x
 

Πολιτική

Βέτο των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

18 Απριλίου 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι ΗΠΑ άσκησαν το βέτο που διαθέτουν κατά την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους-πλήρους μέλους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ενδεχόμενο που απορρίπτει με σφοδρότητα η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Η ψηφοφορία στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν 12 υπέρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά και δύο αποχές.

Το ψήφισμα θα συνιστούσε στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών, όπου δεν υπάρχουν βέτο, να εγκρίνει την ανάδειξη της Παλαιστίνης ως το 194ο μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Περίπου 140 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, οπότε η ένταξή της θα είχε εγκριθεί.

Αυτή είναι η δεύτερη παλαιστινιακή προσπάθεια να γίνει πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών, και έρχεται καθώς ο πόλεμος στη Γάζα, που διανύει τον έβδομο μήνα του, έχει θέσει στο επίκεντρο την πάνω από 75 ετών ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Το Ισραήλ εξαίρει το βέτο των ΗΠΑ:  «Η τρομοκρατία δεν θα επιβραβευτεί»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ επαίνεσε το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνιστούσε στη Γενική Συνέλευση να εγκρίνει την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Η επονείδιστη πρόταση απορρίφθηκε. Η τρομοκρατία δεν θα επιβραβευτεί», σχολίασε ο Ισραέλ Κατς.

Προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής: «Άδικο, ανήθικο και αδικαιολόγητο» το βέτο των ΗΠΑ

Η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνιστούσε στη Γενική Συνέλευση να εγκρίνει την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους-πλήρους μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο βλέπει να αντανακλάται η «επιθετική πολιτική» της Ουάσιγκτον που ωθεί τη Μέση Ανατολή «στο χείλος της αβύσσου».

«Αυτή η επιθετική αμερικανική πολιτική έναντι της Παλαιστίνης, του λαού της και των νομίμων δικαιωμάτων του αποτελεί κατάφωρη επίθεση στο διεθνές δίκαιο και ενθάρρυνση της συνέχισης του γενοκτονικού πολέμου κατά του λαού μας (…) Ωθεί ακόμη περισσότερο την περιοχή στο χείλος της αβύσσου», ανέφερε το γραφείο του κ. Αμπάς στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Το αμερικανικό βέτο «αποκαλύπτει τις αντιφάσεις της αμερικανικής πολιτικής, που παριστάνει από τη μια πως υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών, αλλά από την άλλη εμποδίζει την εφαρμογή αυτής της λύσης» στον ΟΗΕ, προσέθεσε, ευχαριστώντας τα δώδεκα κράτη που τάχθηκαν υπέρ της εισδοχής της Παλαιστίνης στον οργανισμό ως κράτους-πλήρους μέλους.

«Ο κόσμος ενωμένος υποστηρίζει τις αξίες της αλήθειας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ειρήνης που αντιπροσωπεύει η παλαιστινιακή υπόθεση», έκρινε ακόμη η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής, που έχει έδρα τη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τη λύπη της για το βέτο εκφράζει η Αίγυπτος

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέφρασε τη βαθιά λύπη του διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να προωθήσει την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους-πλήρους μέλους στον ΟΗΕ, καθώς οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε και υποβλήθηκε από την Αλγερία εξ ονόματος της ομάδας των αραβικών χωρών.

Καταδικάζει η Χαμάς

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς καταδίκασε σθεναρά τη θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που αποφάσισε να εμποδίσει την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης ασκώντας το δικαίωμα βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ