x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Επιστολή στον Εκδότη

«Βόρειος Ηπειρος – η αιώνια ελληνική γη»

Κύριε Διευθυντά,

Η Ιστορία, οι μύθοι και οι θρύλοι της οι ελληνικοί, οι θεοί και οι ήρωές της, τα αρχαιολογικά της μνημεία, περίτεχνα και περικαλλή αριστουργήματα του ελληνικού πνεύματος και του ελληνικού πολιτισμού. Τα ήθη και τα έθιμα του λαού της, συνέχεια των πανάρχαιων ελληνικών ηθών και εθίμων, τα τραγούδια και οι χοροί της, οι παραδόσεις της, που διαφυλάχθησαν εις την συνείδησιν του πληθυσμού της ζωντανοί από την αθάνατον ζωτικότητα της φυλής, τα βυζαντινά της μοναστήρια αλύγιστοι προμαχώνες του Εθνους. Οι τοιχογραφίες και τα μωσαϊκά των ορθοδόξων ελληνικών εκκλησιών της Β. Ηπείρου ψυχή μαρτυρούν διά την αναμφισβήτητον και αδιάψευστον μαρτυρικότητα της μαρτυρικής Β. Ηπείρου. Εμψυχα και άψυχα, ιστορία, θρύλοι, μνημεία, βουνά και λαγκάδια, πόλεις, χωριά κι ακρογιαλιές, όλα βροντοφωνάζουν πως η Βόρεια Ηπειρος είναι ελληνική.

Η Ιστορία της Ηπείρου που χάνεται εις τα βάθη των αιώνων, δεν είναι παρά ένα έπος αιματηρών αγώνων, οδυνηρών θυσιών και ανεπανάληπτων ηρωισμών που πείθουν και τον πλέον δύσπιστον μελετητή διά την απαρασάλευτον αφοσίωσιν των αδελφών μας εις την ιδέαν της ελευθερίας.

Τα χρόνια μπορεί να πέρασαν γοργά, να πέρασαν αιώνες, να πέρασαν βάρβαροι, να άλλαξε και η μορφή του κόσμου.

Ομως δεν αλλάζει και ούτε θα αλλάξει ποτέ η ελληνική ψυχή. Η Β. Ηπειρος πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος διά το μεγαλύτερο αγαθό του ανθρώπου, την απαίτηση και διατήρηση της ελευθερίας. Σήμερον η «αιώνια ελληνική γη» πίνει ένα ακόμη πικρόν ποτήριον μεταξύ των τόσων άλλων τα οποία υποχρεώθη να πιει ο μαρτυρικός βορειοηπειρωτικός λαός κατά την πορείαν του προς τας αγκάλας της μητρός Ελλάδας.

Και ουδεμία υπάρχει αμφιβολία ότι ο διεξαγόμενος ανθρωπιστικός αγών θα λήξει με την δικαίωση των ιδανικών που φώτισαν την ανθρωπότητα, των ιδανικών της αιώνιας Ελλάδας. Και εντός ολίγου θα ακουστεί το χαρμόσυνο άγγελμα της Αναστάσεως της Β. Ηπείρου, ενώ τα σήμαντρα των απανταχού ελληνοχριστιανικών εκκλησιών θα μεταφέρουν εις τον Κόσμον ολόκληρο το γλυκύτατο μήνυμα της ελευθερίας.

Οι Ιωνες της Μικράς Ασίας ψάλλουν

«ω λυγερόν και κοπτερόν σπαθί μου,

και συ τουφέκι τρομερόν πουλί μου,

να ζήσει το σπαθί μου ν’ αναστηθεί η Πατρίς μου»

Σας ευχαριστώ

Κώστας Στούπης

Βοστώνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κύριε Διευθυντά, Από το 1939 οι Βορειοηπειρώτες αντιμετωπίζουν κι άλλο δυνάστη, τους Ιταλούς.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Αποστάσεις κράτησαν Μητσοτάκης – Ερντογάν στην σύνοδο της Πράγας

ΠΡΑΓΑ. Ακρως ενδεικτική του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η απόσταση που φρόντισαν να κρατήσουν μεταξύ τους σήμερα, Πέμπτη, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κατά την «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Τραγωδία με ναυάγια δουλεμπορικών σε Λέσβο και Κύθηρα, τουλάχιστον 18 νεκροί – Ευθύνες στην Αγκυρα από Αθήνα

ΑΘΗΝΑ. Τραγικός είναι ο απολογισμός δύο ναυαγίων πλοιαρίων που μετέφεραν παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες σε Κύθηρα και Λέσβο, με την Αθήνα να κατηγορεί ευθέως την Αγκυρα για τη βοήθεια που προσφέρει στους διακινητές.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας