x
 

Πολιτική

Ξανανοίγει ο «φάκελος» των ευρωτουρκικών – Στην ατζέντα και Κυπριακό

17 Απριλίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ανάμεσα στις ραγδαίες εξελίξεις στο Μεσανατολικό, την Ουκρανία, το ενεργειακό και τα θέματα οικονομίας με έμφαση στην ενιαία αγορά και ανταγωνιστικότητα, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες αναμενόταν ότι θα χωρέσουν και την κρίσιμη συζήτηση για την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ατζέντα της διήμερης Συνόδου Κορυφής (άρχισε αργά την Ττεάρτη στις Βρυξέλλες) «οι ηγέτες και οι ηγέτιδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν στρατηγική συζήτηση σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Επιτροπής σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων».

Πέραν της έκθεσης Μπορέλ, «οδηγό» για τη συζήτηση θα αποτελέσει η μακροσκελής κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον περασμένο Νοέμβριο σε σχέση με την Τουρκία. Μια αναλυτική καταγραφή της κατάστασης πραγμάτων και των προϋποθέσεων για να ξεκλειδώσουν οι επόμενες «πίστες» στα ευρωτουρκικά.

Πρώτο κεφάλαιο είναι οι πολιτικές υποθέσεις, με το Κυπριακό και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο να φιγουράρουν πρώτα στη λίστα. Ειδικά για το θέμα της Κύπρου υπήρχε η διαπίστωση πως αποτελεί βασικό στοιχείο στις σχέσεις και τις διαφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

«Η κατάσταση στην Κύπρο συνέχισε να επιδεινώνεται λόγω των συνεχών προσπαθειών της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας να υπονομεύσουν τη βάση λύσης του Κυπριακού, η οποία κατοχυρώνεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, μια Δικοινοτική και Διζωνική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Η «27» δήλωσαν και τότε την προσήλωση τους για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαισίου του ΟΗΕ και σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ. Αφού κάλεσαν όλα τα μέρη να εργαστούν για επανέναρξη των συνομιλιών σύντομα, κατέστησαν σαφές πως η ΕΕ είναι πρόθυμη και έτοιμη να διαδραματίσει «ενεργό ρόλο για στήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και ενίσχυση της πρακτικής υποστήριξής της για τη διευκόλυνση της αναζήτησης ολοκληρωμένης διευθέτησης, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει».

Η καταγραφή ολοκληρωνόταν τότε με ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία: «Η δυνατότητα θετικής ατζέντας με την Τουρκία θα παραμείνει εξαιρετικά απομακρυσμένη, χωρίς τη λύση του Κυπριακού».

Σ’ αυτή τη λογική αναμενόταν να κινηθεί και η παρέμβαση που ετοίμασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το θέμα, ο οποίος επίσης θα ζητήσει να προχωρήσει η άμεση διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά και στις επαφές που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Σημαντική επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία πραγματοποιεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα (Andrzej Duda).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ