x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τύμπανα πολέμου

Η βραβευμένη κινηματογραφική ταινία «Oppenheimer», που ανατρέχει στην ιστορία της κατασκευής της ατομικής βομβάς, υπογραμμίζει ότι οι επιστήμονες που πρωταγωνίστησαν σε αυτή την ιστορική εξέλιξη είχαν συναίσθηση της σημασίας του εγχειρήματος και των καταστρεπτικών δυνατοτήτων που απέκτησε τότε το ανθρώπινο γένος με το φοβερό εκείνο όπλο.

Εκτοτε έχουν περάσει πολλές δεκαετίες και οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, αλλά και μερικές μικρότερες χώρες, έχουν εξοπλισθεί με πυρηνικά όπλα απείρως μεγαλύτερης ισχύος από εκείνες τις πρώτες δύο ατομικές βόμβες.

Οι οποίες όμως τότε εξόντωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές, κονιορτοποίησαν δύο πόλεις και συνέχισαν τις ραδιενεργές καταστρεπτικές τους επιπτώσεις για πολλά χρόνια.

Είναι επομένως βάσιμος ο φόβος ότι σήμερα, ένας πυρηνικός πόλεμος θα μπορούσε όχι μόνο να εξολοθρεύσει τελείως τους εμπόλεμους αλλά να επιφέρει γιγαντιαία ζημιά το περιβάλλον ολόκληρου του πλανήτη.

Μια πυρηνική σύρραξη θα απεδείκνυε έτσι κατά τον πλέον τραγικό τρόπο ότι ενώπιον ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος η ανθρωπότητα μοιράζεται πλέον μια κοινή τύχη αφού, όπως επεσήμανε ο C. Sagan έχει αποκτήσει τη δυνατότητα να «…αυτοκτονήσει».

Παρόλα αυτά, εάν θελήσουμε να αναφερθούμε σε μερικές μόνο από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την εντεινόμενη αντιπαλότητα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας θα αντιληφθούμε με τρόμο ότι, προφανώς, η παγκόσμια ηγεσία δεν έχει ακόμη κατανοήσει πλήρως τη δυνατότητα μιας πυρηνικής καταστροφής.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, μιας από τις πέντε μείζονες παγκόσμιες πυρηνικές δυνάμεις, δήλωσε προ ημερών ότι η ήττα της Ρωσίας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης και ότι δεν αποκλείεται η αποστολή Δυτικών, δηλαδή ΝΑΤΟϊκών, στρατευμάτων, στην Ουκρανία.

Ο Υπουργός Αμυνας της Αμερικής είπε πρόσφατα στο Κογκρέσο ότι σε περίπτωση ήττας της Ουκρανίας θα υπάρξει πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα δήλωσε στη συνέχεια απερίφραστα ότι αποστολή ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα καταστήσει τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ αναπόφευκτο.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, της δεύτερης μετά την Αμερική πυρηνικής δύναμης στον κόσμο, συνέδεσε τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης με την ανανέωση των όσων έχουν απομείνει συμφωνιών περιορισμού των πυρηνικών οπλών που λήγουν σύντομα.

Η ανώτατη ηγεσία του Κρεμλίνου υπογράμμισε περαιτέρω ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει υπαρξιακό χαρακτήρα για τη Ρωσία και ότι εάν απειληθεί η επιβίωση της χώρας τους δεν θα διστάσουν να καταφύγουν στη χρήση πυρηνικών οπλών που μπορεί να οδηγήσει στο τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού.

Δεν είναι επομένως διόλου υπερβολή να χαρακτηρίσει κανείς ως αυτόχρημα εφιαλτικές τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά στην ανθρωπότητα από τις πρόσφατες αυτές εξελίξεις όσο απίθανες και εάν ακούγονται.

Αλλωστε, η διαγραφόμενη αυτή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα γίνεται ακόμη πιο βαριά εάν προστεθεί ο εντεινόμενος ανταγωνισμός και αντιπαλότητα των Δυτικών δυνάμεων με τον άλλο παγκόσμιο κολοσσό, την Κίνα.

Βεβαίως, εάν θυμηθούμε τον Καβάφη, «οι λαοί ουδέν ακούνε έξω στον δρόμο».

Εν τούτοις, συνεχίζει ο ποιητής, παρόλο που «τα μέλλοντα γνωρίζουν μόνοι οι θεοί», «οι σοφοί εκ των μελλόντων, τα προσερχόμενα αντιλαμβάνονται».

Υπάρχουν όμως «σοφοί» στους κόλπους της παγκόσμιας πολιτικής ηγεσίας για να συνειδητοποιήσουν τον επερχόμενο για όλους κίνδυνο;

Ας ελπίσουμε ότι, μπροστά σε αυτές τις ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις και τη θανάσιμη προοπτική που διαγράφεται, εκείνοι από τους ηγέτες που έχουν αποφασιστική ευθύνη για τις τύχες των λαών θα είναι αρκούντως «σοφοί» για να αντιληφθούν την εφιαλτική αυτή κατηφόρα ενόψει της κοινής τύχης που μοιράζεται πλέον η ανθρωπότητα στη θερμοπυρηνική εποχή μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δακρύσαμε από συγκίνηση για τον παλμό και την τεράστια συμμετοχή των Eλληνοαμερικανών στην πραγματικά μεγαλειώδη παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, την περασμένη Κυριακή.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ