Ζευγάρι ηλικιωμένων στις ΗΠΑ φέρεται να αυτοκτόνησε γιατί δεν άντεχε τα ιατρικά έξοδα

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Ενα ζευγάρι από την πολιτεία της Ουάσιγκτον, για το οποίο οι Αρχές πιστεύουν ότι πέθαναν αυτοκτονώντας, άφησε πολλά σημειώματα, εκφράζοντας ανησυχία ότι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα σοβαρά ιατρικά προβλήματα που είχε η σύζυγος.

Ο σύζυγος, 77 χρόνων, κάλεσε το 911 λίγο πριν τις 8:30 το πρωί της περασμένης Τετάρτης και ανέφερε ότι σκοπεύει να πυροβολήσει τον εαυτό του και ότι είχε αφήσει ένα σημείωμα στον σερίφη με πληροφορίες και οδηγίες, σύμφωνα με μία ανακοίνωση του Γραφείου του σερίφη της Κομητείας Whatcom.

Η τηλεφωνήτρια προσπάθησε να κρατήσει τον 77χρονο στο τηλέφωνο, σύμφωνα με τις Αρχές, αλλά αυτός είπε ότι «θα βρισκόμαστε στο μπροστινό δωμάτιο» και κατέβασε το ακουστικό.

Οι βοηθοί του σερίφη έφτασαν στο σπίτι κοντά στο Ferndale περί τα 15 λεπτά μετά και προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τους ενοίκους μέσω τηλεφώνου και μεγαφώνου περί τη μία ώρα. Στη συνέχεια οι βοηθοί του σερίφη χρησιμοποίησαν ρομποτική κάμερα και είδαν το ζευγάρι νεκρό με πληγές από πυροβολισμούς.

Το ζευγάρι ταυτοποιήθηκε ως Μπράιαν Σ. Τζόουνς (Brian S. Jones) και Πατρίτσια Α. Γουτίτνεϊ Τζόουνς (Patricia A. Whitney-Jones) 76 χρόνων, όπως δήλωσε ο ιατροδικαστής της κομητείας Γκάρι Γκολντφόγκελ (Gary Goldfogel) στην «Washington Post».

Ο Τζόουνς πυροβόλησε τη γυναίκα του στο κεφάλι μία φορά και μετά τον εαυτό του τρεις φορές, δήλωσε ο κ. Γκολντφόγκελ.

Οι Αρχές είπαν ότι κατασχέθηκαν αρκετά όπλα από το σπίτι και επίσης ότι έδωσαν δύο σκυλιά για φροντίδα στην Humane Society.

«Είναι πολύ τραγικό ότι ένας από τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας βρέθηκε σε τόσο απελπισμένη κατάσταση, που αισθάνθηκε την ανάγκη να σκοτώσει και να αυτοκτονήσει», δήλωσε ο σερίφης Μπιλ Ελβο (Bill Elfo). Και πρόσθεσε ότι «βοήθεια είναι πάντα διαθέσιμη με ένα τηλεφώνημα στο 911».

Οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνονται για δεκαετίες και το κόστος για τους ηλικιωμένους είναι υψηλότερο από αυτό των πολιτών στο σύνολό τους, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών.

Κατά μέσο όρο, 18.424 δολάρια ανά άτομο δαπανήθηκαν για ιατρική περίθαλψη για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω το έτος 2010, που αντιστοιχεί πέντε φορές τα έξοδα ανά παιδί και τρεις φορές τα έξοδα ανά άτομο σε ηλικία εργασίας, σύμφωνα με μια έκθεση από τα Κέντρα για τα Medicare και υπηρεσίες Medicaid.

Περίπου το 65% των ιατρικών δαπανών για τους ηλικιωμένους πληρώνονται μέσω κυβερνητικών υπηρεσιών, ενώ τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης υπερδιπλασιάζονται μεταξύ των ηλικιών 70 και 90 ετών.

Πάντως η Γραμμή Ζωής (National Suicide Prevention Lifeline) είναι για όποιον γνωρίζει κάτι στο 800-273-TALK (8255).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available