x
 

Κοινωνία

Βοήθεια από ΗΠΑ σε Γουατεμάλα, Ονδούρα και Ελ Σαλβαδόρ

27 Απριλίου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΠΕ-ΜΠΕ»). Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, στη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης με τον πρόεδρο της Γουατεμάλας, Αλεχάντρο Γιαματέι, τη Δευτέρα, ανήγγειλε ότι η Ουάσιγκτον θα προσφέρει επιπρόσθετη βοήθεια αξίας 310 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διατροφική ανασφάλεια στην Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η κ. Χάρις και ο κ. Γιαματέι συμφώνησαν να δημιουργηθούν ειδικές δομές στην Γουατεμάλα ώστε οι πολίτες της χώρας αυτής να αποκτήσουν «νόμιμες οδούς» προκειμένου να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ και να μπορεί να προσφερθεί βοήθεια «σε όσους χρειάζονται προστασία» όσους «αιτούνται άσυλο» και για τη «μετεγκατάσταση προσφύγων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η αντιπρόεδρος δεσμεύθηκε ότι η Ουάσιγκτον θα ενισχύσει τη συνεργασία της με την Γουατεμάλα ώστε το ζήτημα της μετανάστευσης να αντιμετωπιστεί με «αποτελεσματικό, ασφαλή και ανθρώπινο τρόπο».

Η Κάμαλα Χάρις αναγνώρισε τα «οξεία» προβλήματα που εξωθούν πολλούς Γουατεμαλτέκους να εγκαταλείπουν τη χώρα τους και να προσπαθούν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, ανάμεσά τους τις καταστροφές που προκάλεσαν οι κυκλώνες του 2020, την επίμονη ξηρασία που έχει καταστρέψει αγρότες και τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Επισήμανε ακόμη ανάμεσα στις γενεσιουργές, τις «ριζικές» αιτίες του φαινομένου την ακραία φτώχεια, τη διαφθορά, τη δράση συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος και τη βία εναντίον μειονοτήτων και των γυναικών.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε» με την κυβέρνηση του κ. Γιαματέι «για να αντιμετωπίσουμε τόσο τις οξείες αιτίες όσο και τα ριζικά αίτια κατά τρόπο που θα φέρει ελπίδα στον λαό της Γουατεμάλας ότι θα έχει ευκαιρίες αν παραμείνει στην πατρίδα του», είπε η Κάμαλα Χάρις.

Ο Αλεχάντρο Γιαματέι ανέφερε πως η κυβέρνησή του επιθυμεί τη συνεργασία με τις ΗΠΑ για να «επιτευχθούν κοινοί στόχοι», να εξαλειφθεί «όχι μόνο η φτώχεια, αλλά τα αίτια τόσο πολλών δεινών που μας πλήττουν».

Η Γουατεμάλα θα «αυξήσει τον αριθμό του προσωπικού ασφάλειας των συνόρων» και θα εντείνει «τα μέτρα στα βόρεια και στα νότια σύνορά της», σύμφωνα με ανακοίνωση του συντηρητικού Γουατεμαλτέκου Προέδρου.

Η κυρία Χάρις ανέφερε πως σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Γουατεμάλα τον Ιούνιο.

Λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο της κ. Χάρις και του κ. Γιαματέι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, δρώντας σε συντονισμό, επέβαλαν κυρώσεις σε ένα μέλος του Κογκρέσου της Γουατεμάλας και έναν πρώην αξιωματούχο για τον ρόλο που τους προσάπτουν στο φαινόμενο της διαφθοράς στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι ο Φελίπε Αδόλφο Αλέχος Καμπάρα και ο Φελίπε Αλέχος Λορενσάνα «επιδίωξαν να επηρεάσουν τη διαδικασία επιλογής δικαστικών» στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο Εφετείο της Γουατεμάλας. Επίσης, ΗΠΑ και ΗΒ επέβαλαν κυρώσεις στον Οσκαρ Ραμόν Ναχέρα, κοινοβουλευτικό στην Ονδούρα που φέρεται να καταχράστηκε το αξίωμά του για να διευκολύνει τη συμμορία διακίνησης ναρκωτικών Λος Κατσίρος.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκροτήσει ειδική επιχειρησιακή ομάδα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι ακραίες προειδοποιήσεις για καύσωνα επηρέασαν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, χθες Τρίτη, καθώς πόλεις όπως το Σικάγο έσπασαν τα ρεκόρ στην αρχή μιας εβδομάδας με καύσωνα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ