Κύριο άρθρο της «WP»: ΟΙ ΗΠΑ να διαμαρτυρηθούν για την δικτατορία του Ερντογάν

O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Murat Cetinmuhurdar/Pool Photo via AP, FILE).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Στην Τουρκία υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το tweet έγινε έγκλημα και μια προβληματική δημοκρατία μετατράπηκε σε δικτατορία», γράφει η Washington Post σε κύριο άρθρο της, το οποίο καταλήγει πως: «Η δικτατορία του κ. Ερντογάν πρέπει να αποκαλυφθεί γι’ αυτό που είναι. Ακόμα κι αν κλείνει τα αυτιά του, οι ΗΠΑ και άλλα έθνη πρέπει να διαμαρτυρηθούν και μάλιστα δυνατά».

«Σταδιακά, αλλά αμείλικτα, ένα έθνος που φιλοδοξούσε να καταστεί παράδειγμα φωτισμένης μετριοπάθειας μεταμορφώνεται από τον κ. Ερντογάν σε μια θλιβερή φυλακή ολοκληρωτισμού», επεσήμανε το άρθρο, προσθέτοντας:

«Στο πιο πρόσφατο πισωγύρισμα, την περασμένη εβδομάδα, 23 δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από 2 έως 7 ετών με φανερά αστείες κατηγορίες, πως είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης και ότι έκαναν tweet γι’ αυτό. Δύο άλλοι καταδικάστηκαν για μικρότερες κατηγορίες ότι υποστηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση».

Γίνεται λόγος από την «WP» για εκστρατεία καταστολής από πλευράς Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, κατά «των εχθρών του» στον Τύπο, την κυβέρνηση, τον ακαδημαϊκό κόσμο και την επιβολή του νόμου, μεταξύ άλλων πυλώνων της τουρκικής κοινωνίας.
Ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει για τη σύλληψη πάνω από 60.000 ανθρώπων για σχέσεις με τον αντίπαλο του κ. Ερντογάν, Φετιουλάχ Γκιουλέν και την απόλυση άλλων 150.000 για τον ίδιο λόγο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ερντογάν ισχυρίζεται ότι ο κ. Γκιουλέν είχε υποκινήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα, κάτι που ο ίδιος ο διαφυγών στην Πενσυλβάνια αρνείται. «Εξ’ ου και η κατηγορία μιας ‘τρομοκρατικής οργάνωσης’», σημειώνει το άρθρο.

Αναφερόμενη, δε, σε συγκεκριμένη υπόθεση που αφορά στη δίκη δύο δημοσιογράφων, η εφημερίδα επικαλείται τα λεγόμενα του συνηγόρου τους, Μπαρίς Τοπούκ. «Κατά τη γνώμη μας, το όνομα της οργάνωσης για την οποία κατηγορούνται οι πελάτες μου λέγεται TTO (Tweetist Terrorist Organization). Δεν υπάρχουν όπλα ή βόμβες, μόνο άρθρα και tweets».

«Κανένας δικτάτορας δεν μπορεί να σιωπά τον Τύπο», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter o Αλί Ακούς, συντάκτης ειδήσεων για την τουρκική εφημερίδα «Zaman».

Η χρήση της λέξης «δικτάτορας» χρησιμοποιήθηκε σε βάρος του κατά τη διάρκεια της δίκης του από τον εισαγγελέα με αποτέλεσμα την επιβολή ποινής φυλάκισης επτά ετών και έξι μηνών, γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Στον Κούμα Ούλους, συντάκτη της εφημερίδας «Millet», επιβλήθηκε η ίδια ποινή. «Είμαι δημοσιογράφος εδώ και 21 χρόνια. Στάθηκα απέναντι στην τρομοκρατία και τη βία και υπερασπίστηκα την έκφραση της ελευθερίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου», είχε δηλώσει νωρίτερα ενώπιον του δικαστηρίου.

Στο κατηγορητήριο, οι εισαγγελείς παρέθεσαν τρία tweets και 22 retweets, κατηγορώντας τον ότι προκάλεσε φρενίτιδα ενάντια της τουρκικής κυβέρνησης. Δεκαεπτά νυν και πρώην συγγραφείς, γελοιογράφοι και στελέχη της εφημερίδας «Cumhuriyet» βρίσκονται επίσης σε δίκη.

«Οι δίκες αυτές υπογραμμίζουν πόσο μακριά βρίσκεται η Τουρκία από τις Δυτικές Αρχές της Δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την έννομη τάξη. Ο Ερντογάν ευχάριστα βηματίζει στο πλευρό της Ρωσίας, της Κίνας, την Αιγύπτου, της Κούβας και άλλων χωρών όπου η νομιμότητα προς την εξουσία βασίζεται στον εξαναγκασμό και τον έλεγχο. Η δικτατορία του κυρίου Ερντογάν πρέπει να αποκαλυφθεί γι’ αυτό που είναι. Ακόμα κι αν κλείνει τα αυτιά του, οι ΗΠΑ και άλλα έθνη πρέπει να διαμαρτυρηθούν και μάλιστα δυνατά», καταλήγει η «Washington Post».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *