x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Αμερική

Βράβευσαν μαθητές στη Φλόριδα για τα Ελληνικά τους

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Την αγάπη τους για την Ελλάδα και την υπερηφάνεια της καταγωγής τους, τόνισαν όλοι οι μικροί μαθητές, που βραβεύτηκαν για τις επιδόσεις τους στην ελληνική γλώσσα, κατά την ετήσια εκδήλωση του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Κέντρου Φλόριδας, «Προμηθέας».

Επίσημοι, γονείς και εκπαιδευτικοί χειροκρότησαν θερμά όλα τα παιδιά που διάβασαν τις εκθέσεις τους στην ελληνική γλώσσα με τις οποίες πήραν μέρος στον προ ημερών Διαγωνισμό του Πολιτιστικού Κέντρου.

Οι μαθητές που επελέγησαν από τα σχολεία τους  και βραβεύτηκαν είναι οι εξής: Παναγιώτης Μπαχταλιάς (Ακαδημία Πλάτωνα), Μαρία Τζαμούση (Αθηναϊκή Ακαδημία), Αντριάνα Θανασούλη (Αγίας Τριάδος, Κλίαργουότερ), Ραφαέλα Τζαμαλούκα (Αγίου Νικολάου, Τάρπον Σπρινγκς) και Χρήστος Παπαδόπουλος (Αγίου Γεωργίου, Νιου Πορτ Ρίτσι).

Ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Κωνσταντίνος Βατικιώτης επιδίδει τη Διακήρυξη στην πρόεδρο του Πολιτιστικού Κέντρου, “Προμηθέας”, Εφη Βασιλείου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Τα βραβεία, που αποτελούνταν από χρηματικό ποσό και έπαινο επιδόθηκαν από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκά Τσώκο, τον δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς, Κωνσταντίνο Βατικιώτη και τον τέως δήμαρχο, Κρις Αλαχούζο. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου, Εφη Βασιλείου, πρόσφερε συμβολικά στο κάθε παιδί, ένα μικρό κλάδο ελαίας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας, που ήταν αφιερωμένος στα Ελληνικά Γράμματα, εκφώνησε η παλαιά και αγαπητή σε όλους εκπαιδευτικός, Κατερίνα Διακογιάννη, που σήμερα διδάσκει στο κοινοτικό σχολείο της Αγίας Τριάδος του Κλίαργουότερ.

Kατά τον χαιρετισμό της η πρόεδρος του «Προμηθέα», κ. Βασιλείου, έκανε λόγο για «εκδήλωση χαράς και υπερηφάνειας για την αγάπη των παιδιών μας προς την ελληνική γλώσσα και, γενικότερα, τον ελληνικό πολιτισμό». Πρόσθεσε δε ότι με τη γνώση και κατανόηση της γλώσσας των γονέων τους, έχουν ένα πολύτιμο εφόδιο για την επιτυχία στον αγώνα της ζωής τους.

Η εκπαιδευτικός Κατερίνα Διακογιάννη, που εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας για τα Ελληνικά Γράμματα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

«Στην ελληνική γλώσσα και, γενικότερα, στον ελληνικό πολιτισμό, περιέχονται όλες οι ανθρώπινες αρετές και αξίες», τόνισε.

Η κ. Βασιλείου βρήκε την ευκαιρία να εξάρει το φημισμένο ελληνικό φιλότιμο, κάνοντας αναφορά στην άμεση βοήθεια που έδωσε η Ελλάδα στη γειτονική Τουρκία που επλήγη από τους μεγάλους φονικούς σεισμούς.

Αναφέρθηκε ακόμα στους Τρεις Ιεράρχες οι οποίοι θεμελίωσαν την Ορθόδοξη χριστιανική πίστη και ενέπνευσαν στους νέους την αγάπη για τις ελληνικές σπουδές.

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε εκείνους που βοήθησαν στη βράβευση των μαθητών ελληνικών σχολείων και σχολείων τσάρτερ. Για τα δεύτερα, είπε ότι «στα σχολεία αυτά, εκτός από τα παιδιά της Ομογένειας, φοιτούν και άλλα παιδιά, που γίνονται οι αυριανοί πολύτιμοι φιλέλληνες».

Εκτός από τα παιδιά που βραβεύτηκαν, η πρόεδρος του «Προμηθέα» συνεχάρη «για το ενδιαφέρον και τις προσπάθειές τους, όλους τους γονείς, όλους τους παράγοντες και όλη την Ομογένεια».

Καταλήγοντας η κ. Βασιλείου, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι πάντα μέσα στην καρδιά και στην ψυχή μας. Και θα κάνουμε το περισσότερο που μπορούμε όλοι μας, για να κρατήσουμε τη γλώσσα μας και να τη μεταδώσουμε στις νεότερες γενιές».

Ο γενικός πρόξενος κ. Τσώκος, συνεχάρη το Πολιτιστικό Κέντρο για την πρωτοβουλία του και χαρακτήρισε «κορυφαίο γεγονός» τη βράβευση μαθητών για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. «Η γλώσσα, είναι σχεδόν το παν», τόνισε. «Εάν χαθεί η γλώσσα, τότε θα χαθεί η σύνδεση της Ομογένειας με την Ελλάδα».

Συγχαρητήρια έδωσε και στους γονείς και εκπαιδευτικούς ο κ. Τσώκος, για τις προσπάθειές τους.

Αριστερά, ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Κωνσταντίνος Βατικιώτης και δεξιά, ο γενικός πρόξενος, Λουκάς Τσώκος. Δίπλα του, ο τέως δήμαρχος, Κρις Αλαχούζος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Ο γενικός πρόξενος υποστήριξε την ανάγκη αναβάθμισης των ελληνικών σχολείων, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη δημιουργία ελληνικού απογευματινού σχολείου στην Τάμπα. Μίλησε, επίσης, για τη σημασία του θεσμού της Ελληνομάθειας, καθώς για την επιτυχία της Ακαδημίας Αρχιμήδη στο Μαϊάμι, που είναι υποδειγματικό σχολείο τσάρτερ.

Ο ελληνικής καταγωγής δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Κωνσταντίνος Βατικιώτης, συνεχάρη τον «Προμηθέα», τους μαθητές που βραβεύτηκαν, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Επέδωσε δε στην πρόεδρο του Πολιτιστικού Κέντρου πλακέτα με Διακήρυξη του Δήμου για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Ο τέως δήμαρχος κ. Αλαχούζος, μίλησε με ενθουσιασμό για τον ετήσιο αυτό θεσμό των βραβεύσεων από τον «Προμηθέα», καθώς και για τις εορτές των Ελληνικών Γραμμάτων και των Τριών Ιεραρχών.

Ιδιαίτερα, ο κ. Αλαχούζος συνεχάρη τους δασκάλους που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα, που «είναι η βάση όλων των γλωσσών», αλλά και στους γονείς και στους παππούδες και γιαγιάδες. «Οδηγούν τα παιδιά τους στην καλύτερη Παιδεία και στη σωστή μόρφωση», είπε.

Για τα ελληνικού ενδιαφέροντος σχολεία τσάρτερ, είπε ότι λιγότερο από 18% είναι παιδιά ελληνικής καταγωγής. «Τα άλλα, όμως, θα γίνουν πρεσβευτές της Ελλάδος», υπογράμμισε.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο υπογράφων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε πριν λίγο να υπαχθούν τα Μετόχια της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου Αστόριας στην Αρχιεπισκοπή, παρά την εκ διαμέτρου αντίθετη γνωμάτευση που έκανε η αρμόδια επιτροπή επί των Ιδρυμάτων του Εξωτερικού.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ