x
 

Κοινωνία

Βασίλειος Ντάνος: Οι ρόλοι, η κουλτούρα και η σταθερότητα είναι αυτά που κρατούν ενωμένο και δυνατό το Εθνος

Τα τελευταία χρόνια και δη μετά την πανδημία, στην κοινωνία της Ελλάδας υπάρχουν πολλές και σημαντικές αλλαγές. Αλλαγές στην ψυχική υγεία των πολιτών, έξαρση της βίας, διαφορετικότητα, έντονη εξέλιξη. Σε καθημερινή βάση βλέπουμε τα παιδιά να χάνουν την επαφή με τον συνάνθρωπο, τους μεγάλους σε ηλικία να φοβούνται περισσότερο για την υγεία τους, τη βία στους δρόμους να είναι ολοένα πιο έντονη και το διαφορετικό να μάς χτυπάει την πόρτα όλο και πιο πολύ. Ολα αυτά είναι καινούργια, που προστίθενται στους «παλιούς» προβληματισμούς των ανθρώπων.

Κι εδώ είναι που χρειαζόμαστε κάποιες… οδηγίες, κάποιος να μας τα βάλει σε μία σειρά, να μας τα εξηγήσει, να μας τα κάνει πιο απλά για το μυαλό μας αλλά παράλληλα να μας δώσει κατευθύνσεις και λύσεις. Δηλαδή χρειαζόμαστε τον ψυχολόγο Βασίλη Ντάνο.

Ο κ. Ντάνος με μεταπτυχιακό στην Κλινική Συμβουλευτική Ψυχολογία στο LaSalle University της Φιλαδέλφεια (Πενσυλβάνια) μας εξηγεί πώς επηρέασε η πανδημία του κορωνοϊού τα παιδιά, τους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, τι αλλαγές έφερε, για ποιο λόγο αυξήθηκε η βία μετά το τέλος της πανδημίας αλλά και από πού αντλεί το λάθος πρότυπο η νεολαία μας.

Ο κ. Ντάνος, με εμπειρία τόσο στα παιδιά λόγω της συνεργασίας του με το «Χαμόγελο του παιδιού», όσο και στην ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών με καρκίνο μέσω του Νοσοκομείου «Ελπίδα», θα μας μιλήσει για τη διαφορετικότητα στην κοινωνία αλλά και ποια στοιχεία κρατούν ενωμένο και δυνατό ένα Εθνος και θα μας τεκμηριώσει για ποιο λόγο «είναι απαραίτητο να υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη στα σχολεία αλλά και συμβουλευτικά σε οικογενειακό επίπεδο».

Τέλος, ο κ. Ντάνος, ως ψυχολόγος του σήμερα που όμως «τρέχει» στην εποχή του μάς αποκαλύπτει τον τρόπο να ζητήσουμε τις πολύτιμες συμβουλές του και να πάρουμε τη βοήθειά του, από όποιο μέρος του κόσμου κι αν είμαστε…

-Σε αντίθεση με άλλες χώρες, στην Ελλάδα ο ψυχολόγος δεν είναι στο… πρόγραμμα του Ελληνα. Ισχύει ακόμα ή έχει αλλάξει η εικόνα;

«Η αλήθεια είναι ότι, σαν χώρα, σε όλα αργούμε λίγο να συμβαδίσουμε με τον υπόλοιπο κόσμο, όμως σιγά – σιγά οδεύουμε προς εκεί… Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει πολύ αυτό και ο Ελληνας έχει δώσει πολύ μεγαλύτερη σημασία στην ψυχική του υγεία… Ειδικά τα 4-5 τελευταία χρόνια…».

-Πόσο έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία ή ηρεμία του ανθρώπου η περιπέτεια με τον κορωνοϊό;

«Η περιπέτεια με τον κορωνοϊό έχει εμφανώς επηρεάσει πολύ τον κόσμο και κατά τη γνώμη μου επηρεάστηκαν πολύ τα ηλικιακά άκρα… δηλαδή τα παιδιά και οι μεγαλύτεροι άνθρωποι… Αυτό γιατί οι ενεργοί επαγγελματικά, λίγο – πολύ συνέχισαν τη ζωή τους… Τα παιδιά έμαθαν να ζουν με κάτι διαφορετικό και με το να χάνουν την ανθρώπινη επαφή που είναι τόσο σημαντική σε αυτή την ηλικία, ενώ οι ηλικιωμένοι έχασαν το κίνητρο της καθημερινότητας μαζί με τον πολλαπλάσιο φόβο για την υγεία τους… Με μεγάλη σιγουριά λοιπόν άλλαξαν πολλά και έμειναν πολλά από αυτή την κατάσταση».

-Ποιες αλλαγές έχετε παρατηρήσει στους ανθρώπους μετά τη λήξη της πανδημίας;

«Η βία είναι ένα κομμάτι που έχει εμφανιστεί σε πιο έντονα επίπεδα τα τελευταία χρόνια… Στο κομμάτι των παιδιών παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο τα λάθος πρότυπα των social media και ο πυρήνας της οικογένειας που μας φέρνει στην απάντηση για τους μεγάλους που όταν στην κοινωνία εμφανίζονται τόσα πολλά προβλήματα και αλλαγές τότε προκύπτουν ακρότητες… Η βία είναι απλά το αποτέλεσμα μιας κοινωνίας που είναι άρρωστη…».

-Από μικρή ηλικία τα παιδιά μιλάνε με δασκάλους για Ιστορία, Αριθμητική, Αγγλικά και άλλα. Μήπως όμως θα έπρεπε να μιλάνε και με ψυχολόγους; Και τι μπορεί να «δώσει» μία τέτοια επαφή τόσο στα παιδιά, όσο και στην οικογένειά τους, ακόμα και στην κοινωνία;

«Σίγουρα όταν ένας άνθρωπος ξεκινά να δουλεύει με τον εαυτό του από μικρή ηλικία, τα αποτελέσματα είναι εμφανή και πολύ δραστικά στην εξέλιξή του… Είναι απαραίτητο να υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη και στα σχολεία αλλά και συμβουλευτικά σε οικογενειακό επίπεδο… Πρέπει να φτάνουμε το καλύτερο επίπεδό μας σαν άνθρωποι και αυτό θα συμβάλει και σε μια τεράστια αλλαγή σε ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο…».

-Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές με μετανάστες, πρόσφυγες, ΛΟΑΤΚΙ. Σαν κοινωνία είναι έτοιμοι οι Ελληνες για τόσο μεγάλες και γρήγορες αλλαγές; Ποιος είναι ο σωστός δρόμος;

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν τεράστιες αλλαγές, καινούριες πεποιθήσεις και διαφορετικότητα που προβάλλεται πολύ έντονα… Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για όλα αυτά γιατί δεν φρόντισε εκπαιδευτικά να είναι έτοιμη σαν κράτος… Για αυτό βλέπουμε και τόσα ρατσιστικά επεισόδια… Ο σκοπός μιας υγιούς κοινωνίας και χώρας σε ευρύτερο επίπεδο είναι να αγκαλιάζει και να βοηθά το κάθε τι διαφορετικό αλλά παράλληλα να μην ξεχνάμε ότι οι ρόλοι, η κουλτούρα και η σταθερότητα είναι αυτά που κρατούν ενωμένο και δυνατό το κάθε Εθνος…».

-Το επάγγελμά σας έχει δεχθεί αλλαγές από τις εξελίξεις τις εποχής, όπως στα περισσότερα επαγγέλματα, πώς προσαρμόζεται ένας ψυχολόγος;

«Εγώ σαν επαγγελματίας και σαν άνθρωπος που θέλει να εξελίσσεται προσπάθησα να διευρύνω το επάγγελμά μου και να προσαρμοστώ στα δεδομένα της νέας εποχής… Ετσι μέσα από τη σελίδα μου στο Instagram ‘Psycho_._logos’ μπορώ να επικοινωνήσω on-line με οποιονδήποτε άνθρωπο στην Ελλάδα ή τον κόσμο που θέλει τη βοήθειά μου… Και αυτό μάς κάνει να σπάμε τα σύνορα και να βρισκόμαστε δίπλα στον καθένα… Αυτή είναι η νέα εποχή και εμείς πρέπει να την ακολουθήσουμε… Η ανταπόκριση είναι τεράστια και είμαι ευγνώμων για αυτό…».

Ο Βασίλης Ντάνος έχει πάρει το πτυχίο του στο Cyprus University και έκανε μεταπτυχιακό στην Κλινική Συμβουλευτική Ψυχολογία, LaSalle University (Αμερικής). Εχει εργαστεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» (Σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του παιδιού») και στο Νοσοκομείο «Ελπίδα» (Ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών με καρκίνο). Αναλύσεις σε περιστατικά με διάφορες θεωρίες προσέγγισης.

(Διάγνωση, θεραπεία)

Instagrampage: Psycho_._logos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Βουλής, κυβερνητικών στελεχών και άλλων επισήμων πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η εκδήλωση στο αίθριο του παλαιού Δημοσίου Καπνεργοστασίου, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 ετών από την έναρξη λειτουργίας του ελληνικού τμήματος της Google.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ