x
 

Πολιτική

Βήμα-βήμα το σχέδιο Β΄ της κατοχικής Τουρκίας για τα δύο κράτη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Άγκυρα υπονόμευσε την αποστολή της απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, επιχειρεί να «τουμπάρει» την προσπάθεια και μεθοδικά κινείται να βρει τρόπο να εφαρμόσει το σχέδιο Β, για δυο κράτη, που προ πολλού ήταν η πρώτη επιλογή της.

Τα δεδομένα, που διαμορφώνονται με τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο από την κ. Μαρία Ανχέλ Ολγκίν Κουεγιάρ, είναι πως όχι μόνο δεν προχωρεί η προσπάθεια, αλλά μετέωρο θα είναι το επόμενο βήμα στο Κυπριακό, κυρίως εάν καταρρεύσει η αποστολή στο εξάμηνο, όπως επιθυμεί η Τουρκία.

Το ταξίδι της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, το οποίο ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με χωριστές συναντήσεις που θα έχει με τον  Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, δεν έχει αλλάξει το τοπίο. Αυτό φάνηκε από την πρώτη της επίσκεψη, επιβεβαιώθηκε στην τωρινή, την τρίτη στη σειρά.

Η κατοχική πλευρά μεθόδευσε εξαρχής να οδηγηθούν οι συζητήσεις σε ναυάγιο. Ακόμη κι όταν στην Άγκυρα αποδέχονταν το διορισμό της απεσταλμένης είχαν ως στόχο να επιβεβαιωθεί το αδιέξοδο και το χάσμα απόψεων, ώστε να δρομολογηθεί η αλλαγή των όρων εντολής του Γ.Γ. και το περιεχόμενο τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κατοχική πλευρά πιέζει όπως στις 5 Ιουλίου, που ολοκληρώνεται το συμβόλαιο της κ. Ολγκίν, να μην υπάρξει ανανέωση και να γίνει παραδοχή ότι «τίποτε δεν μπορεί να γίνει». Αν και η ανανέωση της προσπάθειας και η διατήρηση της αποστολής εξαρτάται από τον Γενικό Γραμματέα, έχει σημασία και τι θα γράψει στην έκθεση της η κ. Ολγκίν. Εάν, δηλαδή, θεωρεί πως υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί διέξοδος ή πως ουδεμία προοπτική υφίσταται.

Το ταξίδι- κλειδί

Η Κολομβιανή απεσταλμένη του Διεθνούς Οργανισμού, έχει το τελευταίο δεκαήμερο συναντηθεί με όλους τους βασικούς παίκτες και διεθνείς παράγοντες. Το ταξίδι-κλειδί ήταν αυτό στην Άγκυρα και η συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος ναι μεν ήταν διπλωματικός αλλά εξέφρασε τη γνωστή γραμμή, μη αφήνοντας περιθώρια αισιοδοξίας. Ήταν άλλωστε και ο προπομπός για το τι θα άκουγε στα κατεχόμενα. Όταν συνάντησε τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο τελευταίος χωρίς περιστροφές, με έντονο τρόπο ξεκαθάρισε πως χωρίς αναγνώριση δεν παρακάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Η κατοχική πλευρά υποστηρίζει πως «ο χρόνος εξαντλείται, τα θέματα αυτά συζητούνται εδώ και δεκαετίες, δεν υπάρχει προοπτική σύγκλισης απόψεων και προχωράμε σε άλλα». Η τακτική που προδήλως προωθείται και δημόσια από τουρκικής πλευράς, είναι να μπει στο τραπέζι το σενάριο των δύο κρατών, που δεν είναι, ειρήσθω εν παρόδω, η τελική επιδίωξη της κατοχικής δύναμης. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως μετά από νέο αδιέξοδο θα επιχειρήσει να εδραιώσει και μονιμοποιήσει διά της επιβολής νέα τετελεσμένα. Αυτά τα νέα τετελεσμένα, επί του εδάφους αλλά και στη θάλασσα, θα επιβληθούν με τον τερματισμό της αποστολής της κ. Ολγκίν και ενδεχομένως να συνδεθούν με τα πανηγύρια που σχεδιάζονται στα κατεχόμενα για τα πενηντάχρονα από την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Παράλληλα, είναι σαφές πως η Άγκυρα έχει επικεντρωθεί και στις προσπάθειες για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, γνωρίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά είναι προφανές ότι προετοιμάζουν συστηματικά και μεθοδικά το έδαφος για αναγνώριση.

Στην Αθήνα η απεσταλμένη

Την Τρίτη, η κ. Ολγκίν θα βρίσκεται στην Αθήνα, τελευταίο σταθμό της παρούσας περιοδείας της. Θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Γεώργιο Γεραπετρίτη, ένα 24ωρο μετά τις συνομιλίες Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Άγκυρα. Αν και η κ. Ολγκίν έχει συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν προ ημερών, ωστόσο όπως συναφώς σημείωνε διπλωματική πηγή «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία». Στα Ηνωμένα Έθνη, όπως και στη Λευκωσία επενδύουν στην συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδος και του Τούρκου Προέδρου, χωρίς να έχουν ωστόσο ψευδαισθήσεις. Άλλωστε το Κυπριακό έχει συζητηθεί και στην πρόσφατη συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών, Γεραπετρίτη και Φιντάν, στο Λονδίνο.

Διασώζεται η προσπάθεια;

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Λευκωσία έχει επεξεργασθεί διάφορες ιδέες, που θα μπορούσαν να τεθούν σε περίπτωση που θα ξεκινούσαν οι συζητήσεις. Αυτό, όμως, δεν μπορεί συνεχώς να γίνεται μονομερώς. Οι διάφοροι διεθνείς παίκτες υποστηρίζουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να δώσει κίνητρα στην τουρκική πλευρά. Τούτο έχει ήδη γίνει με τα μονομερή μέτρα, που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση και τα οποία οι Τουρκοκύπριοι αξιοποιούν στο έπακρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Κινήσεις μετά τη λήξη της αποστολής της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Μαρίας Ανχέλ Ολγκίν Κουεγιάρ, ετοιμάζει η κατοχική Τουρκία.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ