«WP»: Ο Τραμπ θέλει να παρακάμψει το Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση του τείχους

(AP Photo/ Evan Vucci)

ΜΑΚΑΛΕΝ. ΤΕΞΑΣ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να παρακάμψει το Κογκρέσο και να μπορέσει να προωθήσει την κατασκευή του τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό με αδιάθετα κεφάλαια του Μηχανικού του Στρατού που προορίζονται για αποκατάσταση φυσικών καταστροφών.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε η εφημερίδα «Washington Post» επικαλούμενη δύο ανώνυμες πηγές, ενώ το «NBC News» από τη δική του πλευρά ανέφερε πως το σχέδιο του Λευκού Οίκου είναι να οικοδομηθεί ένα τμήμα του τείχους μήκους 500 χιλιομέτρων μέσω της κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και της άντλησης κεφαλαίων από ένα κονδύλι ύψους 13,9 δισεκ. δολαρίων του αμερικανικού Στρατού Ξηράς που είχε δημιουργηθεί για έργα αντιμετώπισης και πρόληψης φυσικών καταστροφών.

Υπάρχει ωστόσο η εκτίμηση πως μια τέτοια κίνηση από την πλευρά του Τραμπ θα πυροδοτήσει πολύ πιο έντονες αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς, ενώ η όλη υπόθεση είναι πιθανό να καταλήξει και στις δικαστικές αίθουσες προτού υπάρξει κάποια τελική απόφαση.

Το «NBC News», επικαλούμενο κυβερνητικά στελέχη, ανέφερε πως ο Τραμπ ενημερώθηκε για το σχέδιο που προβλέπει την άντληση χρημάτων από το κονδύλι του Μηχανικού καθώς μετέβαινε αεροπορικώς στα νότια σύνορα των ΗΠΑ την Πέμπτη.

Ομως η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε ότι υπήρξε τέτοια ενημέρωση, ενώ το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.

«Το δημοσίευμα του NBC είναι εντελώς ψευδές, fake news», είπε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, «αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο Πρόεδρος δεν θα μιλήσει μαζί τους κάποια στιγμή», πρόσθεσε η ίδια, προφανώς αναφερόμενη σε αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η «Washington Post» επικαλούμενη συνεργάτη Αμερικανού κοινοβουλευτικού, ανέφερε πως η κυβέρνηση Τραμπ μελετά συγκεκριμένα το πώς θα ανακατανείμει μέρος ενός κονδυλίου 13,9 δισεκ. δολαρίων που περιλαμβανόταν σε σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση καταστροφών και είχε εγκριθεί από το Κογκρέσο πέρυσι. Το ποσό αυτό έχει διατεθεί, αλλά δεν έχει δαπανηθεί ακόμη.

Σε κάθε περίπτωση, η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης φαίνεται να είναι μία από τις λιγοστές επιλογές που διαθέτει ο Αμερικανός Πρόεδρος αφότου απέρριψε την προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία να καταρτιστεί ένα διαδικαστικό πλαίσιο που θα επέτρεπε την επαναλειτουργία της κυβέρνησης αλλά και την έναρξη συζήτησης για το μεταναστευτικό θέμα, αμέσως μετά.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε επίσης να τερματίσει τη μερική διακοπή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, εάν οι ηγέτες στο Κογκρέσο συμφωνήσουν για τη λειτουργία των υπηρεσιών, αφήνοντας τη δραματική κατάσταση που έχει προκληθεί με το συνοριακό τείχος να κριθεί στα δικαστήρια.

«Εάν δεν επιτύχουμε μία συμφωνία με το Κογκρέσο, είναι πιθανό ότι θα το κάνω αυτό. Θα μπορούσα να πω ότι θα το κάνω», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στον Σον Χάνιτι κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ.

Η συνέντευξη μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο «Fox News». «Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο λόγο για να μην το κάνω», είπε ο Τραμπ προσθέτοντας: «Θα δούμε τι θα συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους καθώς αναχωρούσε από τον Λευκό Οίκο για το Μακ Αλεν του Τέξας, ότι έχει «απόλυτο δικαίωμα» να κηρύξει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μπλόκαρε την κίνηση του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ από τη Νότια Καρολίνα κι άλλων Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών που επεδίωκαν μία συμφωνία για τον τερματισμό της μερικής διακοπής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε τη σοβαρή πρακτική δυσκολία που υπάρχει, ώστε ο Λευκός Οίκος να συντονιστεί με τις κινήσεις των Ρεπουμπλικανών.

Ο Πενς «τορπίλισε» δημόσια την πρωτοβουλία των γερουσιαστών, ενώ σε ιδιωτικό επίπεδο μετέφερε στους Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας, ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα προχωρήσει στην επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι να επιτύχει μία λύση για το τείχος.

Η κίνηση του Πενς στενοχώρησε τον Γκρέιαμ αλλά αργότερα ο ίδιος υποστήριξε την ιδέα για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον Τραμπ, ακόμη και μετά τα ερωτήματα που διατυπώνονται σχετικά με τις κινήσεις του Κογκρέσου κι αναφορικά με την κοινοβουλευτική απόρριψη μιας τέτοιας εξέλιξης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available