x
 

Πολιτική

«Ξανακτύπησε» υπέρ λύσης δύο κρατών ο φιλότουρκος Τζακ Στρο

07 Σεπτεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τη θέση που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια υπέρ της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο επαναφέρει σε άρθρο του στο περιοδικό «Politico» ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζακ Στρο.

Ο Στρο, επιμένει τα τελευταία χρόνια σε αυτή τη θέση, θεωρώντας πως εδώ που έφτασαν τα πράγματα και λόγω των αποτυχημένων διαπραγματεύσεων, η διεθνής κοινότητα οφείλει κατά την άποψη του να βάλει και αυτή την επιλογή στο τραπέζι.

Στο άρθρο του ο Στρο στήνει το αφήγημα του πάνω στη λογική της «περίεργης σχέσης» που είχε η Κυπριακή Δημοκρατία με τη Ρωσία, τις συναλλαγές στο τραπεζικό σύστημα, το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων περιγράφοντας το νησί ως την τρίτη μεγαλύτερη αγορά επενδύσεων Ρώσων στο εξωτερικό. Κάνει επίσης λόγο για φοροδιαφυγή και επαναεπένδυση των ρωσικών κεφαλαίων που ανήκαν σε ολιγάρχες.

Ο Στρο υποστηρίζει πως εφόσον οι Ε/κ απέρριψαν το σχέδιο Ανάν το 2004, η ενταξιακή διαδικασία προς την ΕΕ θα έπρεπε να παγώσει μέχρι να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Αφήνοντας τη διένεξη ενεργή, λέει, η ΕΕ έχασε όλη την ισχύ της πάνω στους Ε/κ οι οποίοι όπως υποστηρίζει θεωρούν πως το στάτους κβο εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα τους από την όποια λύση.

«Υπάρχει κατά την άποψη μου μόνο ένας τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο. Αυτός είναι η διεθνής κοινότητα να δεσμευτεί για λύση δύο κρατών εάν μια νέα διαπραγμάτευση οδηγηθεί εκ νέου σε αποτυχία. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου κράτη χωρίστηκαν όπως για παράδειγμα η Τσεχοσλοβακία το 1993. Στα Βαλκάνια η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ήταν κάθε άλλο παρά ειρηνική, όμως οι νέες δημοκρατίες που δημιουργήθηκαν έχουν καλύτερο μέλλον μπροστά τους από ποτέ ξανά», υποστηρίζει ο Βρετανός, καταλήγοντας πως η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, θα μπορούσε να βάλει τη λύση δύο κρατών στο τραπέζι και να προσπαθήσει να πείσει άλλους εταίρους ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεπαγώσει αυτή η διένεξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία των Ευρωπαϊκών Σχολείων (ΕΣ) για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2024-2025 (1η Αυγούστου 2024 - 31 Ιουλίου 2025), στο πλαίσιο του τρίο Προεδρίας, από τον Αύγουστο 2023 μέχρι τον Ιούλιο 2026, με την Ιταλία (2023-2024) να προηγείται της Κυπριακής Προεδρίας και τη Λετονία να ακολουθεί (2025-2026).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ