x

Πολιτική

Ξαφνική άγρια κόντρα Βενιζέλου-Διαμαντοπούλου για το «Μένουμε Ευρώπη;»

24 Ιανουαρίου 2023

ΑΘΗΝΑ. Αντιδράσεις προκάλεσε από πολιτικά στελέχη που ανήκουν στον χώρο του προοδευτικού κέντρου ο τίτλος μιας επερχόμενης εκδήλωσης και ένα ερωτηματικό στο «Μένουμε Ευρώπη», με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που είναι ένας εκ των ομιλητών, να δίνει τη δική του απάντηση.

Η εκδήλωση οργανώνεται στις 26 Ιανουαρίου από το Πάντειο Πανεπιστήμιο μαζί με την Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.

Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Ξενοφών Κοντιάδης. Ωστόσο, ο τίτλος «Μένουμε Ευρώπη;», που παραπέμπει ευθέως στο δημοψήφισμα του 2015, προκάλεσε αντιδράσεις.

Αντιδράσεις από Διαμαντοπούλου και Κιντή

Τις διαφωνίες τους εξέφρασαν η Αννα Διαμαντοπούλου και η καθηγήτρια Βάσω Κιντή, η οποία ζήτησε από τους κ. Βενιζέλο και Αλιβιζάτο να πάρουν αποστάσεις «τουλάχιστον από τον ατυχή τίτλο».

Την ενόχλησή της εξέφρασε η Αννα Διαμαντοπούλου, μέσω ανάρτησης, σημειώνοντας: «Βαγγέλη, εκπλήσσομαι και διαφωνώ για την επιλογή ‘υποστήριξης’ ενός τίτλου που επαναφέρει ένα ζήτημα που δεν τίθεται από κανέναν πλέον. Ξέρεις καλά ότι μένει το σύνθημα, όσο κι αν προσπαθήσεις να το αναλύσεις μετά. Η απάντηση είναι: Μένουμε Ευρώπη! Τελεία και παύλα».

Η Βάσω Κιντή, από τη πλευρά της, ζήτησε από τους Βενιζέλο-Αλιβιζάτο να κρατήσουν αποστάσεις «τουλάχιστον από τον ατυχή τίτλο».

«Στην εκδήλωση νομικών με τίτλο ‘Μένουμε Ευρώπη;’ υπάρχουν ομιλητές που συμπαρατάχθηκαν με αυτούς που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μας βγάλουν από την Ευρώπη χωρίς να πουν κουβέντα και ανέχθηκαν χωρίς πάλι κάποια ένσταση πολλά αντισυνταγματικά και αντι-ευρωπαϊκά (βλ. ενδεικτικά δημοψήφισμα, τηλεοπτικές άδειες, Νovartis). Συμπαρατάχθηκαν επίσης με αυτούς που έβριζαν και λοιδορούσαν όσους ήταν το κίνημα ‘Μένουμε Ευρώπη’. Βάζοντας εισαγωγικά στον τίτλο της εκδήλωσής τους, αναφέρονται σαφώς σε αυτήν την υπόθεση και είναι σαν να την ειρωνεύονται. Εσείς που θέλατε Ευρώπη, δείτε τι πάθατε. Ελπίζω ο Ν. Αλιβιζάτος και ο Ευ. Βενιζέλος που ήταν μέρος του ‘Μένουμε Ευρώπη’ να κρατήσουν αποστάσεις τουλάχιστον από τον ατυχή τίτλο».

Ενας ακόμη πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και νομικός, ο Γιώργος Φλωρίδης, αντέδρασε στον ίδιο τόνο υπογραμμίζοντας αργά προχθές το βράδυ με σχόλιο στο Facebook ότι: «‘Μένουμε Ευρώπη;’. Εμείς ναι. Κάποιοι φαίνεται να σκέφτονται το ‘Πάμε Βενεζουέλα;’. Εμείς όχι!».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε επίσης με ανάρτηση, εξηγώντας: «Δεν ρωτήθηκα για τον τίτλο, αλλά δεν με ενοχλεί. Το αντίθετο. Προφανώς ο τίτλος παραπέμπει στο κίνημα αντίδρασης στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015, το πανηγυρικό αποτέλεσμα του οποίου ανατράπηκε εξίσου πανηγυρικά σε λίγες ημέρες. Προφανώς το υπονοούμενο ερώτημα είναι αν το αξιακό και θεσμικό ζητούμενο της αντίδρασής μας του Ιουλίου του 2015 διατηρείται σε ισχύ και σήμερα».

Νέα απάντηση Βενιζέλου στο σχόλιο Διαμαντοπούλου

Η κόντρα πήρε διαστάσεις όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε στο σχόλιο της Αννας Διαμαντοπούλου με νέα ανάρτησή του, στην οποία έγραφε:

«Αννα μου, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Εγώ επιγράφω το σχόλιό μου ‘Μένουμε Ευρώπη’. Χωρίς προφανώς ερωτηματικό. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να ασκείται και για την Ελλάδα, όπως για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, συνεχής και αυστηρός έλεγχος συμμόρφωσης στις αξίες της ΕΕ και πρωτίστως στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου.

Ο έλεγχος αυτός ασκείται από τις κοινωνίες των πολιτών, από τις εθνικές ανεξάρτητες αρχές, από τα εθνικά δικαστήρια, από την εθνική νομική κοινότητα. Ο έλεγχος αυτός ασκείται ακόμη πιο αυστηρά από το ΕΔΔΑ και το ΔΕΕ. Μένουμε Ευρώπη, αλλά δεν ανεχόμαστε προσβολές των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου για να μη επωφεληθούν πολιτικά οι αντίπαλοι του ‘Μένουμε Ευρώπη’ την περίοδο 2015-2019.

Προσωπικά δικαιούμαι νομίζω να ‘ελέγχω τα διαπιστευτήρια’ άλλων για τη στάση τους την περίοδο 2015-2019. Σίγουρα δεν έχω καμία πολιτική υποχρέωση να δίνω διαπιστευτήρια συνέπειας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος έχει πιο πλούσιο ‘πολεμικό μητρώο’ ας σηκώσει το χέρι του.

Ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου δεν συζητώ όμως μόνο με όσους συμφωνούν πολιτικά μαζί μου, ούτε μετέχω μόνο σε εκδηλώσεις οι οργανωτές των οποίων συμφωνούν πολιτικά μαζί μου. Εχω άλλη αντίληψη για τους όρους διεξαγωγής του επιστημονικού διαλόγου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Μήνυση στον απόστρατο αξιωματικό της Αμεσης Δράσης, ο οποίος κατήγγειλε συγκάλυψη σε υπόθεση του γιου του, θα καταθέσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θοεδωρικάκος, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ