπνιστές συνεχίζουν έτσι επ’ αόριστον.

 

Mimi Yeung: Αισθητική Οδοντιατρική-Περιοδοντολογία

Η Δρ Μίμι Γιέουνγκ

Η Δρ Μίμι Γιέουνγκ η οποία είναι εξειδικευμένη περιοδοντολόγος, προσφέρει παράλληλα αισθητική και ολιστική οδοντιατρική στο M.Y. Dental Spa. Οι ασθενείς στην περιοχή της Νέας Υόρκης μπορούν να επισκεφτούν την Δρα Yeung για ένα ευρύ φάσμα οδοντιατρικών θεμάτων, όπως διάγνωση και θεραπεία των περιοδοντικών νόσων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα), τοποθέτηση εμφυτευμάτων, στη διάγνωση καρκίνου του στόματος, ολιστική θεραπείας των ούλων, οδοντικές όψεις και εν γένει παροχή προληπτικής φροντίδας. Η Δρ Yeung ειδικεύεται στην αισθητική οδοντιατρική για να βοηθήσει τους ασθενείς να βελτιώσουν το χαμόγελο και την αυτοπεποίθησή τους. Υιοθετεί διαφορετική προσέγγιση στην οδοντιατρική σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς οδοντιάτρους γιατί συνδυάζει την τεράστια οδοντιατρική γνώση και εξειδίκευσή της με την καλλιτεχνική εκπαίδευση – παρέχοντας μια πιο δημιουργική προσέγγιση στην οδοντιατρική περίθαλψη.

Η αφοσίωσή της στην εκμάθηση και την ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες τεχνολογίες και τεχνικές στην αισθητική οδοντιατρική την οδήγησε να κερδίσει μια θέση μέλους της σχολής στην Οδοντιατρική στη Νέα Υόρκη το 1996.

Με υπηρεσίες όπως η Invisalign® και τα οδοντικά εμφυτεύματα, καθώς και η ολιστική θεραπεία για τα ούλα, προσφέρει ολοκληρωμένη φροντίδα που εστιάζει στο να βοηθά τους ασθενείς να πετυχαίνουν ένα καλύτερο χαμόγελο και να βελτιώνουν την υγεία συνολικά. Για περισσότερα από 25 χρόνια η Δρ Yeung αντιμετωπίζει κάθε περίπτωση σαν να ήταν η τελευταία της και επικεντρώνεται στο βάθος των λεπτομερειών ώστε να έχετε το θεαματικό αποτέλεσμα ενός : τέλειου και διαρκούς χαμόγελου.

Η Δρ Jennifer Choe αντιμετωπίζει κάθε περίπτωση με τη μέγιστη προσοχή, ενώ εκπαιδεύει τους ασθενείς στο πώς να διατηρήσουν την υγιεινή του στόματος και την ευεξία.

Βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία του στόματος

 Σύμφωνα με όλα τα μεγάλα φόρουμ, όλα τα καπνά που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ έχουν συνέπειες στην υγεία του στόματος. Το κάπνισμα τσιγάρων μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία δυσμενών από του στόματος αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένων:

φλεγμονή των ούλων, καθυστερημένη επούλωση μετά από περιοδοντική θεραπεία, καρκίνο του στόματος, βλάβες του βλεννογόνου (π.χ., στοματική λευκοπλακία, στοματίτιδα νικοτίνης), περιοδοντική νόσος, τερηδόνα και χρώση δοντιών. Η χρήση μη καπνιζόμενου καπνού (smokeless tobacco) σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους καρκίνου του στόματος και βλαβών του βλεννογόνου του στόματος (π.χ. από του στόματος λευκοπλακία). Η μη καπνιζόμενη χρήση καπνού μπορεί επίσης να προκαλέσει στοματικές παθήσεις, όπως κεράτωση των ούλων, δυσχρωματισμό των δοντιών, δυσοσμία, διάβρωση του σμάλτου, ουλορραγία, κυψελιδική βλάβη των οστών, περιοδοντική ουλή, τερηδονοειδή τερηδόνα ή τερηδόνα λόγω της προσθήκης σακχάρων στο προϊόν και συμβάλλει στην απώλεια των δοντιών. Εκτός από τις συστηματικές επιδράσεις της, που περιγράφηκαν προηγουμένως, η νικοτίνη, ειδικά εκείνη που περιέχεται σε θεραπείες υποκατάστατων νικοτίνης, μπορεί να έχει διάφορες τοπικές επιδράσεις από το στόμα, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών αίσθηση καψίματος, ερεθισμός του λαιμού, ξηρά χείλη, και έλκη στο στόμα (ανάλογα με τη διαμόρφωση / μέθοδο χορήγησης), ωστόσο, οι τοπικές επιπτώσεις της θεραπείας αντικατάστασης νικοτίνης είναι γενικά ήπιες και αυτο-περιορισμένες. Η νικοτίνη από μόνη της δεν θεωρείται άμεσα καρκινογόνος, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως ενισχυτής όγκου. Μια συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας το 2019 εξέτασε την ειδική επίδραση της νικοτίνης στα ουλώδη, τον περιοδοντικό σύνδεσμο και τα επιθηλιακά κύτταρα του στόματος σε in vitro μοντέλα. Η επανεξέταση διαπίστωσε, ότι η νικοτίνη που βρέθηκε στο τσιγάρο, στα τσιρότα νικοτίνης και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν απίθανο να είναι άμεσα κυτταροτοξικά στους ιστούς του στόματος, ενώ τα επίπεδα σάλιου με τη χρήση μη καπνιζόμενου καπνού μπορεί να είναι δυνητικά κυτταροτοξικά, ωστόσο, τα στοιχεία ήταν περιορισμένα και μη αμφιλεγόμενα.

Οι παρενέργειες του καπνίσματος περιλαμβάνουν καρκίνο του στόματος, της γλώσσας, του μάγουλου, της οροφής ή του δαπέδου του στόματος και των χειλιών. Το κάπνισμα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του στόματος. Επίσης, άλλα είναι τα στοματικά έλκη και η ουλίτιδα. Τα συμπτώματα της ουλίτιδας, περιλαμβάνουν ερεθισμό, πρήξιμο, αιμορραγία, πύον. Επιπλέον, τα ούλα είναι χαλαρά και απομακρυσμένα από τα δόντια σας και η γεύση και η αναπνοή σας άσχημη. Υπάρχουν επίσης κενά άνοιγμα μεταξύ των δοντιών σας.

MY DΕΝTAL SPA 125 E 69th Street, New York, NY 10021

Tel: (212) 935-3212

Δευτέρα και Τρίτη: 8:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. • Τετάρτη: Κλειστά • Πέμπτη 9:00 π.μ. – 6:00 μ.μ.

Παρασκευή: Κλειστά και κάθε άλλη Κυριακή

MY DΕΝTAL EAST 60 PC 30 E 60th Street, New York, NY 10022 • Tel: (212) 355-2195

Δευτέρα & Τετάρτη 9 π.μ. – 5 μ.μ.

Μιλάμε Ελληνικά, Τρίτη – Τετάρτη – Παρασκευή: 9 π.μ. – 5 μ.μ.

www.mydentalspa.net

 

Η φυσικοθεραπεία βοηθάει του ασθενείς απο το κάπνισμα

 Του Κώστα  Κουτσουμπή ΡΤ

Η φυσικοθεραπεία αποτελεί μια επιστήμη που ασχολείται με αναπνευστικά προβλήματα εδώ και δεκαετίες. Η δράση της θεωρείται ευεργετική, γιατί διευκολύνει την αναπνοή ενώ προλαμβάνει λοιμώξεις και/ή φλεγμονές από τη συγκέντρωση παχύρευστων εκκρίσεων που δεν μπορούν να απομακρυνθούν από τον οργανισμό μέσω του βήχα. Είναι  γνωστό ότι  τα τσιγάρα μπορούν να προκαλέσουν πολλές ασθένειες των πνευμόνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της ΧΑΠ και άλλων περιοριστικών πνευμονικών διαταραχών. Αν και το κάπνισμα επηρεάζει τους πνεύμονες άμεσα, μπορεί να επηρεάσει άλλα μέρη του σώματός μας έμμεσα. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν μειωμένη κυκλοφορία, μυϊκή κόπωση και απώλεια ισορροπίας. Οι ασθενείς που καπνίζουν τακτικά εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα. Στην πρακτική μου έχω συναντήσει ασθενείς με νόσο Buerger. Η νόσος Buerger, είναι επίσης γνωστή και ως αποφρακτική θρομβοαγγειίτιδα (ΑΘΑ). Αποτελεί  σπάνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των μικρού και μεσαίου μεγέθους αρτηριών και φλεβών.  Η φλεγμονή της ΑΘΑ συχνά οδηγεί σε μπλοκάρισμα των αρτηριών στο περιφερικό τμήμα των άνω και κάτω άκρων μας, οδηγώντας σε χωλότητα, πόνο αναπαύσεως ή  γάγγραινα. Βασικός παράγοντας κινδύνου είναι το κάπνισμα και παρατηρείται σε ανθρώπους με  ιστορικό χρήσης καπνού σε οποιαδήποτε μορφή (τσιγάρο, μάσηση καπνού, εισπνοή). Προκαλεί αυξημένη κόπωση και πόνο στα χέρια και τα πόδια ειδικά όταν περπατάτε. Μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στο χρώμα του δέρματος, ακόμη και να οδηγήσει σε επώδυνες πληγές. Ως φυσικοθεραπευτές αντιμετωπίζουμε αυτούς τους ασθενείς παρέχοντάς τους ισομετρικές ασκήσεις που βελτιώνουν τη ροή του αίματος και προοδευτικές ασκήσεις αντίστασης που βελτιώνουν τη μυϊκή δύναμη. Οι θεραπευτές ασκούν ηλεκτρική διέγερση που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στους μαλακούς ιστούς και τα αιμοφόρα αγγεία στα άνω και κάτω άκρα. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε υπερηχογράφημα με over-the-counter αντιφλεγμονώδη, συμπεριλαμβανομένου του νατρίου δικλοφαινάκη που μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει τα κυκλοφορικά θέματα. Ένας άλλος τρόπος που συνηθίζεται  είναι οι δοκοί ταλάντωσης ή οι δοκοί μασάζ. Ένας ασθενής μπορεί να σταθεί ή να καθίσει σε αυτό καθώς δονείται και αυτό διεγείρει τη ροή του αίματος που θα ελαχιστοποιήσει την κόπωση και θα βελτιώσει την αντοχή κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Όλοι αυτοί οι τρόποι, και υπάρχουν πολλοί περισσότεροι, θα έπρεπε να έχουν εγκριθεί από τον ιατρό του ασθενούς.  Γενικά η φυσιοθεραπεία  μαθαίνει τον ασθενή πώς να ζει με το πρόβλημά του χωρίς φόβο  και να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Στόχος του είναι να μάθει στο άτομο να ζει με το πρόβλημά του και να τον εκπαιδεύσει ώστε να ξεπερνά τις κρίσεις του μέσα από ειδικές θέσεις και στάσεις που διευκολύνουν τη δράση του διαφράγματος.  Ένα αναπνευστικό πρόβλημα, συνήθως, δεν αποκαθίσταται πλήρως, όμως η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος των λοιμώξεων από τη στάση των εκκρίσεων. Έτσι, ο ασθενής αρρωσταίνει λιγότερο συχνά, αναπνέει πιο σωστά και διατηρεί μια καλή ποιότητα ζωής, συμμετέχοντας ενεργά στο κοινωνικό του περιβάλλον. Στα άτομα που μπορεί να επωφεληθούν από την αναπνευστική φυσικοθεραπεία συγκαταλέγονται:α. ασθενείς με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις (πχ. άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, κυστική ίνωση), β. χρόνια κλινήρεις ασθενείς (πχ. μετά από εγκεφαλικό ή άλλη πάθηση που δεν τους επιτρέπει να σηκωθούν από το κρεβάτι), γ. ασθενείς μετά από οποιοδήποτε χειρουργείο, ιδίως του θώρακα, δ. άτομα με οστεοπόρωση ή σοβαρά προβλήματα κύφωσης και σκολίωσης που παρεμποδίζουν τη σωστή αναπνοή και ε. καπνιστές

Πληροφορίες:(718) 428-717/ Διεύθυνση:14402 Francis Lewis Blvd New York, NY 11361

 

Κάπνισμα και Οφθαλμολογικές Παθήσεις

Δρ Κωνσταντίνος Κυριάκος

Το κάπνισμα συνδέεται άμεσα με πολλές αρνητικές επιδράσεις στην υγεία όπως την υψηλή αρτηριακή πίεση,  καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Το κάπνισμα επίσης συνδέεται με οφθαλμολογικές παθήσεις. Οι καπνιστές έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη,  θόλωσης δηλαδή του διαυγή φακού του ματιού. Ο καταρράκτης προκαλεί διάφορα προβλήματα όρασης, όπως θολή μακρινή όραση, φωτοευαισθησία, απώλεια της κεντρικής όρασης και δυσκολία στην αντίληψη των χρωμάτων. Όταν τα γυαλιά οράσεως και οι μεγεθυντικοί φακοί δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πλέον τον πάσχοντα, ή όταν ο καταρράκτης εξελίσσεται και στα δύο μάτια, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη μοναδική λύση. Το κάπνισμα επίσης αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης στην ωχρά κηλίδα.  Μελέτες έχουν καταδείξει ότι οι καπνιστές και οι πρώην καπνιστές είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας από άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας έχει δύο τύπους : Την ξηρού τύπου (ή ατροφική) και την υγρού τύπου (εξιδρωματική ή νεοαγγειακή)  Στην ξηρού τύπου εκφύλιση ο αμφιβληστροειδής σταδιακά ατροφεί.  Δεν υπάρχει καμία αποδεδειγμένη θεραπεία για αυτό το είδος της εκφυλιστικής νόσου. Στην υγρού τύπου, νέα αιμοφόρα αγγεία αναπτύσσονται στον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας διαρροή υγρού ή αίματος και καταστροφή της ωχράς κηλίδας, του τμήματος δηλαδή του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνο για την κεντρική όραση. Μόνιμη απώλεια της όρασης μπορεί να συμβεί και με τους δύο τύπους της εκφύλισης της ωχράς,  συνεπώς η προσπάθεια πρόληψης καθίσταται υψίστης σημασίας. Το οπτικό νεύρο είναι επίσης ευαίσθητο στις βλάβες από το κάπνισμα. Τα άτομα με κακή διατροφή που καπνίζουν πολύ και πίνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ διατρέχουν τον κίνδυνο απώλειας της όρασης,η ονομαζόμενη τοξική αμβλυωπία. Ορισμένα προβλήματα του οπτικού νεύρου, όπως η οπτική νευροπάθεια του Leber, έχουν κληρονομικό χαρακτήρα και οι άνθρωποι με αυτή την πάθηση που καπνίζουν έχουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας της όρασης. Μερικοί ασθενείς με νόσο του θυρεοειδούς (που ονομάζεται νόσος του Graves) μπορεί επίσης να έχουν οφθαλμολογικές συνέπειες. Το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει την υγεία των ματιών τους, ενώ επιπτώσεις και στην οξύτητα  της όρασης είναι επίσης ενδεχόμενες. Οι άνθρωποι που δεν παράγουν αρκετά δάκρυα για τη σωστή ενυδάτωση των ματιών τους, υποφέρουν από μια διαταραχή γνωστή ως  ξηροφθαλμία. Για αυτούς τους ανθρώπους, το κάπνισμα είναι σημαντικός ερεθιστικός παράγοντας και οδηγεί σε επιδείνωση των συμπτωμάτων τους (φαγούρα, τσούξιμο ή κάψιμο στα μάτια και δακρύρροια).

Πώς επηρεάζει το κάπνισμα την οφθαλμολογική υγεία του εμβρύου και του νεογνού

Μελέτες επίσης καταδεικνύουν ισχυρή διασύνδεση μεταξύ του καπνίσματος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του κινδύνου εμφάνισης βακτηριακής μηνιγγίτιδας κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Ο κίνδυνος της μηνιγγίτιδας είναι πέντε φορές υψηλότερος μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εκτός άλλων σοβαρών προβλημάτων η μηνιγγίτιδα παιδικής ηλικίας μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του κερατοειδούς και “κόκκινο μάτι”. Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επίσης συνδέεται με τον πρόωρο τοκετό και τα ελλειποβαρή νεογνά.. Τέλος  η οξυγονοθεραπεία που χορηγείται στα πρόωρα βρέφη για να τα διατηρήσει στη ζωή,  μπορεί να προκαλέσει αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας, προκαλώντας μόνιμη βλάβη στην όραση του βρέφους.

Πληροφορίες: 210 9656828/  6945548882 /[email protected]

 

Κάπνισμα: πως επηρεάζει την γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες

 Δρ. Ιωάννης Βασιλόπουλος

 Για πολλά ζευγάρια ο δρόμος προς την εγκυμοσύνη είναι γεμάτος προκλήσεις και δυσκολίες και πολλά πασχίζουν πραγματικά για να αποκτήσουν το πολυπόθητο παιδί. Παρότι όμως δίνουν αυτό τον αγώνα, συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι ένας από τους σημαντικότερους, φυσικούς τρόπους για να βελτιώσουν τη γονιμότητά τους. Μελέτες, λ.χ., έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που σταματούν να καπνίζουν και να εκτίθενται στον καπνό των άλλων, διπλασιάζουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης κάθε μήνα. Δυστυχώς όμως, άλλες μελέτες έχουν δείξει πως μόνο το 22% των υπογόνιμων ανδρών και γυναικών γνωρίζουν πως το κάπνισμα είναι παράγοντας κινδύνου για υπογονιμότητα. Και πολύ λιγότεροι γνωρίζουν ότι συσχετίζεται και με την πρόωρη εμμηνόπαυση. Τα έως τώρα επιστημονικά ευρήματα, αν και δεν είναι οριστικά, δείχνουν ότι είναι πολλοί οι τρόποι με τους οποίους μπορεί το κάπνισμα να μειώνει τη γονιμότητα του άνδρα. Στο σπέρμα των καπνιστών, π.χ., εντοπίζονται αυξημένα επίπεδα φλεγμονής, η οποία πιστεύεται ότι εξασθενεί τα σπερματοζωάρια και μειώνει την ικανότητά τους να γονιμοποιούν τα ωάρια.  Επιπλέον, τα τσιγάρα περιέχουν τοξικά επίπεδα καρκινογόνων και μεταλλαξιογόνων ουσιών, καθώς και βαρέα μέταλλα (όπως το κάδμιο και ο μόλυβδος) που αποτελούν κύριους παράγοντες βλάβης στα σπερματοζωάρια. Μάλιστα έχει βρεθεί πως το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA των σπερματοζωαρίων, με συνέπεια όχι μόνο μειωμένη γονιμότητα, αλλά και υψηλότερα ποσοστά αποβολής των εμβρύων. Επιπλέον, το κάπνισμα αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία. Μελέτη στο περιοδικό Journal of Andrology έδειξε ότι οι άνδρες που καπνίζουν πάνω από 20 τσιγάρα την ημέρα έχουν 1,5 φορά μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν στυτική δυσλειτουργία, συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Το ενεργητικό κάπνισμα από τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας συνδέεται με αυξημένη υπογονιμότητα, με βλάβες στα ωάρια και τις ωοθήκες, και με αυξημένη πιθανότητα εξωμήτριας (ή έκτοπης) κύησης. Μάλιστα οι βλάβες στα ωάρια και τις ωοθήκες της γυναίκας, όχι μόνο μπορεί να καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη, αλλά και να επιταχύνουν την έναρξη της εμμηνόπαυσης κατά 1-4 χρόνια, όπως αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM). Επιπρόσθετα, το κάπνισμα συνδέεται με αρνητικές εκβάσεις και στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Έχει βρεθεί ότι οι καπνίστριες χρειάζονται κατά μέσο όρο σχεδόν διπλάσιους κύκλους εξωσωματικής για να μείνουν έγκυες, συγκριτικά με τις μη καπνίστριες. Μετά την εγκυμοσύνη εξάλλου, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής. Και πάλι, ο κίνδυνος αυτός συνιστά ιδιαίτερη απειλή για τις γυναίκες που μένουν έγκυες με εξωσωματική. Το γενικό συμπέρασμα των έως τώρα μελετών είναι πως όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζει ο άνδρας, τόσο φτωχότερη ποιότητα έχει το σπέρμα του σε όλες τις παραμέτρους: τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, τη συγκέντρωσή τους, την κινητικότητά τους και το σχήμα τους.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τα λίγα τσιγάρα είναι ασφαλή. Απλώς, έχει βρεθεί ότι 20 τσιγάρα την ημέρα είναι πολύ χειρότερα για τη γονιμότητα του άνδρα απ’ ό,τι το περιστασιακό τσιγάρο για κοινωνικούς λόγους. Όσον αφορά τις γυναίκες, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και 10 τσιγάρα την ημέρα να καπνίζουν, η πιθανότητα εγκυμοσύνης μειώνεται σημαντικά. Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει το κάπνισμα από οποιονδήποτε από τους δύο γονείς  με σημαντική καθυστέρηση (πάνω από 12 μήνες) στην εγκυμοσύνη, με τη σχέση αυτή να είναι δοσοεξαρτώμενη, δηλαδή όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζουν ο μέλλοντας πατέρας ή/και η μητέρα, τόσο πιθανότερο είναι να καθυστερεί η εγκυμοσύνη. Επομένως, όσο λιγότερο καπνίζει το ζευγάρι που προσπαθεί να τεκνοποιήσει, τόσο το καλύτερο. Μετά την εγκυμοσύνη, δεν υπάρχει κανένα επίπεδο καπνίσματος που να έχει αποδειχθεί ασφαλές για το έμβρυο. Η έκθεση της γυναίκας στο παθητικό κάπνισμα επίσης βλάπτει τη γονιμότητά της, ακόμα κι αν η ίδια δεν είναι καπνίστρια. Μετά την εγκυμοσύνη, εξάλλου, το παθητικό κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα αποβολής, χαμηλού βάρους γέννησης του μωρού και μαθησιακών δυσκολιών. Επιπρόσθετα μετά τη γέννηση, το κάπνισμα των γονέων μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα αναπνευστικών λοιμώξεων, άσθματος και αιφνίδιου βρεφικού θανάτου στο μωρό.

Σχετικά με την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν  έχουν γίνει ακόμα πολλές μελέτες για τις επιδράσεις των εναλλακτικών τρόπων καπνίσματος στη γονιμότητα. Οι περισσότερες όμως δείχνουν πως στους άνδρες το άτμισμα μπορεί να μειώσει την ποιότητα του σπέρματος (π.χ. την κινητικότητά του), αλλά και την παραγωγή σπερματοζωαρίων από τους όρχεις. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι οι εναλλακτικοί τρόποι καπνίσματος δεν είναι απαλλαγμένοι από την έκλυση τοξικών χημικών. Απλώς κάποιοι ίσως εκλύουν λιγότερα χημικά. Επιπρόσθετα οι περισσότεροι εναλλακτικοί τρόποι καπνίσματος περιέχουν νικοτίνη, η οποία από μόνη της είναι επιβλαβής για τη γονιμότητα. Στις γυναίκες, π.χ., η νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα ωοθυλάκια αλλά και στα αναπτυσσόμενα ωάρια, με συνέπεια όχι μόνο δυσκολίες στην επίτευξη εγκυμοσύνης, αλλά και αυξημένη πιθανότητα αποβολής. Όσον αφορά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι αμφίβολο ότι θα αποδειχθεί ασφαλής οποιαδήποτε εναλλακτική μέθοδος καπνίσματος. Τα καλά νέα είναι ότι πολλά οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος γίνονται εμφανή σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Στις γυναίκες, π.χ., έχει βρεθεί ότι η ποιότητα των ωαρίων βελτιώνεται μέσα σε 3 μήνες. Επιπλέον, στους άνδρες ο κύκλος της σπερματογένεσης είναι 3 μήνες, επομένως αν ένας άνδρας κόψει σήμερα το τσιγάρο, σε 3 μήνες θα παράγει νέα, υγιή σπερματοζωάρια. Στις καλοκαιρινές διακοπές, λοιπόν, που μειώνεται το στρες, είμαστε πιο δραστήριοι σωματικά (π.χ. καθημερινό κολύμπι και περπάτημα) και τρώμε πιο υγιεινά, είναι ιδανική ευκαιρία για να προσπαθήσουμε να κόψουμε ή έστω να περιορίσουμε στο ελάχιστο το κάπνισμα.

*Ο Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, είναι μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life. Πληροφορίες /+2106821939 /+6974446556/ [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια από την Ιατρική του Στάνφορντ και τα Εργαστήρια Rocky Mountain του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, παρέχει ενδείξεις ότι ίσως μια μέρα είναι δυνατόν να αναζωογονηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα των ηλικιωμένων με μια θεραπεία που ρυθμίζει τη σύνθεση ενός τύπου ανοσοποιητικού κυττάρου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ