x
 

Πολιτική

Βολές εκ των έσω κατά Ερντογάν για το σημείο της γεώτρησης σε τουρκικά ύδατα

10 Αυγούστου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε τουρκικά χωρικά ύδατα μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου που υπολογίζεται ότι θα κρατήσει η τουρκική γεώτρηση – σε απόσταση 55 χιλιομέτρων νοτίως από τον κόλπο της Αττάλειας, ακριβώς απέναντι από την κατεχόμενη Κύπρο – βρίσκεται το σκάφος «Αμπντουλχαμίντ Χαν» γεγονός που προκαλεί ανακούφιση σε Λευκωσία και Αθήνα, όχι όμως και εφησυχασμό.

Η τουρκική navtex για την εν λόγω περιοχή μπορεί να ισχύει έως τις 22 Οκτωβρίου, κανείς όμως δεν μπορεί ν’ αποκλείσει το ενδεχόμενο έκδοσης νέας οδηγίας, σε νοτιότερο σημείο, κοντά ή εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Σε αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε κινήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, στον γεμάτο μεγαλοϊδεατισμό λόγο του, την Τετάρτη μπροστά από το γεωτρύπανο στο λιμάνι της Μερσίνας.

«Το πλοίο μας δεν θα σταματήσει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών γεώτρησης της εκεί θα μετακινηθεί σε άλλα πηγάδια. Θα συνεχίσει να ψάχνει μέχρι να βρει. Οι εργασίες εξερεύνησης και γεώτρησης στη Μεσόγειο είναι επίσης στη δική μας δικαιοδοσία. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή την εύνοια κανενός γι’ αυτό», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος του γεωτρύπανου είναι μια θαλάσσια περιοχή μόλις 55 χιλιόμετρα από την πόλη Αττάλεια (Γκαζίπασά), βορειοδυτικά της χερσονήσου του Ακάμα, σε περιοχή εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, πολύ μακριά από τις περιοχές, τόσο του τουρκολιβυκού μνημονίου, όσο κι από τις περιοχές δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό ουσιαστικά ερμηνεύεται σε μεγάλο βαθμό ως μια κίνηση που δεν εμπεριέχει το στοιχείο της προκλητικότητας, αφού το συγκεκριμένο σημείο δεν αμφισβητείται από κανένα και όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, «δεν ενοχλεί κανένα». Η συγκεκριμένη δήλωση του Ερντογάν, ερμηνεύθηκε από αρκετούς ως μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους και να δείξει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση πως δεν επιθυμεί την μετωπική σύγκρουση, ούτε με την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε με την Ελλάδα και κατ΄ επέκταση ούτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οργή των ακραίων στην Τουρκία

Ωστόσο, εντός της Τουρκίας αλλά κι εντός του ίδιου του κόμματος του Ερντογάν, η ανακοίνωση του πρώτου στόχου του Abdulhamid Han προκάλεσε οργή, αφού θεωρήθηκε ως ήττα της Άγκυρας έναντι των πιέσεων που δεχόταν το τελευταίο διάστημα από διεθνείς παράγοντες.

Είναι γ’ αυτό που ο Τούρκος Πρόεδρος παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά το σημείο που επιλέχθηκε για την πρώτη γεώτρηση είναι εντελώς αδιάφορο από γεωπολιτικής άποψης για την Κύπρο και την Ελλάδα, δεν λησμόνησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του να επαναλάβει το προκλητικό του αφήγημα για το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Τουρκία τα επόμενα χρόνια.

Με αυτόν τον τρόπο επιχείρησε να ισορροπήσει μεταξύ της ικανοποίησης του εσωτερικού ακροατηρίου από τη μια, χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο τις όποιες σχέσεις επιχείρησε να κτίσει το τελευταίο διάστημα με παράγοντες εντός της Ε.Ε. όπως είναι ο Γερμανός Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος.

Σκληρή κριτική στον Ταγίπ Ερντογάν, ασκεί ο βασικός εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» κάνοντας λόγο για ήττα και για επιβεβαίωση των φόβων του σε σχέση με τις αναθεωρημένες απόψεις του Τούρκου Προέδρου.

Συγκεκριμένα ο αντιναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί, που σήμερα εμφανίζεται ως ο διευθυντής του Τουρκικού Κέντρου Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής, σε ανάρτηση του στο Twitter έγραψε: «Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι η γεώτρηση Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Gazipaşa. Δηλαδή, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε».

Αυτή η αντίδραση χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά σημαντική, αφού άνθρωποι όπως ο Γιαϊτζί και άλλοι ανάλογοι κύκλοι, θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα φιλοκυβερνητικοί. Ενόψει και των τουρκικών εκλογών, στο εσωτερικό της Τουρκίας, παίζονται διάφορα παιχνίδια, σε σχέση με το τι κάνει και τι δεν κάνει σωστά ο Ερντογάν, την ώρα που και ο Μπαχτσελί, ο συγκυβερνήτης του των «Γκρίζων Λύκων, άρχισε να κρατά αποστάσεις.

Επισημαίνεται πως στο συγκεκριμένο σημείο ανοικτά της Αττάλειας προηγήθηκαν θαλάσσιες έρευνες από το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, συνεπώς ενδεχομένως να έχουν καταγραφεί δεδομένα, που υποχρέωσαν, σε επιστημονικό επίπεδο την ΤΡΑΟ να κάνει την επιλογή.

Ωστόσο υπάρχει και η άποψη πολιτικών παρατηρητών πως η επιλογή ακόμα και σε αυτή την περίπτωση του σημείου της γεώτρησης, έγινε καθαρά με πολιτικά κριτήρια, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αυτή την περίοδο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς πολιτικής σκηνής, αφού εμφανίζεται ως συνομιλητής του Τζο Μπάιντεν στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και συναντάται με την πρώτη ευκαιρία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, παίζει έναν «σταθεροποιητικό» ρόλο.

Συνεπώς δεν θα ήθελε στην παρούσα φάση να εμφανιστεί ως ο άνθρωπος που προκαλεί νέες εντάσεις και δημιουργεί αποσταθεροποίηση για κανένα λόγο, δημιουργώντας ο ίδιος μια νέα οξύτατη κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η αναγνώριση της «τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος, ως ανεξάρτητου κράτους είναι «το μόνο και πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ