Xειροτονία του νέου Μητροπολίτου Nέας Ζηλανδίας στο Πατριαρχείο (βίντεο)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος επιδίδει την ποιμαντορική ράβδο στον νεοχειροτονηθέντα Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνα, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Φωτογραφία Οικουμενικό Πατριαρχείο-Νίκος Μαγγίνας.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Ευφημίας, της οποίας το ιερό λείψανο βρίσκεται στον Πατριαρχικό Ναό, η εις Επίσκοπον χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας Μύρωνα, στο Φανάρι.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο και τους Μητροπολίτες Προικοννήσου Ιωσήφ, Ρόδου Κύριλλο, Γάνου και Χώρας Αμφιλόχιο, Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο, Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, Κορέας Αμβρόσιο και Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμο.

The ordination of the new Metropolitan of New Zealand Myron by His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew, who presided at the Patriarchal Divine Litourgy, concelebrated by Archbishop of Crete Eirinaios of Crete, Metropolitan Josef of Proikonissos, Metropolitan Kyrillos of Rhodes, Metropolitan Amphilochios of Ganou and Chora, Metropolitan Amphilochios of Kisamos and Selinos, Metropolitan Isaiah of Tamassos and Orini, Metropolitan Ambrosios of Korea and Metropolitan Gerasimos of Petra and Cheronissos.

Posted by Ecumenical Patriarchate on Wednesday, July 11, 2018

Πριν από τη χειροτονία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απηύθυνε προς τον εψηφισμένο Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας πατρικούς λόγους οικοδομής και νουθεσιών για τη νέα αποστολή διακονίας που του ανέθεσε η Μητέρα Εκκλησία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι στη σύγχρονη εποχή του εαυτο-κεντρισμού και της αδιαφορίας για τον πλησίον οι διάκονοι του Χριστού οφείλουν να υπηρετούν τον Θεό και τον συνάνθρωπο με αυταπάρνηση και αυτοθυσία.

Ολοκληρώνοντας, επεσήμανε προς τον εψηφισμένο Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας:

«Το μυστήριον της ευχαριστιακής πραγματώσεως της Εκκλησίας καλείσαι από της σήμερον να διακονής ως επίσκοπος και μητροπολίτης εις την Επαρχίαν σου. Εφιστώμεν την προσοχήν σου εις το γεγονός ότι η ευχαριστιακή και εσχατολογική ταυτότης της Εκκλησίας απειλείται σήμερον όχι μόνον από την εκκοσμίκευσιν, αλλά και από τάσεις εσωστρεφείας και ακοσμικής πνευματικότητος εντός του εκκλησιαστικού σώματος.

Η ημετέρα Μετριότης και οι τιμήσαντές σε διά της τιμίας ψήφου αυτών αδελφοί Συνοδικοί Αρχιερείς γνωρίζομεν ότι θέτομεν βαρύ φορτίον εις στιβαρούς ώμους. Είσαι σαρξ εκ της σαρκός της λεβεντογέννας και αριστοτόκου Κρήτης.

Η μέχρι σήμερον πορεία σου, υπόδειγμα αφοσιώσεως εις την Εκκλησίαν του Χριστού και εις την Μονήν της μετανοίας σου, η λιπαρά και πολυδιάστατος μόρφωσις και παιδεία σου, ο δυναμισμός και το φιλόθεον και φιλάνθρωπον ήθος σου, εγγυώνται καρποφόρον ποιμαντορίαν. Σε αναμένει με ανοικτάς αγκάλας το ευλογημένον ποίμνιόν σου. Σε συνοδεύουν αι ευχαί του Πατριάρχου σου, των συνεπιοκόπων σου, του λοιπού καθ᾿ ημάς ιερού κλήρου, του πιστού λαού του Θεού, του συνευχομένου ενταύθα και εκ του μακρόθεν».

Εκκλησιάστηκαν Ιεράρχες και κληρικοί του Θρόνου, ο πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, ‘Αρχοντες Οφφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, συγγενείς του νέου Μητροπολίτου, και πλήθος πιστών από την Πόλη, την Κύπρο, την Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδος και από το εξωτερικό.

Αμέσως μετά, στην κατάμεστη Αίθουσα του Θρόνου, στον Πατριαρχικό Οίκο, πραγματοποιήθηκε η αντιφώνηση του νέου Μητροπολίτη, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, και τους Μητροπολίτες που συγκροτούν την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την εκλογή του στη νησιωτική αυτή Επαρχία του Θρόνου.

Ακολούθως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σε σύντομο χαιρετισμό του, εξέφρασε τη χαρά του για την εκλογή του Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας και την ευαρέσκειά του προς την εν Κρήτη Εκκλησία που έδωσε ένα τέτοιο στέλεχος, με ξεχωριστό ήθος, μόρφωση και πνευματικότητα για να διακονήσει τη Μητέρα Εκκλησία ως Ιεράρχης αυτής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available