«WSJ»: Με υποψήφιο τον δήμαρχο Μπιλ ντε Μπλάσιο ποιος θα διοικήσει τη Νέα Υόρκη;

Ο κ. Bill de Blasio (AP Photo/Craig Ruttle)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο (Bill de Blasio), να περιοδεύει ως 24ος προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών, οι εφημερίδες της πόλης αναρωτιούνται ποιος θα διευθύνει την πόλη.

Βεβαίως, το καταστατικό τα προβλέπει αυτά. Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», η εκπρόσωπος Τύπου του Δημαρχείου Φρέντι Γκολντστάιν (Freddi Goldstein), επιβεβαίωσε ότι όποτε ο δήμαρχος θα απουσιάζει τα ηνία της δημαρχίας αναλαμβάνει ο πρώτος αναπληρωτής δήμαρχος Ντιν Φουλέιχαν (Dean Fuleihan), πρώην αξιωματούχος του τμήματος πολιτειακού προϋπολογισμού, ο οποίος το 2014 προσχώρησε στον Μπλάσιο.

Πάντως, όπως γράφει η «New York Times», ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάσιο δεν ήταν πάντα τυχερός με τα ταξίδια του εκτός πόλης.

Ηταν ένα ταξίδι στη Γερμανία το 2017, όταν ο δήμαρχος ενώθηκε με διαδηλωτές ενάντια στη συνάντηση της Ομάδας -20 στο Αμβούργο. Ο χρόνος του ταξιδιού, μία ημέρα μετά τη δολοφονία αστυνομικού στο Μπρονξ, προκάλεσε πολύ άσχημη κριτική.

Το Φεβρουάριο ο Μπιλ ντε Μπλάσιο ακύρωσε ένα ταξίδι στο Νιου Χαμσάιρ, όταν σκοτώθηκε στο καθήκον αστυνομικός.

Και το 2015, όταν ο κ. Μπλάσιο επέστρεψε από ένα ταξίδι στο Βατικανό, η Uber ξεκίνησε μία επιθετική εκστρατεία σε βάρος του όταν η πόλη πήρε πίσω μία απόφασή της να μπει ένα καπάκι στην οροφή κάθε αυτοκινήτου μεταφοράς επιβατών.

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος ανακοίνωσε επίσημα την πολυαναμενόμενη υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα ισχυριζόμενος ότι τα επιτεύγματά του στην μεγαλύτερη πόλη της χώρας τον καθιστούν τον τέλειο αντίπαλο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Με κεντρικό προεκλογικό σύνθημα «Πρώτα οι Εργαζόμενοι», ο 58χρονος Ντε Μπλάσιο έγινε ο 24ος Δημοκρατικός που επιδιώκει να πάρει το χρίσμα του κόμματος για να τεθεί αντιμέτωπος του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα στις εκλογές του επόμενου έτους.

Με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Νεοϋορκέζος δήμαρχος επέστρεψε στο ζήτημα της εισοδηματικής ανισότητας, που είχε βρεθεί στο επίκεντρο της πρώτης εκστρατείας του για την δημαρχία το 2013. «Οι άνθρωποι σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας αισθάνονται παγιδευμένοι», είπε στο βίντεο. «Αλλά οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι».

«Γνωρίζω από καιρό ότι ο Τραμπ είναι νταής. Δεν είναι είδηση για μένα ή για κανέναν εδώ και ξέρω πώς να αναμετρηθώ μαζί του», είπε ο Ντε Μπλάσιο για τον έτερο Νεοϋορκέζο, Ντόναλντ Τραμπ.

«Μην υποχωρείτε μπροστά σε έναν νταή. Αντιμετωπίστε τον. Αναμετρηθείτε μαζί του», πρόσθεσε.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δεν του δίνουν πολλές πιθανότητες, ακόμη και στην ίδια την πόλη του. Η πιο πρόσφατη, στις αρχές Απριλίου, έδειξε ότι τρεις στους τέσσερις Νεοϋορκέζους δεν θα ήθελαν να διεκδικήσει την προεδρία ο δήμαρχός τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available