x

Πολιτισμός

Βασίλης Ντανάς στον «Ε.Κ.».: Να αγαπήσουν τα παιδιά μας την Ελλάδα και ό,τι αυτή πρεσβεύει

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Πλάτωνα» ο Βασίλης Ντανάς, μιλάει με άμετρο πάθος για το σχολείο που ονειρευόταν από παιδί ότι θα «κατακτήσει κάποτε τις κορφές του». Εβλεπε με δέος τα παιδάκια του «Πλάτωνα» να περνούν μπροστά του, μαθητούδι και αυτός ακόμα σε άλλο σχολείο, θαμπωνόταν από τις πανέμορφες στολές τους και ανταγωνίζονταν τα καλά Ελληνικά τους, που και αυτός μάθαινε στο δικό του σχολείο πολύ καλά.  Το 2004 η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα και συνδέθηκε με την ομάδα ανθρώπων του «Πλάτωνα», για να προσφέρει, πριν καν φέρει στον κόσμο τον  γιο του, απόφοιτο σήμερα και την κόρη του μαθήτρια της ογδόης τάξης στον «Πλάτωνα». Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπρούκλιν. Σπούδασε Οικονομικά και είναι ελεύθερος επαγγελματίας που εργάζεται ως  οικονομικός σύμβουλος 27 χρόνια. Το πελατολόγιό του περιλαμβάνει σχέδια και συντάξεις για προσωπικές ανάγκες και επιχειρηματίες που σχεδιάζουν τις επιχειρήσεις τους. Συνεργάζεται με την Prudential και με πολύ μεγάλες εταιρείες. Ο «Πλάτωνας» όμως είναι σκοπός ζωής, αφού μέσα από αυτό το σχολείο μπορεί, σε συνεργασία με τα μέλη του PTA και όλους τους εθελοντές και χορηγούς, να  προβάλλει το ελληνικό ιδεώδες, μέσα από την γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Κύριε Ντανά πότε ξεκίνησε η ιδέα να φτιαχτεί ένα καινούργιο σχολείο;

Ο «Πλάτωνας» ιδρύθηκε το 1977 από μια ομάδα 20, ίσως και περισσότερων οικογενειών, για να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους και να τα βοηθήσουν να αγαπήσουν και να κατανοήσουν την γλώσσα, την ιστορία και την παράδοση της Ελλάδας. Από τον καιρό που ξεκίνησε το σχολείο πάντα υπήρχε η επιθυμία να κτιστεί ένα κτίριο. Το ξεκίνημα αυτό έγινε το 2010, που την επιθυμία την κάναμε στόχο. Μετά άρχισαν να έρχονται οι δωρεές, άρχισαν οι  διαπραγματεύσεις με τον Δήμο της ΝΥ, γιατί είχαμε κάποια προβλήματα να επιλύσουμε για την λήψη αδειών, και την αλλαγή νομοθεσίας, ώστε να μπορέσουμε να κτίσουμε σ’ αυτό τον χώρο. Η μεγάλη δωρεά του Μπομπ Γερουλάνου έγινε το 2013, αλλά είχαμε αρχίσει από πιο πριν να κάνουμε  εράνους μικρότερης εμβέλειας γι’ αυτό τον σκοπό. Σήμερα, μετά από τόσους κόπους και θυσίες, έχουμε ένα δικό μας κτίριο πάνω από 14.000 τετραγωνικά πόδια, φιλικό προς το περιβάλλον και προσβάσιμο από άτομα με αναπηρία, με 14 αίθουσες, μία βιβλιοθήκη, ένα μεγάλο πολυχώρο για εκδηλώσεις, και εξωτερικό χώρο του κτιρίου (rooftop) που έχει διαμορφωθεί σαν χώρος παιγνιδιού. Ολες οι ενορίες μπορούν να εκμεταλλευτούν τον χώρο και να κάνουν εκδηλώσεις ή εκθέσεις. Το πολιτιστικό κέντρο είναι ανοιχτό σε όλη την ελληνική κοινότητα από όλες τις ενορίες.

Ποιο ήταν το κίνητρό σας και ενταχτήκατε από νωρίς στην ομάδα του «Πλάτωνα»;

Είναι δύσκολο να σας απαντήσω, γιατί δεν θέλω να υποτιμήσω τις καλές αρχές που πήρα από το σχολείο που φοίτησα, αφού δεν ξεκίνησα ως παιδί από τον «Πλάτωνα», αλλά από άλλο σχολείο. Πάντα όμως ως μαθητής άλλου σχολείου θυμάμαι, πως όταν άρχιζαν τα σχολεία κάθε χρόνο, έβλεπα τα παιδιά του «Πλάτωνα» που πήγαιναν και αυτά σχολείο, σαν στρατιωτάκια με την πανέμορφη στολή τους και τα περισσότερα μιλούσαν τόσο καλά Ελληνικά, όσο μιλούσα και εγώ. Και σε άλλα ελληνοαμερικανικά σχολεία υπήρχαν σαφώς επίπεδα γλώσσας και υπάρχουν ακόμα, αλλά είχα εντυπωσιαστεί με το σχολείο αυτό από μικρή ηλικία και έλεγα, ότι όταν παντρευτώ και κάνω τα δικά μου παιδιά θα τα βάλω στον «Πλάτωνα», για να μάθουν πολύ καλά τα Ελληνικά.

Τελικά εκπληρώσατε τον στόχο σας να έχετε δικό σας σχολείο…

Πέρα από το Συμβούλιο που υπηρετούμε στον «Πλάτωνα», είμαστε μια ομάδα που έχουμε γίνει πολύ καλοί φίλοι, όπως και τα παιδιά μας. Πιστεύω ότι είναι ένα σχολείο που προσφέρει πάρα πολλά. Για πολλά χρόνια δεν είχε δικό του χώρο. Αυτό το σχολείο έχει κτιστεί με πάρα πολύ κόπο και ιδρώτα από όλους, γιατί η κάθε γενιά σηκώνει το δικό της βάρος και η κάθε προηγούμενη ήδη είχε βάλει το δικό της πετραδάκι. Δεν εκπληρώσαμε ένα στόχο που μόνο εμείς αξίζουμε την επιβράβευση. Από το 1977 οι άνθρωποι αγωνίζονται για ένα δικό τους σχολείο και μετά από 40 χρόνια πραγματοποιήθηκε αυτό το έργο. Πήραμε μεγάλη και ανεκτίμητη βοήθεια από τον κ. Γερουλάνο, αλλά πρέπει να τονίσω και την βοήθεια όλων των προηγούμενων εθελοντών των PTA, που έδωσαν ώρες  ατέλειωτες, κόπο και χρήματα. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι, όπως και εμείς σήμερα, είμαστε δοσμένοι σ’ αυτό τον σκοπό. Συνεχίζουμε ακούραστα το έργο των ανθρώπων που έκαναν πολλές θυσίες να βάλουν τις βάσεις του «Πλάτωνα». Επιπλέον υπήρξαν άνθρωποι που έδωσαν μεγάλες δωρεές, για να κτιστεί το σχολείο, όπως είναι ο κ. Γελουλάνος σήμερα. Είναι τόσοι πολλοί οι άνθρωποι που έχουν προσφέρει με τον έναν ή το άλλον τρόπο, είτε χρηματικά, είτε θυσιάζοντας τον χρόνο και την ενέργειά τους, για να βοηθήσουν το μνημειώδες έργο του «Πλάτωνα»

Ποια είναι η δική σας προσφορά στο σχολείο;

Πάθος, αγάπη, χρόνος, χρήμα και κυρίως όραμα, γιατί αυτό με σπρώχνει να κάνω όλα όσα κάνω. Σε αυτές τις λέξεις συνοψίζεται η δική μου παρουσία και προσφορά στο σχολείο. Ολοι πιστεύουμε ότι το σχολείο του «Πλάτωνα» είναι το καλύτερο σχολείο. Εχω συνεργαστεί και έχω έρθει σε επαφή με πολύ σημαντικούς ανθρώπους, που αγαπούν την Ελλάδα και θέλουν να προωθήσουν το ελληνικό ιδεώδες στις επόμενες γενιές. Οταν έρχονται άνθρωποι με ίδιους στόχους και σκεπτικό με σένα, αυτό αμέσως προδιαθέτει την άριστη συνεργασία και δεν είναι εύκολο έργο. Μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με μεγάλη βοήθεια από πολλούς. Η προώθηση του Ελληνισμού δεν είναι κάτι που μπορεί να το κάνει κάποιος μόνος του, απλά επειδή το θέλει.

Εχετε νέο διευθυντή και ανανεωμένα προγράμματα. Αυξήθηκαν οι εγγραφές σας;

Βασικά περιμένουμε μεγάλη αύξηση στις εγγραφές μας και κυρίως με τον νέο διευθυντή μας κ. Πέτρο Φουρνιώτη, που φέρνει την δημιουργικότητά του και τα 30 χρόνια εμπειρίας που έχει και αυτός στον εκπαιδευτικό τομέα προσφέροντας τόσα πολλά στην διατήρηση των εθίμων μας και εν γένει της παράδοσής μας. Πιστεύω, πως με τα σημερινά ανανεωμένα προγράμματα, θα προσφέρουμε κάτι μοναδικό. Στο πολιτιστικό κυρίως κομμάτι, το όνειρό μας  είναι να δούμε τις ελληνικές κοινότητες να συνεργάζονται μαζί, χωρίς ανταγωνισμούς, γιατί βασικά έχουμε όλοι τον ίδιο στόχο. Είμαστε όλοι Ελληνες του εξωτερικού με την ίδια επιθυμία. Να αγαπήσουν τα παιδιά μας  την Ελλάδα και ό,τι αυτή πρεσβεύει.

Τι διαφορές παρατηρείτε στους μαθητές του «Πλάτωνα» από χθες μέχρι σήμερα;

Αν κοιτάξουμε τη δική μου γενιά, εμείς που ήμασταν παιδιά μεταναστών που είχαν έρθει την εποχή του ’60, όλοι μας μιλούσαμε πολύ καλά τα Ελληνικά και ας γεννηθήκαμε εδώ και ας μην πήγαμε ποτέ σχολείο στην Ελλάδα. Εγώ ως παιδί δεν πήγα παρά δυο φορές στην Ελλάδα, αλλά ήταν η πρώτη μας γλώσσα και λόγω του ότι οι γονείς μας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες ήταν μετανάστες, μιλούσαμε μόνο Ελληνικά στο σπίτι. Μετά συνεχίσαμε την γλώσσα μας στα ελληνοαμερικανικά σχολεία, που έδιναν έμφαση στην γλώσσα. Βέβαια υπήρξαν και παιδιά που δεν ασχολήθηκαν πολύ και τα Ελληνικά τους, δεν ήταν   στο ίδιο επίπεδο με το δικό μας, αλλά σε κάθε γενιά και μέχρι σήμερα, πολλά παιδιά μιλούν Ελληνικά και ας μην χειρίζονται άριστα την γλώσσα. Τα δικά μου παιδιά μιλούν, γράφουν και διαβάζουν Ελληνικά. Είμαι πολύ ευχαριστημένος, γιατί είναι κάτι πολύ δύσκολο που καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε, αφού δεν είναι καθόλου εύκολο τα παιδιά τρίτης, τέταρτης γενιάς, να μιλάνε Ελληνικά και να καταλαβαίνουν. Είναι σημαντικό σαν γονιός να μην έχεις τουλάχιστον την αγωνία, ότι θα αφήσεις τα παιδιά σου το καλοκαίρι στην Ελλάδα και δεν θα μπορούν να μιλάνε ή να ζητήσουν κάτι στα Ελληνικά.

Υπάρχει μια συστολή στους Ελληνοαμερικανούς, όταν δεν μιλούν καλά τα Ελληνικά. Προτιμούν να μιλήσουν Αγγλικά και έτσι δεν εξασκούν την γλώσσα.

Νομίζω ότι έχετε δίκιο. Πολλές φορές, όταν δεν μιλούν πολύ καλά τα Ελληνικά, τα αποφεύγουν, γιατί είναι θέμα αυτοπεποίθησης. Αισθάνονται αμήχανα και δεν θέλουν να ντροπιαστούν, γιατί κάνουν λάθη μπροστά σε ανθρώπους που μιλούν καλύτερα τα Ελληνικά ή νιώθουν τύψεις γιατί δεν έδωσαν την έμφαση που έπρεπε όταν μπορούσαν να μάθουν τα Ελληνικά. Η αλήθεια είναι ότι η ντροπή δεν τους βοηθάει να εξασκήσουν την γλώσσα, αλλά παράλληλα την σέβονται, γιατί αναγνωρίζουν όλοι το μεγαλείο της και τον θησαυρό που μας χάρισαν οι προγονοί μας.

Είστε αισιόδοξος για την προοπτική του Ελληνισμού;

Οι προσωπικοί μου στόχοι δεν έχουν αλλάξει. Παραμένω ένθερμος υποστηρικτής   σχολικών προγραμμάτων, που στοχεύουν στην εκπαίδευση και γαλούχηση των  καινούργιων γενεών Ελληνοαμερικανών, για την σημαντικότητα της Ελλάδας  και του πολιτισμού μας. Στόχος μου είναι σ’ αυτόν τον ανοιχτό χώρο για όλους, να συνεχίσουν τα παιδιά μας και να ενστερνιστούν την δική μας  αγάπη και το πάθος για ό,τι σημαίνει Ελλάδα. Θέλω να δω μια φλόγα στα μάτια των παιδιών της επόμενης γενιάς, να κρατήσουν την γλώσσα και τον πολιτισμό μας. Είμαι αισιόδοξος για τα παιδιά αυτά, γιατί τώρα διαθέτουμε  δικό μας χώρο και αυτό μας δίνει την δυνατότητα, να πετύχουμε ευκολότερα  τους στόχους μας. Ηταν δύσκολο όλα αυτά τα χρόνια χωρίς κάτι δικό μας. Τώρα ξέρουμε πού βρισκόμαστε…

Τι θα λέγατε στους γονείς σαν συμβουλή;

Ενα κομμάτι από την καθημερινότητα και τον εαυτό μας εμείς οι ομογενείς πρέπει να το αφιερώνουμε στην προσπάθεια να μάθουν τα παιδιά μας να αγαπάνε την πατρίδα, την γλώσσα, την ιστορία, τα έθιμά μας. Εχει ένα τεράστιο πλούτο η χώρα μας να παρουσιάσει και να μεταλαμπαδεύσει. Αυτό τον  ρόλο τον έχουμε εμείς οι Ελληνες του εξωτερικού, που πρέπει να κάνουμε το παν να εμπνεύσουμε τα παιδιά μας να γίνουν εθελοντές για την Σωτηρία του Ελληνισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει διαχρονικές συζητήσεις αλλά και διαφωνίες μεταξύ των ιστορικών, ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκεται στο κάδρο των κοινωνικών διεκδικήσεων, αποτέλεσε το αντικείμενο της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας διάλεξης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Κέντρο Βυζαντινών και Ελληνικών Σπουδών του Queens College.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Επέστρεψε στις ΗΠΑ η Μπρίτνεϊ Γκράινερ

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ. Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σχεδόν 10 μήνες αφότου η κράτηση της σταρ του μπάσκετ στη Ρωσία την έκανε την πιο προβεβλημένη Αμερικανίδα που φυλακίστηκε στο εξωτερικό, προκαλώντας πολιτική θύελλα.

Στα γαλανόλευκα το Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης για την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής» (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στα γαλανόλευκα ντύθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) για να τιμήσει την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής», που διοργανώθηκε σε ειδική τελετή προς τιμήν της χώρας μας σε συνεργασία με την Capital Link στην Νέα Υόρκη.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας