x
 

Πολιτική

Win win η συναντίληψη για την Πύλα, δηλώνει σε συνεντεύξεις του ο Κ. Στιούαρτ

25 Οκτωβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Καλός οιωνός για το Κυπριακό η συμφωνία για την Πύλα και ενθαρρυμένος από αυτή, δήλωσε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ σε ταυτόχρονες συνεντεύξεις του στην ε/κ εφημερίδα «Πολίτης» και στην τ/κ εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», το πρώτο μέρος των οποίων δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και το δεύτερο την ερχόμενη Κυριακή.

Ο κ. Στιούαρτ ανέφερε στον «Πολίτη» ότι η συναντίληψη είναι win win κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο μεικτό χωριό της Πύλας, με την αστική ανάπτυξη και τους δρόμους που θα κατασκευαστούν, όλοι θα είναι κερδισμένοι.

Ανέφερε επίσης ότι έχει ισχυρή άποψη ότι ο συνολικός τρόπος διευθέτησης του ζητήματος στην Πύλα, ο τρόπος που έγινε η διαπραγμάτευση, αλλά η προθυμία που επέδειξαν οι δύο πλευρές, μπορεί να τύχει αξιοποίησης και στο Κυπριακό, προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Ο Κ. Στιούαρτ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν από την ελληνοκυπριακή πλευρά με τον Τάσο Τζιωνή και από την τουρκοκυπριακή πλευρά με τον Ταχσίν Ερτογρούλογλου. «Πέρα από τον δρόμο που ήταν επιθυμία των Τουρκοκυπρίων να κατασκευαστεί, θα γίνει η αστική ανάπτυξη με τα οικόπεδα και μετέπειτα την κατασκευή κατοικιών, θα γίνει επίσης φωτοβολταϊκό πάρκο, καθώς και ο δρόμος από την Πύλα μέχρι τους Τρούλλους. Είχαν επίσης διατυπωθεί ανησυχίες αναφορικά με τη στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή. Συμφωνήσαμε ότι εντός της νεκρής ζώνης δεν θα επιτρέπεται οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία. Επίσης από τον δρόμο που θα κατασκευαστεί, δεν θα επιτρέπεται η διέλευση φορτηγών ή στρατιωτικών οχημάτων αλλά μόνο πολιτών από και προς την Πύλα».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν δύο συμφωνίες για την Πύλα, ο αξιωματούχος των ΗΕ απάντησε ναι, αλλά «είναι οι ίδιες. Ο λόγος που έγιναν δύο χωριστά έγγραφα είναι για καθαρά διαδικαστικούς λόγους και για λόγους γλώσσας. Υπάρχουν επίσης και σημεία στη συναντίληψη που πρέπει να εφαρμοστούν ξεχωριστά από την κάθε πλευρά. Η μία συμφωνία έχει υπογραφεί από τον κ. Τζιωνή και η άλλη από τον κ. Ερτογρούλογλου».

Ανέφερε επίσης ότι σε κάποιο στάδιο της διαπραγμάτευσης μίλησε με την Άγκυρα, αλλά το κυρίως μέρος των διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά την τουρκοκυπριακή πλευρά έγινε με τον κ. Ερτογρούλογλου. «Σε καμιά περίπτωση, ωστόσο, δεν μπορεί να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας».

Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων στην Πύλα, ο Κόλιν Στιούαρτ είπε ότι δεν έχει τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα, υπό την έννοια ότι πρέπει τα έργα να ολοκληρωθούν σε συγκεκριμένη ημερομηνία. «Οι εργασίες ξεκίνησαν κανονικά όπως είχαμε συμφωνήσει την περασμένη Δευτέρα και θα συνεχίζονται υπό την επίβλεψη της ειρηνευτικής δύναμης μέχρι την ολοκλήρωσή τους».

Για το σημείο ελέγχου στον νέο δρόμο και ποιος θα ασκεί τον έλεγχο, ο κ. Στιούαρτ απάντησε ότι έχει διασαφηνιστεί η τοποθεσία στον δρόμο και έγινε αποδεκτό ότι, «από στιγμή που πρόκειται για έδαφος που παραχωρήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να στελεχώνεται από Τουρκοκύπριους. Μια ιδέα που συζητήθηκε και συμφωνούν και οι δύο πλευρές είναι η στελέχωση του σημείου ελέγχου να ανατεθεί σε μια χώρα, η οποία έχει ήδη προσωπικό στην ειρηνευτική δύναμη. Αυτή η χώρα είναι η Σλοβακία».

Ερωτηθείς εάν το τουρκικό φυλάκιο ΤΚ15, που παραβιάζει το καθεστώς της Πράσινης Γραμμής, θα μετακινηθεί μετά τη συμφωνία για την Πύλα, ο κ. Στιούαρτ απάντησε ότι το φυλάκιο θα παραμείνει ως έχει. Η πρόσβαση όμως στο φυλάκιο δεν θα γίνεται από τον νέο δρόμο, πρόσθεσε, θα πρέπει να χρησιμοποιείται η πρόσβαση που χρησιμοποιείτο και πριν από τον Αύγουστο, δηλαδή μέσω των Βρετανικών Βάσεων. «Μέσω του δρόμου, επαναλαμβάνω, δεν θα επιτρέπεται οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία», κατέληξε.

Εξάλλου σε ερώτηση της «Γενί Ντουζέν» ποιοι θα χρησιμοποιούν το σημείου ελέγχου που θα γίνει, αν θα είναι μόνο οι κάτοικοι της Πύλας, ο Κ. Στιούαρτ είπε ότι για τον ΟΗΕ, δεν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με το ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει το δρόμο. «Η βασική νομική απαίτηση είναι ότι εφόσον υπάρχει πέρασμα από τον βορρά προς τη ζώνη της ΕΕ, πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι. Επί του θέματος έχει επιτευχθεί συμφωνία με τις δύο πλευρές. Η τουρκοκυπριακή πλευρά είπε ότι θέλει ο δρόμος να χρησιμοποιείται μόνο από Τουρκοκύπριους, επομένως αυτό το θέμα εξαρτάται από αυτούς. Στην πράξη, εάν υπάρχει σημείο ελέγχου στην τουρκοκυπριακή πλευρά, οι περιορισμοί εκεί θα καθορίσουν ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον δρόμο».

Η πρόθεση της τ/κ πλευράς, πρόσθεσε, είναι να επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να χρησιμοποιήσουν τον δρόμο, αλλά αυτό δεν θα μετατραπεί σε νέο σημείο διέλευσης για όλη την κίνηση. Αυτό έγινε αποδεκτό, είπε.

Στην ερώτηση της «Γενί Ντουζέν» ποιος θα χρησιμοποιεί τις κατοικίες που θα γίνουν, ο κ. Στιούαρτ απάντησε ότι εάν κατασκευαστούν σπίτια θα είναι δικοινοτικά και ανοικτά στα μέλη και των δύο κοινοτήτων.

Άτομα «από τρίτο μέρος» στο σημείο ελέγχου

Στο μεταξύ αρμόδια πηγή που επικαλείται το ΚΥΠΕ ανέφερε ότι υπάρχει συναντίληψη για την στελέχωση του σημείου ελέγχου που θα δημιουργηθεί στην νεκρή ζώνη, κι αυτό θα γίνει από άτομα που θα εξουσιοδοτηθούν για να διενεργούν τους ελέγχους, με βάση τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής.

Με αφορμή τις συνεντεύξεις του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ σε ε/κ και τ/κ εφημερίδα, για την συμφωνία στην Πύλα, η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι οι αρμόδιες για την εξουσιοδότηση προς τα άτομα που θα στελεχώνουν το συγκεκριμένο σημείο ελέγχου και τα οποία δεν θα είναι Κύπριοι. Θα είναι άτομα «από τρίτο μέρος, όπως τρίτη χώρα, ίσως και λειτουργοί του ΟΗΕ, ένας μη κυβερνητικός φορέας», πρόσθεσε η ίδια πηγή λέγοντας πως αυτό δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Ούτε έχει διευκρινισθεί κατά πόσο το συγκεκριμένο σημείο ελέγχου θα λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως καθημερινά, ανέφερε απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

Αυτά τα ζητήματα θα οριστικοποιηθούν στην πορεία, κατέληξε η ίδια πηγή.

Να σημειωθεί ότι στην συνέντευξή του στον «Πολίτη», ο Κόλιν Στιούαρτ είπε ότι μεταξύ των πλευρών συζητήθηκε ως ιδέα η στελέχωση του σημείου ελέγχου να ανατεθεί σε μια χώρα, η οποία έχει ήδη προσωπικό στην ειρηνευτική δύναμη κι αυτή η χώρα είναι η Σλοβακία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στις 11 Μαρτίου θα έχει συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μάρια Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη επίσκεψή της στην Κύπρο για επαφές.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ