x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Κύριο Άρθρο

Τσιμεντώνουν τη διχοτόμηση

Αποκαλυπτικές των «νέων πραγματικοτήτων» που οικοδομούν οι Τούρκοι στα κατεχόμενα είναι οι πληροφορίες για νέο οικοδομικό οργασμό αλλά και αυξανόμενο κύμα ξένων επενδύσεων, κυρίως από Ρώσους, Ουκρανούς, Ισραηλινούς και Ιρανούς οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους «παραδοσιακούς σφετεριστές» Βρετανούς, με 20 χιλιάδες περίπου από αυτούς να έχουν επιλέξει και μόνιμη διαμονή στο παράνομο ψευδοκράτος.

Μετά την Κερύνεια, όπου δεν έμειναν περιουσίες Ελληνοκυπρίων που να μην τύχουν παράνομης εκμετάλλευσης, η μεγαλύτερη οικοδομική δραστηριότητα παρατηρείται αυτή την εποχή στην περιοχή του κατεχόμενου Τρικώμου, βορειοανατολικά της Αμμοχώστου, όπου έχουν «φυτρώσει» δεκάδες πολυκατοικίες, οι οποίες ανεγείρονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας γη. Ταυτόχρονα με το «τσιμέντωμα» του Τρικώμου, βρίσκονται ως γνωστόν σε εξέλιξη και οι διεργασίες για να περάσουν σε τουρκικά χέρια οι περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα Βαρώσια, τα οποία οι Τούρκοι φιλοδοξούν να ανοίξουν και να μετατρέψουν σε νέα τουριστική ατραξιόν των κατεχομένων.

Ολες αυτές οι αυθαιρεσίες είναι, βεβαίως, αποτέλεσμα της μη λύσης του Κυπριακού που καθυστερεί για σχεδόν πενήντα χρόνια και δεν φαίνεται στον ορίζοντα κανένα σημάδι ότι θα υπάρξει κάποια ανατροπή. Ούτε και με πιθανή εκλογή Κιλιτσντάρογλου στην Τουρκία προβλέπεται θεαματική αλλαγή στην τουρκική πολιτική της μη λύσης και της δημιουργίας «δύο κρατών» στο νησί.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η κατοχική Τουρκία δεν νιώθει πλέον καμιά πίεση για να προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού, καθότι ουδείς δείχνει προθυμία να τη «στήσει στον τοίχο» για τις παρανομίες της στην Κύπρο. Η μεγαλύτερη αρνητική εξέλιξη για την ελληνική πλευρά, ήταν η αναγνώριση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) της λεγόμενης «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Μετά την εξέλιξη αυτή, το θέμα του σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών έπαψε να είναι η αχίλλειος πτέρνα του κατοχικού καθεστώτος. Η συγκεκριμένη «Επιτροπή», έχει την έγκριση για να διαχειρίζεται «νόμιμα» πλέον τα ζητήματα των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Και από τις αποφάσεις που λαμβάνει, διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι μπορεί και καλύπτει τις τουρκικές παρανομίες μέσω αποζημιώσεων οι οποίες δεν είναι αντιπροσωπευτικές της πραγματικής αξίας των περιουσιών. Με τον τρόπο αυτό, οι περιουσίες περνούν σε τουρκικά χέρια και οι Ελληνοκύπριοι χάνουν κάθε έρεισμα που είχαν για να ελπίζουν σε επιστροφή τους στα κατεχόμενα.

Ανενόχλητη η Τουρκία τσιμεντώνει τη διχοτόμηση και μετατρέπει σταδιακά σε τουρκική επαρχία το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εχουμε αναφερθεί αρκετά στις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που συνεπάγεται η ξαφνική ανάπτυξη και εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ στα Αγγλικά).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ