x
 

Κοινωνία

ΙΒ΄ Πανιόνιο Συνέδριο στη Ζάκυνθο (18-21 Οκτωβρίου 2023)

27 Οκτωβρίου 2023
Της Αντωνίας Χαρτά – Μάργαρη*

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Θεώρησα σκόπιμο να γράψω λίγα λόγια για το ΙΒ΄ Πανιόνιο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο και έκλεισε την αυλαία του το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, για να δημοσιευτούν στη μεγαλύτερη και φιλόξενη ελληνοαμερικανική εφημερίδα της Νέας Υόρκης, τον «Εθνικό Κήρυκα». Στόχος να ενημερωθούν γι’ αυτό οι Ελληνες ομογενείς και, αν θελήσουν, να το παρακολουθήσουν on demand (Link: https://panioniosynedrio.gr/2023/gr/live/).

Το Συνέδριο, που τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, διοργανώθηκε από την Εταιρεία Ζακυνθινών Πολιτισμικών Ερευνών (ΕΖΠΕΡ), σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου.

Εναρκτήρια Ολομέλεια (Αίθουσα της Λέσχης «Ο Ζάκυνθος»).Στο βήμα η Κατερίνα Δεμέτη, αρχαιολόγος, αντιπρόεδρος Ε.Ζ.Π.Ε.Ρ. Φωτογραφία: Κατερίνα Δεμέτη

Πανθομολογουμένως, αποτέλεσε σταθμό στην Ιστορία των Πανιονίων Συνεδρίων, η διεξαγωγή των οποίων είχε αρχίσει το 1914, με στόχο την έρευνα και μελέτη του επτανησιακού βίου και πολιτισμού. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου Συνεδρίου έγκειται στο γεγονός ότι η Οργανωτική Επιτροπή τού προσέδωσε εξωστρέφεια, άνοιγμα προς την κοινωνία και ευρυφασματικότητα θεματική. Η ιδιαιτερότητα αυτή έτυχε ένθερμης υποδοχής, όχι μόνο από τους Ζακυνθινούς, αλλά και από όλους τους συνέδρους που ήρθαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας, για να καταθέσουν από το βήμα του Συνεδρίου τους πνευματικούς τους καρπούς και να προτείνουν λύσεις πάνω σε φλέγοντα προβλήματα των Επτανήσων.

Οι ομιλητές ήταν 292 και οι ανακοινώσεις τους γίνονταν σε τρεις ταυτοχρόνως αίθουσες, Πνευματικού Κέντρου Ζακύνθου, Αντιπεριφέρειας Ιονίων Νήσων και Λέσχης «Ο Ζάκυνθος». Το σημαντικό και ανανεωτικό ήταν η διαδικτυακή μετάδοση των ομιλιών, με τη βοήθεια της πιο προηγμένης τεχνολογίας από τον Σπύρο Καμπιώτη και τους συνεργάτες του, και η δυνατότητα παρακολούθησής τους είτε ζωντανά είτε on demand  οποτεδήποτε και από οπουδήποτε. Ακόμη, η ευχέρεια να ομιλεί κάποιος από μακριά, χωρίς τη φυσική παρουσία του.

Οι ανακοινώσεις κάλυπταν θέματα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Αρχείων, Φιλολογίας και Λογοτεχνίας, Μουσικολογίας, Ιστορίας της Μουσικής και του Χορού, Οικονομίας και Αειφορικής Ανάπτυξης, Σεισμολογίας, Αντισεισμικού Σχεδιασμού, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Καταστροφών, Τεχνών (Θεάτρου – Κινηματογράφου), Οικολογίας και Τουρισμού των νησιών μας.

Εναρκτήρια Ολομέλεια (Αίθουσα της Λέσχης «Ο Ζάκυνθος»). Στο βήμα η Κατερίνα Μοθωναίου, αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου.Φωτογραφία: Κατερίνα Δεμέτη

Παράλληλα, λειτουργούσε και έκθεση  αξιόλογων εικαστικών (ζωγράφων, γλυπτών, ξυλογλυπτών κ.ά.) στο ισόγειο του Δημοτικού Θεάτρου Ζακύνθου, ενώ το βράδυ, στον ίδιο χώρο, πραγματοποιούνταν υπέροχες παραστάσεις σύγχρονου και λαϊκού θεάτρου (ομιλιών), χορού, καθώς και συναυλίες από Ζακυνθινούς μουσικούς και τραγουδιστές, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Επίσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε προβολή ταινίας στον κινηματογράφο «Φώσκολος».

Αξιοσημείωτη είναι η ηλικιακή ταυτότητα τόσο των ομιλητών, όσο και των ακροατών. Εβλεπες ηλικιωμένους, μεσήλικες, αλλά και πολλούς νέους, «ορεγομένους μαθήσεως». Και αυτό είναι το παρήγορο. Γιατί αυτοί θα πάρουν τη σκυτάλη και θα συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια πνευματικής αναβάθμισης των Επτανήσων και της Ελλάδας, γενικότερα.

Αξίζει, ωστόσο, να τονιστεί ότι το όλο εγχείρημα δεν θα είχε πετύχει χωρίς τη μέχρι αυτοθυσίας εργασία των μελών της ΕΖΠΕΡ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Φιορεντίνο, την αντιπρόεδρο Κατερίνα Δεμέτη και το μέλος Νικ. Κακολύρη, όπως και της γραμματείας, με επικεφαλής τη Λιλιάνα Βίτσου, αλλά και την αξιέπαινη συμμετοχή δεκάδων εθελοντών σε διάφορες θέσεις.

Εναρκτήρια Ολομέλεια (Αίθουσα της Λέσχης «Ο Ζάκυνθος». Στο προεδρείο από αριστερά προς δεξιά: Γιώργος Αγγελόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών. Νικόλαος Λούντζης, δικηγόρος- ερευνητής, επίτιμος πρόεδρος Ε.Ζ.Π.Ε.Ρ. και Περικλής Παγκράτης, δικηγόρος-συγγραφέας, πρόεδρος Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών. Στο βήμα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος. Δίπλα του, όρθιος, ο Γιώργος Φιορεντίνος, φιλόλογος, πρόεδρος Ε.Ζ.Π.Ε.Ρ. Φωτογραφία: Κατερίνα Δεμέτη

Και, βεβαίως, όπως είναι γνωστό, τίποτα δεν γίνεται χωρίς οικονομικό υπόβαθρο. Αυτό, λοιπόν, το προσέφεραν αφειδώλευτα Ζακυνθινοί επιχειρηματίες, οι οποίοι στήριξαν το Συνέδριο με όποιον τρόπο μπορούσε ο καθένας. Μας θύμισαν τη συμβολή των χορηγών του αρχαιοελληνικού θεάτρου.

Ευγνωμοσύνη και τιμή οφείλεται σε όλους όσοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην, πέραν πάσης προσδοκίας, άψογη διεξαγωγή του ΙΒ΄ Πανιονίου Συνεδρίου.

Το επόμενο, ΙΓ΄ Πανιόνιο Συνέδριο, θα πραγματοποιηθεί στη Λευκάδα μετά από τέσσερα χρόνια. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να έχει την ίδια επιτυχία και ακόμη καλύτερη.

* Η κ. Αντωνία Χαρτά Μάργαρη είναι φιλόλογος και συγγραφέας.

Εξώφυλλο του προγράμματος με τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του Συνεδρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Δεκτό «κατά πλειοψηφία» έγινε, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ