x
 

Πολιτική

Βήματα στα ελληνοτουρκικά παράλληλα με Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. «Η πρόοδος στα ευρωτουρκικά, στη βάση καθορισμένης αιρεσιμότητας και μέσα από μια σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση, είναι εφικτή αλλά και άμεσα συνυφασμένη με πρόοδο στο Κυπριακό». Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή της στον «Φιλελεύθερο», η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά. Η κ. Ραουνά σημειώνει πως η παράλληλη αυτή πορεία θα κινείται παραπέμποντας σταδιακά συστάσεις προς την Αγκυρα ενώπιον της Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER). Η Λευκωσία, όπως εξήγησε, λειτούργησε θετικά και τώρα αναμένεται να ανταποκριθεί και η Τουρκία. Είναι προφανές από τα όσα ανέφερε η κ. Ραουνά ότι το «πράσινο φως» που έχει ανάψει η Ε.Ε. στην Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή να σβήσει! Αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση και τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Κληθείσα να δώσει ένα παράδειγμα, πώς θα κινηθούν τα ελληνοτουρκικά ανέφερε πως «κάποιοι από τους διαλόγους υψηλού επιπέδου θα μπορούσαν να επαναρχίσουν στη βάση της σταδιακής αυτής προσέγγισης. Σημειώνεται πως σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων θα μπορεί να αναστραφεί το πράσινο φως που ανάψαμε. Αυτή είναι η έννοια της αναστρεψιμότητας που καταγράφεται και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εμείς ξεκινάμε με θετικό πρόσημο και ελπίζουμε να ανταποκριθεί και η άλλη πλευρά».

Η κ. Ραουνά ανέφερε πως το μεταναστευτικό αποτελεί μια πολυδιάστατη πρόκληση και η αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου απασχολεί έντονα την ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Η Κύπρος, είπε, αποτελεί χώρα πρώτης γραμμής, με δυσανάλογες μεταναστευτικές ροές. Για την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, συνέχισε, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού αποτελεί προτεραιότητα και έχουν γίνει σημαντικές και αποτελεσματικές κινήσεις προς αντιμετώπιση του φαινομένου, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η κ. Ραουνά ανέφερε πως η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών και απαιτείται η στήριξη και αλληλεγγύη της ΕΕ. «Απευθυνθήκαμε από την πρώτη στιγμή στην ΕΕ ενώ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε εκτενώς τους ομολόγους του σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Απριλίου, κατά το οποίο με πρωτοβουλία Κύπρου μαζί με άλλα κράτη μέλη, υιοθετήθηκαν και σχετικά συμπεράσματα. Οφείλω να αναφέρω πως έχουμε εργασθεί μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την αρχή. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα. Χρειάζεται μια ολιστική αλλά και στρατηγική προσέγγιση έναντι των γειτονικών χωρών. Η Ενωση έχει ανταποκριθεί στο αίτημα μας, έχουν γίνει και γίνονται κάποια σημαντικά βήματα αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος».

Για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. (το πρώτο εξάμηνο του 2026), ανέφερε πως οι προετοιμασίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς. Η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αποτελεί, όπως ανέφερε, ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα που τα κράτη μέλη αρχίζουν τις προετοιμασίες δύο με τρία χρόνια πριν την ανάληψη της Προεδρίας, όπως άλλωστε συστήνει και η ίδια η Γραμματεία του Συμβουλίου.

Ερωτηθείσα για την κοινή εξωτερική πολιτικής της Ε.Ε. απάντησε ως εξής: «Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και ο πόλεμος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έχουν εκ νέου καταδείξει την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ενωσης σε τομείς όπως η άμυνα και η ασφάλεια, και όχι μόνον. Για να είναι σε θέση η Ευρωπαϊκή Ενωση να έχει ρόλο και λόγο σε αυτό το δύσκολο, και ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ενισχύσει την αμυντική της βιομηχανία ώστε να είναι σε θέση να δρα αυτόνομα εκεί και όπου χρειάζεται αλλά και για να είναι πιο πολύτιμη σύμμαχος για τους φυσικούς της εταίρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Κινήσεις μετά τη λήξη της αποστολής της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Μαρίας Ανχέλ Ολγκίν Κουεγιάρ, ετοιμάζει η κατοχική Τουρκία.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ