x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Κύριο Άρθρο

Βήμα βήμα προς νέα τετελεσμένα

Την ώρα που το Κυπριακό βρίσκεται στην κατάψυξη και στις ελεύθερες περιοχές τα θέματα που κατά προτεραιότητα απασχολούν είναι άλλα, όπως οι προεδρικές και αρχιεπισκοπικές εκλογές, η ακρίβεια και το… ποδοσφαιρικό Μουντιάλ, οι Τούρκοι δεν σταματούν να προσπαθούν για τη δημιουργία, βήμα προς βήμα, νέων τετελεσμένων στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της νήσου.

Ολες οι κινήσεις στην άλλη πλευρά της διχοτομικής γραμμής, γίνονται σε απόλυτο συντονισμό με την κατοχική Τουρκία και έχουν ένα και μοναδικό στόχο: Την πλήρη τουρκοποίηση των κατεχομένων. Και σε περίπτωση που η προσπάθειά τους για αναγνώριση του ψευδοκράτους αποτύχει (δεν είναι εύκολο να παρακαμφθούν ισχυρά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας), υπάρχει γι’ αυτούς και σχέδιο Β’ για ενσωμάτωση των κατεχομένων στον τουρκικό κορμό.

Ετσι μετά τα σταθερά βήματα εποικισμού των Βαρωσίων, τις προκλήσεις στη νεκρή ζώνη με τις απόπειρες ελέγχου περιοχών που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Εθνών -όπως στη Δένεια και στην περιοχή της τάφρου παρά το Λήδρα Πάλας για δημιουργία ποδοσφαιρικού γηπέδου τουρκικής ομάδας- την απαγόρευση επίσκεψης και λειτουργίας σε χώρους θρησκευτικής λατρείας ακόμα και σε κατεχόμενες εκκλησίες που αποκαταστάθηκαν από την Τεχνική Επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά, έχουμε την «παραχώρηση» μεγάλης έκτασης γης σε προστατευόμενη περιοχή της χερσονήσου της Καρπασίας στον τουρκικό στρατό για τη δημιουργία ναυτικής βάσης, κοντά στο ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα.

Οπως αποκάλυψε σε δημοσίευμά της η τ/κ αντικαθεστωτική εφημερίδα «Avrupa» (Αβρούπα), έχει παραχωρηθεί στη λεγόμενη «διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας» για περίοδο τριάντα χρόνων η παράλια περιοχή από τον Αγιο Φίλωνα μέχρι και το Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα, η οποία περιλαμβανόταν μέχρι σήμερα στον κατάλογο με τις εν δυνάμει «προστατευόμενες περιοχές» από την Ευρωπαϊκή Ενωση και έχει κηρυχθεί ως «εθνικό πάρκο». Η παράλια αυτή περιοχή έχει περιφραχθεί και έχουν τοποθετηθεί πινακίδες που μιλούν για «απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή».

Να υπενθυμίσουμε και την παράλληλη, ενδιάμεσα, απόπειρα της Τουρκίας να εγγράψει το ψευδοκράτος στον διεθνή οργανισμό των τουρκογενών κρατών, όπου έγινε δεκτό με καθεστώς παρατηρητή και όχι σαν κράτος, αφού αυτό απαγορεύεται ρητώς με αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Ολες αυτές οι κινήσεις, όμως, είναι αποκαλυπτικές για τις προθέσεις των Τούρκων στην Κύπρο, καθότι αποκλείουν από την πλευρά τους κάθε ενδεχόμενο για να διαπραγματευτούν μια λύση επανένωσης του νησιού. Θα πρέπει, συνεπώς, η δική μας διπλωματία να κινητοποιηθεί πιο διεκδικητικά σε όλα τα διεθνή βήματα, όπου μπορούμε να ασκήσουμε επιρροή, για παρεμπόδιση και αποτροπή των τουρκικών επεκτατικών σχεδιασμών…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ουκρανία με την ίδια ζέση που χρησιμοποίησε για να εξασφαλίσει βαρέα τανκς και άλλα όπλα από συμμάχους, έχει αποδυθεί σε μια εκστρατεία για να εμποδίσει τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ