x
 

Πολιτική

Βοηθός του Ανταμς ρίχνει νέο φως στην έρευνα διαφθοράς και τις σχέσεις του με Τουρκία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μία βοηθός του δημάρχου Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς, η οποία διετέλεσε επί μακρόν σύνδεσμός του με την τουρκική κοινότητα, στράφηκε εναντίον του και συνεργάζεται με την έρευνα για διαφθορά σε βάρος του κ. Ανταμς και της προεκλογικής του εκστρατείας το 2021.

Η συνεργασία της βοηθού, της Ράνα Αμπάσοβα (Rana Abbasova), θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική εξέλιξη στην ευρεία έρευνα διαφθοράς, η οποία έχει επικεντρωθεί εν μέρει στο κατά πόσον η εκστρατεία του κ. Ανταμς συνωμότησε με την τουρκική κυβέρνηση για να διοχετεύσει παράνομες ξένες δωρεές στα ταμεία της εκστρατείας – και κατά πόσον ο κ. Ανταμς πίεσε τους αξιωματούχους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να υπογράψουν για ένα νέο πολυώροφο τουρκικό προξενείο παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια.

Δεν είναι σαφές ποιες πληροφορίες παρείχε στις ομοσπονδιακές αρχές η κ. Αμπάσοβα, διευθύντρια πρωτοκόλλου του Γραφείου Διεθνών Υποθέσεων του δημάρχου. Όμως, σύμφωνα με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμμετείχε ή είχε γνώση ορισμένων από τις συναλλαγές του κ. Ανταμς με Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες. Βοήθησε επίσης στον συντονισμό εκδηλώσεων και συναντήσεων με μέλη της τουρκικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη και στο εξωτερικό και κανόνισε ορισμένα από τα ταξίδια του, συνοδεύοντάς τον σε δύο επίσημα ταξίδια στην Τουρκία, όπως δείχνουν τα αρχεία.

Με καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν, η κ. Αμπάσοβα, 41 ετών, είχε εργαστεί για τον κ. Ανταμς για περίπου τέσσερα χρόνια στο γραφείο του προέδρου του δήμου του Μπρούκλιν πριν γίνει δήμαρχος. Αρχισε να συνομιλεί με την ομάδα πρακτόρων του FBI και ομοσπονδιακών εισαγγελέων που διεξήγαγε την έρευνα για διαφθορά τις εβδομάδες μετά την έρευνα του FBI στο σπίτι της στις 2 Νοεμβρίου. Την ίδια ημέρα, οι πράκτορες έψαξαν επίσης τα σπίτια του κύριου χρηματοδότη του δημάρχου και ενός πρώην στελέχους της Turkish Airlines.

Οπως ο δήμαρχος και άλλοι που εξετάζονται στο πλαίσιο της έρευνας, η κ. Αμπάσοβα δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα για παράβαση καθήκοντος. Δεν είναι σαφές αν έχει υπογράψει επίσημη συμφωνία συνεργασίας με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς με αντάλλαγμα την επιείκεια ή αν θα δηλώσει ένοχη για οποιοδήποτε έγκλημα σε σχέση με το φερόμενο σύστημα δωρεών από το εξωτερικό. Ωστόσο, έχει παράσχει στις ομοσπονδιακές αρχές πληροφορίες σχετικά με τα θέματα που ερευνούν.

Η δικηγόρος της, Rachel Maimin, αρνήθηκε να σχολιάσει τη Δευτέρα, όπως και οι εκπρόσωποι της εισαγγελίας των ΗΠΑ και του FBI, σημειώνει η «New York Times» σε σχετικό ρεπορτάζ της.

Ενας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τον κ. Ανταμς, ο Brendan R. McGuire, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η συνεργασία της κ. Αμπάσοβα “δεν αποτελεί νέα ή σημαντική εξέλιξη”. Σημείωσε ότι αξιωματούχοι της διοίκησης του Άνταμς είχαν νωρίτερα μοιραστεί πληροφορίες με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς σχετικά με τις αθέμιτες ενέργειες στις οποίες, όπως τις χαρακτήρισαν, προέβη η κ. Αμπάσοβα μετά την έρευνα στο σπίτι της.

“Αντιλαμβανόμαστε ότι η κ. Αμπάσοβα έχει μιλήσει με τους ερευνητές από τότε που η ανάρμοστη συμπεριφορά της αναφέρθηκε από τη διοίκηση τον Νοέμβριο”, ανέφερε η δήλωση.

Από τότε που έγινε γνωστή η έρευνα, ο κ. Άνταμς αρνήθηκε την παράβαση και δήλωσε ότι πάντα λέει στο προσωπικό του να ακολουθεί το νόμο.

Πηγή: «New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη σαρωτικές νέες προστασίες για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ζουν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και χρόνια, αλλά είναι παντρεμένοι με Αμερικανούς πολίτες.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ