x
 

Πολιτική

Βρετανός πρέσβης: Δεν θα υπάρξουν ποτέ απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, Ιρφάν Σιντίκ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στην πρακτική των πτήσεων «touch down» από την κατεχόμενη Κύπρο προς το Ηνωμένο Βασίλειο, που ίσχυε μέχρι το 2017, όταν δηλαδή επιτρεπόταν στους επιβάτες που ταξίδευαν από τα κατεχόμενα προς το Ηνωμένο Βασίλειο να περιμένουν μέσα στο αεροπλάνο στην Τουρκία και δεν χρειαζόταν να κατέβουν και να περάσουν ξανά από έλεγχο οι αποσκευές τους, όπως συμβαίνει τώρα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η αγγλόφωνη τ/κ εφημερίδα «Cyprus Today» γράφει ότι σε αποκλειστικές δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης Βρετανών που κατοικούν στα κατεχόμενα στον Άγιο Επίκτητο, ο Βρετανός διπλωμάτης επισήμανε ότι με βάση τη «Σύμβαση του Σικάγο», η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος στο νησί, ελέγχει τον εναέριο χώρο του και τον καθορισμό των αεροδρομίων και ως εκ τούτου χρειάζεται συμφωνία για απευθείας πτήσεις ακόμα και πριν τη λύση.

Ως παράδειγμα για το πώς θα μπορούσαν να υπάρξουν απευθείας πτήσεις χωρίς συνολική επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Σιντίκ έφερε την πρόταση του τέως Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στο πλαίσιο των οποίων θα επιστρεφόταν η περίκλειστη Αμμόχωστος ως αντάλλαγμα με το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου και του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι αναχρονιστικό το σύστημα εγγυήσεων στην Κύπρο, ο ο κ. Σιντίκ είπε ότι η όποια αλλαγή στο σύστημα εγγυήσεων και στις υφιστάμενες συμφωνίες ασφάλειας και εγγυήσεων ως αποτέλεσμα του Συντάγματος του 1960 πρέπει να συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές και να διαμορφωθεί κατά τρόπο που θα δίνει το αίσθημα της ασφάλειας και στις δύο πλευρές.

Πρόσθεσε ότι το ΗΒ κατέστησε ξεκάθαρο ότι είναι ανοικτό σε όποια συμφωνία θεωρήσουν ικανοποιητική οι δύο πλευρές, δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας και δεν θα μπλοκάρει όποια συμφωνία επιτύχουν οι δύο πλευρές.

Ερωτηθείς για τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής είπε ότι η όποια αλλαγή στην Συνθήκη Εγγυήσεων δεν θα επηρεάσει το καθεστώς των βάσεων, οι οποίες καλύπτονται από τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Ερσίν Τατάρ για κυριαρχική ισότητα, ο κ. Σιντίκ ανέφερε ότι, «είχα πολλές συζητήσεις με τον κ. Τατάρ για αυτό το ζήτημα. Είναι καθαρό ότι κάτω από το Σύνταγμα του 1960 και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι αναγνωρίζονται ως βασικές συνιστώσες του κράτους, πολίτες του κράτους. Έτσι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θεωρητικώς οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν το δικαίωμα κυριαρχικής υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποία αρχικώς αποτελούσαν μέρος».

Το βήμα της ανακήρυξης ενός αυτό-ανακηρυχθέντος κράτους, της «τδβκ δεν αναγνωρίζεται από κανέναν εκτός από την Τουρκία και ως εκ τούτου αυτή η διεκδικούμενη κυριαρχία δεν αναγνωρίζεται με την έννοια ότι αποτελεί την ίδια οντότητα, την αυτό-ανακηρυχθείσα τδβκ. […] Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι σε μια διευθέτηση, που είναι εμφανώς αυτό το οποίο επιθυμούμε όλοι, όπου οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι είναι συμπολίτες, δεν θα μοιράζονται αυτή την κυριαρχία. Όμως, όπως διατυπώνεται και εκφράζεται μέσω της αυτό-ανακηρυχθείσας τδβκ δεν γίνεται αποδεχτή ή δεν αναγνωρίζεται από κανέναν», ανέφερε ο Βρετανός πρέσβης.

Ερωτηθείς γιατί η χώρα του υποστηρίζει ακόμα την ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο, ο κ. Σιντίκ είπε ότι μια χώρα τόσο μικρή όσο η Κύπρος θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά ενωμένη και πρόσθεσε ότι χωρίς την επανένωση του νησιού, θα εκλείψει η προοπτική ένταξης της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ