x
 

Γενικά Νέα

Βράβευση του κορυφαίου ομογενή καθηγητή Μανόλη Κέλλη στην Αθήνα

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εγινε στην Αθήνα η βράβευση του επιφανή ομογενή καθηγητή από το ΜΙΤ της Βοστώνης, Μανόλη Κέλλη (Καμβυσέλλη), με το Βραβείο Επιστημών, του Οργανισμού ΑΡΓΩ, ο οποίος είχε επιλεγεί ανάμεσα σε οκτώ επιστήμονες από όλο τον κόσμο από διαφορετικό κλάδο ο καθένας.

Τα Βραβεία επέδωσε κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.

Οπως ήδη έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 τα Βραβεία «ΑΡΓΩ» απονέμονται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Αποτελούν πρωτοβουλία της διεθνούς ένωσης ΑΡΓΩ-Δίκτυο Ελλήνων Βρυξελλών, των «Αργοναυτών», μιας δεξαμενής σκέψης και πράξης από τον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο βραβευθείς καθηγητής του ΜΙΤ Μανόλης Κέλλης με τη μητέρα του και αξιωματούχους του Οργανισμού ΑΡΓΩ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΕΛΛΗΣ

Ο Δρ Κέλλης, είναι τακτικός καθηγητής Υπολογιστικής Βιολογίας στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, γνωστό ως MIT. Είναι μέλος του Broad Institute of MIT and Harvard, καθώς επίσης και μέλος του Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) και διευθυντής του Κέντρου Υπολογιστικής Βιολογίας του ΜΙΤ.

Στην τελετή παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού, πολιτικού, κοινωνικού, δημοσιογραφικού και επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδας. Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης.

Μίλησε ο πρόεδρος της διεθνούς ένωσης ΑΡΓΩ, Σπύρος Παππάς, ο οποίος χαρακτήρισε την εκδήλωση απονομής των βραβείων ως «Ημέρα Γιορτής του Ελληνισμού», αναφέρθηκε στην αξία της ελληνικής γλώσσας στη Διασπορά και τόνισε πως «έχει συμφέρον η Ελλάδα να παρέχει Παιδεία». Εκανε μνεία και στην ψήφο των ομογενών.

Επίσης, μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής των επιστημόνων του Εξωτερικού προς βράβευση, Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε ότι «η ΑΡΓΩ δίνει μία ειδική διάσταση κοινωνίας των πολιτών». Χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για Θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Γεώργιος Κώτσηρας, εκπροσωπών τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παραλαμβάνων το Βραβείο, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο καθηγητής Μανόλης Κέλλης, είπε τα εξής: «Νιώθω τόσο ευγνώμων για την ύπαρξη του προγράμματος ΑΡΓΩ, που δείχνει ότι οι Ελληνες του εξωτερικού δεν ξεχνιούνται αλλά αγκαλιάζονται ως μέρος μιας κοινότητας με την Ελλάδα, ευγνώμων που το πρόγραμμα ΑΡΓΩ είναι εκεί για να αναζωπυρώσει και να ενισχύσει τις συνδέσεις μεταξύ της ελληνικής διασποράς και της πατρίδας μας, και ελπίζουμε να βοηθήσει να χτίσουμε νέες συνδέσεις και νέες συνεργασίες».

Η αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη όπου έγινε η τελετή απονομής των βραβείων του Οργανισμού ΑΡΓΩ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΕΛΛΗΣ

Είπε επίσης, πως «με μεγάλη ταπεινότητα λαμβάνω αυτό το επιστημονικό βραβείο, ξέροντας πόσοι εξαιρετικοί Ελληνες επιστήμονες διαπρέπουν στο εξωτερικό σε τόσους πολλούς διαφορετικούς τομείς και κλάδους της επιστήμης. Το δέχομαι, πρώτα, εκ μέρους της ερευνητικής μου ομάδας για την οποία είμαι τόσο ευγνώμων. Δεύτερον, για λογαριασμό τόσων εξαιρετικών Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, και τρίτον, ως εκπρόσωπος της εξαιρετικής προόδου που μπορεί να έχει ο συνδυασμός της τεχνητής νοημοσύνης, της γονιδιωματικής και της βιοτεχνολογίας στην επιστήμη, στην ιατρική και στο μέλλον της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας».

Υπογράμμισε πως «ελπίζω το βραβείο αυτό και το έργο της ομάδας μας να βοηθήσουν να εμπνεύσουν τους νέους Ελληνες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, να τους ενθαρρύνουν να ακολουθήσουν καριέρα στην επιστήμη και τη μηχανική και να αγκαλιάσουν τα δώρα που μας έχουν δοθεί, από τους δασκάλους μας, σε εκπαιδευτικό επίπεδο, από τους γονείς μας, με το να μας καθοδηγήσουν και να μας γαλουχήσουν προς τη θετική κατεύθυνση και από την πατρίδα μας να μας εμπνέουν ότι ο ουρανός είναι το όριο του πάθους, της δημιουργικότητας, της αφοσίωσης και της σκληρής δουλειάς μας».

Το πρόγραμμα παρουσίασε ο δημοσιογράφος Παύλος Τζίμας. Της τελετής ακολούθησε δείπνο.

Ο Δρ Μανόλης Κέλλης (Καμβυσέλλης) με καταγωγή από το χωριό Αντισσα της Λέσβου γεννήθηκε το Μάρτιο του 1977 στην Αθήνα, όπου έζησε μέχρι τα 12 του χρόνια. Το 1989 η οικογένειά του μετακόμισε στη Γαλλία όπου συνέχισε το σχολείο μέχρι τα 16 του. Αμέσως μετά μετακόμισαν στις ΗΠΑ και ολοκλήρωσαν το γαλλικό Baccalauréat στο γαλλικό σχολείο στη Νέα Υόρκη, και έγινε δεκτός στο ΜΙΤ με τα δύο αδέλφια του το 1995. Ο Μανόλης τελείωσε τις βασικές σπουδές του στην Πληροφορική στο ΜΙΤ και συνέχισε στο ίδιο Πανεπιστήμιο αποκτώντας Master of Engineering το 1999 στην Τεχνητή Νοημοσύνη και Διδακτορικό το 2003 στην Πληροφορική Βιολογία. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Cold Spring Harbor Laboratory και στο Broad Institute of MIT and Harvard.

Από το δείπνο μετά την απονομή των Βραβείων. Ο καθηγητής Μανόλης Κέλλης έχει πάντοτε στο πλευρό του την αγαπημένη του μητέρα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΕΛΛΗΣ

Η ερευνητική ομάδα που διευθύνει ο καθηγητής Κέλλης στο ΜΙΤ από το 2004 αποτελείται από 40 επιστήμονες με εξειδίκευση στην Υπολογιστική Βιολογία, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Γονιδιωματική Ιατρική. H ομάδα του ασχολείται με την αποκρυπτογράφηση των περίπλοκων γονιδιωματικών μηχανισμών που βρίσκονται πίσω από τη νόσο Αλτσχάιμερ, την παχυσαρκία, τη σχιζοφρένεια, τις καρδιακές παθήσεις και πλήθος άλλων ασθενειών. Η δουλειά τους τα τελευταία χρόνια έχει αποκαλύψει τα μοριακά κυκλώματα και τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς που ευθύνονται για την εκδήλωση διαφόρων ασθενειών, σε μία σειρά δημοσιεύσεων στα υψηλότερα επιστημονικά περιοδικά. Ταυτόχρονα, έχει συμβάλλει στη χαρτογράφηση των γονιδίων και των ρυθμιστικών περιοχών του γονιδιώματος του ανθρώπου και πολλών άλλων οργανισμών.

Τονίζεται ότι η Υπολογιστική Βιολογία είναι ένας ταχέως εξελισσόμενος κλάδος της Βιολογίας, ο οποίος αξιοποιεί υπολογιστικές μεθόδους και αλγορίθμους πρόβλεψης, ώστε να ερμηνεύσει ή να προβλέψει βιολογικά φαινόμενα και διαδικασίες. Η ερευνητική ομάδα του Δρα Κέλλη επιδιώκει να κατανοήσει τη μηχανιστική βάση των ανθρώπινων νόσων, να αναπτύξει νέες θεραπείες που αντιστρέφουν το κύκλωμα ασθενειών, και να κατορθώσει την εξατομικευμένη ιατρική, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα εγκωμιαστικά σχόλια του κοινού απέσπασαν οι προβολές των δυο ντοκιμαντέρ του Ελληνοκυπρίου σκηνοθέτη, Πανίκου Παναγιώτου, που έλαβαν χώρα την Παρασκευή και το Σάββατο στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής (Θέατρο Θέσπις), σε δυο ειδικές εκδηλώσεις με την οργανωτική μέριμνα των Κυπριακών Σωματείων.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ