x
 

Κοινωνία

West Point, 222 χρόνια στην εκπαίδευση ηγετών του Στρατού

Τον Μάρτιο του 2024, η Στρατιωτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Γουέστ Πόιντ της Νέας Υόρκης έκλεισε 222 χρόνια εκπαίδευσης ηγετών για τον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών και οικοδόμησης της εθνικής υποδομής εξερευνώντας την επιστήμη, την εκπαίδευση, τη μηχανική και δημιουργώντας δημόσια έργα (δρόμους, γέφυρες, κανάλια και σιδηροδρόμους), επιχειρήσεις, κατασκευές, επικοινωνίες και Μεταφορές. Το West Point ήταν μια εξαιρετική σχολή μηχανικών. Η ίδια η μηχανική έγινε ο επίλεκτος κλάδος υπηρεσίας του στρατού, η πρώτη επιλογή από εκείνους που κατείχαν την υψηλότερη θέση στη τάξη αποφοίτησης. Δόκιμοι κατώτερου βαθμού πήγαιναν στο ιππικό, το πεζικό και άλλους κλάδους.

Το West Point έγινε επίσης η κύρια πηγή πολιτικών μηχανικών και εκπαιδευτών μηχανικών του έθνους. Τις τρεις δεκαετίες πριν από τον Εμφύλιο Πόλεμο, οι West Pointers ως δάσκαλοι, συγγραφείς και επαγγελματίες ενθάρρυναν την επιστήμη και τη μηχανική στο Cornell, το Harvard, το Yale και άλλα κολέγια. Βοήθησαν επίσης να στελεχώσουν τις άλλες ακαδημίες υπηρεσιών που άνοιξαν αργότερα: τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ στην Αννάπολη του Μέριλαντ, το 1845 και την Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Κολοράντο Σπρινγκς του Κολοράντο, το 1959. Πολλοί έπαιξαν βασικό ρόλο στους πολέμους της Ανατολικής Ινδίας και στον πόλεμο με το Μεξικό (1846–1848). Βοήθησαν επίσης να εξερευνήσουν τα νέα εδάφη δυτικά του Μισισιπή και να χτίσουν τους δρόμους του έθνους.

Οι απόφοιτοί του συνέχισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, επιβλέποντας την κατασκευή ορόσημων της Ουάσιγκτον όπως το Μνημείο της Ουάσιγκτον και η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Συνέβαλαν επίσης δυναμικά σε ένα από τα μεγάλα μηχανολογικά έργα της εποχής, τη Διώρυγα του Παναμά. Ισως το μεγαλύτερο κατόρθωμα μηχανικής στην παγκόσμια ιστορία, που ολοκληρώθηκε το 1914 υπό τη διεύθυνση του συνταγματάρχη George W. Goethals (Κλάση του 1880), μηχανικού του Στρατού.

Η ιδέα για την πρώτη Σχολή του Εθνους

Ο Τζορτζ Ουάσιγκτον πρότεινε για πρώτη φορά μια στρατιωτική ακαδημία το 1783, αλλά οι επικριτές αντιτάχθηκαν σε αυτή τη σχετικά νέα ιδέα ενός ειδικού σχολείου για την εκπαίδευση των αξιωματικών του στρατού και την θεώρησαν ασυμβίβαστη με τους δημοκρατικούς θεσμούς, φοβούμενοι τη δημιουργία στρατιωτικής αριστοκρατίας. Η πρόταση συνάντησε την αντίθεση, ειδικά από τον υπουργό Εξωτερικών Τόμας Τζέφερσον, ο οποίος ήταν αντίθετος με τους επαγγελματικούς στρατούς και την τάξη των αξιωματικών που ήταν τόσο εξέχουσα στην Ευρώπη. Αργότερα, ως πρόεδρος, ο Τζέφερσον συνειδητοποίησε τη σημασία της υπεράσπισης της νέας δημοκρατίας έναντι πιθανής εισβολής. Επιπλέον, η επέκταση του έθνους στα δυτικά, θα απαιτούσε μια ένοπλη δύναμη για προστασία και άμυνα. Ο πρόεδρος Τζέφερσον υπέγραψε νομοθεσία που ίδρυσε τη Στρατιωτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών στις 16 Μαρτίου 1802. Η Ακαδημία ήταν υπό την αιγίδα του Σώματος Μηχανικών Στρατού των ΗΠΑ και όλοι οι επιθεωρητές μέχρι το 1866 ήταν αξιωματικοί μηχανικοί.

Το West Point όμως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του έθνους κατά τη διάρ-κεια της Αμερικανικής Επανάστασης. Τόσο οι Αμερικανοί πατριώτες όσο και οι Βρετανοί αντιλήφθηκαν τη στρατηγική σημασία του εξέχοντος οροπεδίου στη δυτική όχθη του ποταμού Χάντσον. Ο στρατηγός Τζορτζ Ουάσιγκτον (George Washington) θεώρησε το West Point ως τη σημαντικότερη στρατηγική τοποθεσία στην Αμερική και επέλεξε τον Thaddeus Kosciuszko, έναν Πολωνό μηχανικό, για να σχεδιάσει τις οχυρώσεις για το West Point. Ο Ουάσιγκτον μετέφερε αργότερα το αρχηγείο του κο-ντά στο Γουέστ Πόιντ το 1779. Οι Αμερικανοί στρατιώτες της Ηπειρωτικής Γραμ-μής κατασκεύασαν οχυρά, μπαταρίες όπλων, κ.ά. και εγκατέστησαν μια σιδερένια αλυσίδα 65 τόνων κατά μήκος του ποταμού Χάντσον για να εμποδίσουν τις βρετανι-κές εισβολές κατά μήκος της κύριας πλωτής οδού μεταφοράς. Το φρούριο West Point δεν καταλήφθηκε ποτέ από τους Βρετανούς, παρά την προδοτική προσπάθεια του υποστράτηγου Benedict Arnold (Μπένεντικτ Άρνολντ) να παραδώσει τη φρουρά στους Βρετανούς το 1780.

Ο Ταγματάρχης Sylvanus Thayer (Σιλβάνους Θάιερ), που θεωρείται ο «Πατέρας της Στρατιωτικής Ακαδημίας», υπηρέτησε ως Εφορος από το 1817-1833. Βελτίωσε τα ακαδημαϊκά πρότυπα, ενστάλαξε τη στρατιωτική πειθαρχία και έδωσε έμφαση στην έντιμη στρατιωτική συμπεριφορά. Εχοντας επίγνωση της ανάγκης του νεαρού έθνους για μηχανικούς, ο Θάιερ έκανε τη πολιτική και στρατιωτική μηχανική τα θεμέλια του προγράμματος σπουδών και οι λίγοι κορυφαίοι σε κάθε τάξη έγιναν μηχανικοί. Η Ακαδημία ήταν η πρώτη σχολή μηχανικών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλοι αξιωματικοί υπηρέτησαν στο πεζικό, στο ιππικό (δραγκούνες), στο πυροβολι-κό και σε άλλους κλάδους στον συνοριακό στρατό.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, οι απόφοιτοι του USMA ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για την κατασκευή του μεγαλύτερου μέρους των πρώτων πλωτών οδών, υποδομών, λιμανιών, του Μνημείου του Ουάσιγκτον και των ερευνών για τους μελλοντικούς διηπειρωτικούς σιδηροδρόμους. Μετά την απόκτηση εμπειρίας και εθνικής αναγνώρισης κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Μεξικού και του προπολεμικού πολέμου των Ινδιάνων, οι απόφοιτοι του West Point κυριάρχησαν στις υψηλότερες βαθμίδες τόσο στον Ομοσπονδιακό, όσο και στον Συνομοσπονδιακό στρατό κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Απόφοιτοι όπως οι στρατηγοί Ulysses S. Grant (Class of 1843), William T. Sherman (Class of 1840), Philip Sheridan (Class of 1853) και εκατοντάδες άλλοι υπηρέτησαν για τον Στρατό της Ενωσης, ενώ περίπου 304 απόφοιτοι απέρριψαν τον όρκο πίστης τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και υπηρέτησαν σε ένοπλη εξέγερση στον Στρατό των Συνομοσπονδιακών Πολιτειών. Ανεξάρτητα από την πίστη, οι απόφοιτοι του West Point παρείχαν σημαντική στρατιωτική ηγεσία τόσο στον Βορρά όσο και στο Νότο.

Μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, η Ακαδημία εδραίωσε την επιτυχία της, και με βάση την παράδοση και την αυστηρή πειθαρχία κυβέρνησαν το Σώμα των Δοκίμων για τις επόμενες δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι μαύροι δόκιμοι εισήλθαν στην Ακαδημία και υπέμειναν στη «σιωπή», την πρακτική της απομόνωσης ως ανεπιθύμητοι μαθητές και του εκφοβισμού τους για να παραιτηθούν. Ο Henry O. Flipper κατάφερε ενάντια στις θεσμικές προκαταλήψεις να αποφοιτήσει το 1877. Δύο άλλοι μαύροι δόκιμοι αποφοίτησαν στις αρχές του αιώνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής, νέοι, εντεταλμένοι αξιωματικοί υπηρέτησαν στους Ινδικούς Πολέμους στον στρατό των συνόρων, αντιμετωπίζοντας τις σκληρές πραγματικότητες του ανταρτοπόλεμου ενάντια σε ικανούς πολεμιστές.

Η USMA (U.S. Military Academy at West Point.) μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί απόφοιτοι παρείχαν διακεκριμένες υπηρεσίες στο πεδίο της μάχης, με επικεφαλής τον στρατηγό John J. Pershing (Τζον Πέρσινγκ) (Τάξη του 1886), τον διοικητή της Αμερικανικής Εκστρατευτικής Δύναμης περισσότερων από δύο εκατομμυρίων Αμερικανών στρατιωτών στην Ευρώπη. Πέντε τάξεις αποφοίτησαν νωρίς για να δώσουν νέους αξιωματικούς στο μέτωπο.

Μετά τον Μεγάλο Πόλεμο, υπήρξαν σαρωτικές αναθεωρήσεις και εκσυγχρονισμός του προγράμματος σπουδών που προέκυψε από τις δραματικές εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία, και από νέους, νεότερους, μεταρρυθμιστικούς ηγέτες. Ενας τέτοιος ηγέτης ήταν ο ταξίαρχος Douglas MacArthur (Τάξη του 1903), ο οποίος υπηρέτησε ως επιθεωρητής από το 1919-1922. Επιδίωξε να ενσταλάξει την πολεμική του εμπειρία στο Σώμα των Δοκίμων με ένα εντατικό πρόγραμμα φυσικής κατάστασης και ρεαλιστική εκπαίδευση μάχης που ήταν απαραίτητη για τον σύγχρονο πόλεμο μακριά από την πεδιάδα του West Point. Ο MacArthur (ΜακΑρθουρ) πίεσε για σημαντικές αλλαγές στη φυσική κατάσταση καθιερώνοντας ενδοσχολικά προγράμματα, αποφασίζοντας «Κάθε δόκιμος, ένας αθλητής». Επιπλέον, ο MacArthur ίδρυσε το Honor System που διοικείται από δόκιμους το 1922.

The United States Military Academy Marathon team hosts the 2024 Fallen Comrades Half Marathon on Mar. 17, 2024. West Point, New York. (U.S. Army photo by Cadet Connor Faherty)

Τα χρόνια του Μεσοπολέμου ήταν λιτά για τον Στρατό και την Ακαδημία, αλλά η πρόοδοι σημειώθηκαν κυρίως με βάση την ποιότητα των ηγετών που αποφοίτησαν μετά το τέλος του αιώνα. Μελλοντικοί ανώτεροι διοικητές όπως ο MacArthur, ο Joseph “Vinegar Joe” Stilwell (Class of 1904), ο Jonathan Wainwright (Class 1906), ο πατέρας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Henry “Hap” Arnold (Class 1907), ο George Patton (Class of 1909). ), ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ (Τάξη του 1915) και ο Ομάρ Μπράντλεϊ (Τάξη του 1915) ήταν μεταξύ μιας εντυπωσιακής σειράς αποφοίτων της Ακαδημίας που αντιμετώπισαν την πρόκληση της ηγεσίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το ένα τρίτο του Σώματος των Δοκίμων υποβλήθηκε σε πτητική εκπαίδευση στο Stewart Field στο κοντινό Newburgh. Σχεδόν όλες οι μεγάλες χερσαίες μονάδες και οι Πολεμικές Αεροπορίες του Στρατού των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διοικούντο από αξιωματικούς του West Point. Περισσότερα από 600 μέλη της Long Grey Line έχασαν τη ζωή τους σε ξένες χώρες στον πόλεμο.

Στη δεκαετία του 1960 το Σώμα των Δόκιμων σχεδόν διπλασιάστηκε σε μέγεθος, φτάνοντας την τρέχουσα εγκεκριμένη ισχύ του λίγο περισσότερο από 4.400 δόκιμους. Το 1975, το Κογκρέσο ψήφισε νομοθεσία που επέτρεπε στις γυναίκες να εγγράφονται στις ακαδημίες ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Το επόμενο καλοκαίρι, 119 γυναίκες έφτασαν στο West Point για Βασική Εκπαίδευση Cadet ως μέρος της Τάξης του 1980. Τέσσερα χρόνια αργότερα, 62 γυναίκες αποφοίτησαν, με την Andrea Hollen, ως την πρώτη γυναίκα που αποφοίτησε από την Ακαδημία. Χάρη σε μεγάλο βαθμό στο West Point, όταν τελείωσε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν πλέον ένα αναπτυσσόμενο έθνος αλλά μια καθιερωμένη παγκόσμια δύναμη.

Επίλογος: West Point στον 20ό αιώνα

Το West Point άλλαξε για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός νέου αιώνα, αλλά οι απόφοιτοί του συνέχισαν να ηγούνται των ενόπλων δυνάμεων του έθνους στον πόλεμο και την ειρήνη. Μετά τα μέσα του αιώνα, οι πόρτες του West Point άνοιξαν ευρύτερα, πρώτα στους Αφροαμερικανούς και άλλους άνδρες της μειονότητας, και στη συνέχεια το 1976 στις πρώην αποκλεισμένες γυναίκες της Αμερικής. Μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα, η σχολή και το σώμα των δόκιμων του Γουέστ Πόιντ είχαν γίνει πολύ πιο αντιπροσωπευτικά του έθνους που υπηρετούσαν, απ’ ό,τι συνέβαινε τον 19ο αιώνα.

Επιπλέον, η πανεπιστημιούπολη έχει εξελιχθεί πάρα πολύ από το 1900 με μεγάλες κτιριακές κατασκευές από το 1910-13 και ξανά από το 1964-68 με την κατασκευή ή την ανακαίνιση νέων στρατώνων και ακαδημαϊκών αιθουσών. Πιο πρόσφατες προσθήκες υποδομής περιλαμβάνουν μια νέα βιβλιοθήκη (Jefferson Hall) το 2008 και το κτίριο Davis Barracks το 2017, προς τιμήν του στρατηγού της Πολεμικής Αεροπορίας Benjamin O. Davis Jr. (Class of 1936), διοικητή των Tuskegee Airmen κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που κόστισε $183 εκατομμύρια. Το 2025, θα ολοκληρωθεί ένα νέο Ακαδημαϊκό Κέντρο Μηχανικής Κυβερνοχώρου, (Cyber Engineering Academic Center), εκσυγχρονίζοντας τις δυνατότητες μηχανικής, τεχνολογίας και εκπαίδευσης στον κυβερνοχώρο της USMA.

Οι απόφοιτοι της Ακαδημίας έχουν διαπρέψει στον ακαδημαϊκό χώρο, τις επιχειρήσεις, την επιστήμη και την κυβέρνηση, καθώς και στον στρατό. Εβδομήντα επτά έχουν λάβει το Μετάλλιο της Τιμής. Οι δύο ήταν ο Γκραντ και ο Αϊζενχάουερ πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και πολλοί είναι ανώτεροι ηγέτες του στρατού σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει σχεδόν διαγράψει το πρώιμο εκλογικό πλεονέκτημα του Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω ενδείξεων ότι η βάση των Δημοκρατικών έχει αρχίσει να συνενώνεται πίσω από τον Πρόεδρο παρά τις αμφιβολίες για την κατεύθυνση της χώρας, την οικονομία και την ηλικία του, σύμφωνα με νέα έρευνα των «New York Times» και «Siena College».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ