ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πιθανότητα διεξαγωγής έρευνας για πέντε μέλη της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων που προκύπτει ότι δεν είχαν δηλώσει ως όφειλαν πληρωμένα ταξίδια στα κατεχόμενα πριν υποβάλουν κοινοβουλευτικά ερωτήματα υπέρ του ψευδοκράτους. έχει προκύψει στο Λονδίνο.
Την έρευνα έχει ζητήσει με επίσημη επιστολή προς τον επιθεωρητή δεοντολογίας του βρετανικού κοινοβουλίου ο μέχρι πρότινος βουλευτής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) Ίαν Μπλάκφορντ, μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας στο Δημόσιο Βίο και τέως αρχηγός του SNP στο Γουέστμινστερ.
Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας κατόπιν έρευνας του Ιρλανδού δημοσιογράφου Πίτερ Γκέογκαν, γνωστού για το βιβλίο του «Democracy for Sale» που αποκαλύπτει φαινόμενα διαφθοράς στο βρετανικό πολιτικό σύστημα.
Η έρευνα που ζητά ο κ. Μπλάκφορντ αφορά κατηγορία παραβίασης των κανόνων lobbying πολιτικών προσώπων.
Σημειώνεται πως οι εν λόγω κοινοβουλευτικοί πολιτικοί έχουν δηλώσει ως όφειλαν στο μητρώο οικονομικών συμφέρον τα δωρεάν ταξίδια στα κατεχόμενα, δεν το έπραξαν όμως ως επίσης όφειλαν πριν υποβάλουν τις ερωτήσεις τους.
Ο κώδικας αναφέρει επίσης ότι οι βουλευτές και οι λόρδοι δεν επιτρέπεται να ξεκινούν μία κοινοβουλευτική διαδικασία που θα μπορούσε να έχει κάποιο οικονομικό ή υλικό όφελος για ξένη κυβέρνηση, οργανισμό ή οντότητα «που έχει, εντός των προηγούμενων 12 μηνών, χρηματοδοτήσει κάποια επίσκεψη που έχει κάνει αυτός ο κοινοβουλευτικός ή παράσχει φιλοξενία σε αυτόν».
Η έρευνα δείχνει ότι τρεις βουλευτές και δύο μέλη της Βουλής των Λόρδων δεν το έπραξαν πριν την ερώτησή τους περί ψευδοκράτους στους αρμόδιους υπουργούς της βρετανικής κυβέρνησης.
Οι ερωτήσεις άπτονταν κυρίως του απευθείας εμπορίου, των επενδύσεων και των απευθείας πτήσεων στα κατεχόμενα. Οι πέντε κοινοβουλευτικοί, πιο γνωστός εκ των οποίων είναι ο Σάμι Γουίλσον του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, είχαν ταξιδέψει με όλα τα έξοδα πληρωμένα στα κατεχόμενα πέρυσι και νωρίτερα φέτος.
«Οι κοινοβουλευτικοί υποτίθεται πως ενεργούν με ακεραιότητα και ειλικρίνεια. Το να μη δηλώνουν βουλευτές και λόρδοι τα συμφέροντά τους όπως σε αυτή την περίπτωση είναι το απολύτως αντίθετο από αυτό», είπε ο κ. Μπλάκφορντ.
«Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για κοινοβουλευτικούς πολιτικούς που πηγαίνουν σε ένα έδαφος το οποίο στερείται νομιμότητας, το οποίο υπόκειται σε ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», συμπλήρωσε ο έμπειρος Σκωτσέζος πολιτικός.
Όπως επισημαίνει ο κ. Γκέογκαν, τα ταξίδια χορηγήθηκαν από διάφορους φορείς, όπως το λεγόμενο Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο και οι Τουρκικές Αερογραμμές. Διοργανωτής των επίμαχων ταξιδιών στα κατεχόμενα ήταν η οργάνωση «Ελευθερία και Δικαιοσύνη για τη Βόρεια Κύπρο».