x
 

Οικονομία

Βουτιά στις μετοχές των Credit Suisse και UBS μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς

20 Μαρτίου 2023

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι μετοχές της Credit Suisse σημείωσαν πτώση 60,5% τη Δευτέρα, αφού ο τραπεζικός γίγαντας UBS ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει την προβληματική ελβετική αντίπαλό της για σχεδόν 3,25 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια συμφωνία που ενορχηστρώθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές για να προσπαθήσει να αποτρέψει περαιτέρω αναταραχή στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Οι μετοχές της UBS σημείωσαν επίσης πτώση σχεδόν 5% στο ελβετικό χρηματιστήριο.
Οι ελβετικές αρχές προέτρεψαν την UBS να εξαγοράσει τη μικρότερη ανταγωνίστριά της, αφού το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας για δανεισμό της Credit Suisse έως και 50 δισ. φράγκα (54 δισ. δολάρια) την περασμένη εβδομάδα απέτυχε να καθησυχάσει τους επενδυτές και τους πελάτες. Οι μετοχές της Credit Suisse και άλλων τραπεζών είχαν σημειώσει βουτιά την περασμένη εβδομάδα, αφού η χρεοκοπία δύο τραπεζών στις ΗΠΑ δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με άλλα δυνητικά αδύναμα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

“Μόνο ο χρόνος θα δείξει πώς θα γίνει δεκτός αυτός ο γάμος”, δήλωσε ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.
Οι αγορές παρέμειναν νευρικές τη Δευτέρα παρά τις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών να αποκαταστήσουν την ηρεμία. Στις ΗΠΑ, η Federal Deposit Insurance Corp. δήλωσε αργά την Κυριακή ότι η New York Community Bank συμφώνησε να αγοράσει ένα σημαντικό κομμάτι της χρεοκοπημένης Signature Bank σε μια συμφωνία ύψους 2,7 δισ. δολαρίων.
Τα παγκόσμια χρηματιστήρια βυθίστηκαν, με τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν πτώση άνω του 2%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street σημείωσαν πτώση 1%.

Πολλά από τα προβλήματα της Credit Suisse ήταν μοναδικά και αντίθετα με τις αδυναμίες που οδήγησαν σε κατάρρευσης τις Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ. Έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων κακών στοιχημάτων σε hedge funds, επανειλημμένων ανακατατάξεων της ανώτατης διοίκησης και ενός σκανδάλου κατασκοπείας που αφορούσε την UBS.
Αναλυτές και οικονομικοί ηγέτες λένε ότι οι δικλείδες ασφαλείας είναι ισχυρότερες μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και ότι οι τράπεζες παγκοσμίως έχουν πολλά διαθέσιμα μετρητά και υποστήριξη από τις κεντρικές τράπεζες. Αλλά οι ανησυχίες για τους κινδύνους της συμφωνίας, οι απώλειες για ορισμένους επενδυτές και η πτώση της χρηματιστηριακής αξίας της Credit Suisse θα μπορούσαν να ανανεώσουν τους φόβους για την υγεία των τραπεζών.

Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse για σχεδόν $3,25 δισ. για να ηρεμήσει την αγορά

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ελβετίας Αλέν Μπερσέ (Alain Berset) δήλωσε ότι ο τραπεζικός γίγαντας UBS εξαγοράζει τον μικρότερο ανταγωνιστή του Credit Suisse για σχεδόν $3,25 δισ. σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί περαιτέρω αναταραχή στην αγορά στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα.

Ο συνδυασμός των δύο μεγαλύτερων και πιο γνωστών ελβετικών τραπεζών, η καθεμία με ιστορίες που πάνε πίσω στα μέσα του 19ου αιώνα, ισοδυναμεί με κεραυνό για τη φήμη της Ελβετίας ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου – αφήνοντάς την στο κατώφλι να έχει έναν μόνο εθνικό πρωταθλητή στον τραπεζικό τομέα.

Ενώ η UBS αγοράζει την Credit Suisse, αξιωματούχοι της UBS δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να πουλήσουν μέρη της Credit Suisse ή να μειώσουν το μέγεθος της τράπεζας τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Το εκτελεστικό τμήμα της ομόσπονδης Ελβετίας, ένα επταμελές διοικητικό όργανο που περιλαμβάνει τον προεδρεύοντα Μπερσέ, εξέδωσε έκτακτο διάταγμα που επιτρέπει τη συγχώνευση να πραγματοποιηθεί χωρίς την έγκριση των μετόχων.

Ο πρόεδρος της Credit Suisse, Αξελ Λέχμαν (Axel Lehmann), χαρακτήρισε την πώληση «ένα σαφές σημείο καμπής».

Η Credit Suisse αντιμετώπιζε ένα μοναδικό σύνολο προβλημάτων εδώ και χρόνια, αλλά συσσωρεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς η τιμή της μετοχής της έπεσε σε ιστορικό χαμηλό. Η Credit Suisse υποχώρησε χθες 54,5% στην πρώτη της συναλλαγή μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ενώ η UBS σημείωσε άνοδο 3,5% στην Ελβετία.

Μια ομάδα κεντρικών τραπεζών που εκτείνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ιαπωνία ανακοίνωσε επίσης συντονισμένες κινήσεις την Κυριακή με σκοπό να αμβλύνουν τις πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι κινήσεις θα επιτρέψουν στις τράπεζες περισσότερη πρόσβαση σε δολάρια ΗΠΑ εάν τα χρειαστούν, σε αντίστοιχη πρακτική που χρησιμοποιείται ευρέως σε προηγούμενες κρίσεις.

Πολλά από τα προβλήματα της Credit Suisse ήταν μοναδικά και σε αντίθεση με τις αδυναμίες που κατέστρεψαν τη Silicon Valley Bank και την Signature Bank στις ΗΠΑ. Εχει αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα τα τελευταία χρόνια, όπως κακές τοποθετήσεις σε hedge funds, επαναλαμβανόμενες ανατροπές της ανώτατης διοίκησης και ένα σκάνδαλο κατασκοπείας που εμπλέκει την UBS. Αναλυτές και οικονομικοί ηγέτες λένε ότι οι διασφαλίσεις είναι ισχυρότερες από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και ότι οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν άφθονα διαθέσιμα μετρητά και υποστήριξη από τις κεντρικές τράπεζες. Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για τη συμφωνία, τις απώλειες για ορισμένους επενδυτές και την πτώση της αγοραίας αξίας της Credit Suisse θα μπορούσαν να ανανεώσουν τους φόβους για την υγεία των τραπεζών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής έχει δοθεί στις μικρότερες και μεσαίες τράπεζες με φόβους ότι η πτώση της εμπιστοσύνης θα μπορούσε να ωθήσει τους καταθέτες τους να τραβήξουν τα χρήματά τους με τη μία. Αυτό ονομάζεται bank run και μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να τους ανατρέψει.

Η First Republic Bank βρέθηκε στο στόχαστρο των επενδυτών, στο κυνήγι του επόμενου θύματος του κλάδου μετά τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση των ΗΠΑ στην ιστορία. Οι μετοχές της υποχώρησαν 13,3% αφού η S&P Global Ratings μείωσε την πιστοληπτική της ικανότητα για την First Republic για δεύτερη φορά από την Τετάρτη.

Η S&P είπε ότι θα μπορούσε να μειώσει ακόμη περισσότερο την αξιολόγηση, παρά το γεγονός ότι μια ομάδα από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα καταθέσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένδειξη πίστης στην First Republic και στον μεγαλύτερο τραπεζικό κλάδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ