x
 

Επιστήμη

Βούλγαρος νευρολόγος μεταξύ των βασικών συγγραφέων της μεγαλύτερης μελέτης που έχει γίνει ποτέ στη NASA

25 Δεκεμβρίου 2023

Ο Ογκνιαν Κόλεφ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Νευροβιολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, είναι ο βασικός συγγραφέας σε μια σημαντική μελέτη επιστημόνων της NASA που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη Journal of Vestibular Research (Επιθεώρηση Αιθουσαίας Έρευνας). Η δημοσίευση «Δυσλειτουργία συντονισμού ματιού-κεφαλής των αστροναυτών κατά τη διάρκεια είκοσι πτήσεων διαστημικών λεωφορείων» είναι το αποτέλεσμα της πολυετούς συνεργασίας της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ με τον Βούλγαρο καθηγητή.

Η μελέτη παρακολουθεί 20 αποστολές διαστημικών λεωφορείων της NASA και διερευνά προβλήματα στον συντονισμό των κινήσεων των αστροναυτών. Η μελέτη αφορά δύο πτυχές: την επιτυχή πλοήγηση του διαστημικού σκάφους, ειδικά κατά την προσγείωση και τους ελιγμούς κατά την πτήση καθώς και τη σωστή εκτέλεση εργασιών ρουτίνας και πειραμάτων κατά τη διάρκεια της πτήσης. «Οσο προηγμένη και αν έχει γίνει η τεχνολογία του διαστημικού σκάφους και των οργάνων του και μολονότι συνεχίζει να βελτιώνεται, ο ανθρώπινος παράγοντας – ο αστροναύτης – είναι το κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση της πτήσης και των καθηκόντων της», επεσήμανε ο Κόλεφ.

Η δημοσιευμένη μελέτη είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ από τη NASA και ο ηγετικός ρόλος του Κόλεφ σε αυτήν αποτελεί εξαιρετική αναγνώριση για τη Βουλγαρία. Ο καθηγητής έχει λάβει μέρος σε πολλές άλλες κοινές εργασίες με επιστήμονες της NASA, μία από τις οποίες δημοσιεύτηκε πριν από αρκετά χρόνια στο Nature Sci Reports. «Είμαι χαρούμενος που συνεργάστηκα με τον μεγαλύτερο επιστημονικό οργανισμό του κόσμου, τη NASA, για περισσότερες από δύο δεκαετίες στη διεξαγωγή επιστημονικών πειραμάτων και που βραβεύτηκα από αυτήν», είπε ο καθηγητής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΕΡΟΙΑ. Για συνδυασμό ιών που προσβάλλει και παραμορφώνει τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια στην Πέλλα και την Ημαθία, και όχι για έναν ιό, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, «μιλούν» τα πρώτα συμπεράσματα των επιστημόνων από τις αναλύσεις δειγμάτων που γίνονται, με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων, Χρήστο Γιαννακάκη, αντιπρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), να σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «φυσικά με τις νέες αναλύσεις που ακολουθούν τόσο στο Μπενάκειο Ινστιτούτο, όσο και στο προς αναζήτηση κατάλληλο ευρωπαϊκό εργαστήριο, θα προκύψουν πολύ πιο ασφαλή και οριστικά συμπεράσματα που θα μας βοηθήσουν να επέμβουμε και προληπτικά».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ