x
 

Πολιτική

Ξεκάθαρη θέση για Βαρώσια και από την πρέσβειρα των ΗΠΑ

01 Αυγούστου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.  Ξεκάθαρη θέση για τα Βαρώσια πήρε και πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία. Επιβεβαιώνοντας τη νέα προσέγγιση της Ουάσιγκτον στα του Κυπριακού, η κ. Judith G. Garber (Τζούντιθ Γκάρμπερ) δήλωσε ότι οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να ανατρέψουν άμεσα τις εξαγγελθείσες ενέργειες στο Βαρώσι.

Η κ. Garber έκανε την τοποθέτηση κατά τη διάρκεια συνάντησής της με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ειλικρινή της εκτίμηση για τη θέση αρχών και τη στήριξη των ΗΠΑ όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες επίλυσής του. Ευχαρίστησε δε την κ. Garber ειδικότερα για τη στήριξη της χώρας ως Μονίμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά τις πρόσφατες συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ζήτημα της Αμμοχώστου και για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP.

Η κ. Garber επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου, η κ. Garber σημείωσε ότι οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να ανατρέψουν άμεσα τις εξαγγελθείσες ενέργειες.

Οι κ. Δημητρίου και Garber εξήραν τις αναβαθμισμένες διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι αυτές καθοδηγούνται από τον κοινό στόχο της διασφάλισης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακύρωση ενεργειών ζητά από την Τουρκία και ο Σασόλι

Στο μεταξύ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι κάλεσε την Τουρκία να αναστρέψει τις πρόσφατες ενέργειές της στο Βαρώσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος της Κυριακής».

«Οι πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις σχετικά με την Αμμόχωστο είναι απαράδεκτες. Τέτοιες δηλώσεις και ενέργειες το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση να σπέρνουν διχόνοιες και να υπονομεύουν τις σχέσεις της Κύπρου με την Τουρκία αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του από ψηφίσματα και συζητήσεις στην κοινοβουλευτική διπλωματία, για να διασφαλίσει τη διαφύλαξη του διεθνούς δικαίου.

«Αυτό που περιμένουμε από την Τουρκία είναι σαφές, δηλαδή να αναστρέψει τις ενέργειες της στα Βαρώσια, να επιστρέψει την περιοχή στους νόμιμους κατοίκους της και να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή δράση που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση», σημείωσε.

Στη συνέντευξη ο κ. Σασόλι επισήμανε επίσης ότι ανησυχεί από την διάβρωση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που καταγράφεται στην Τουρκία, ενώ παραδέχτηκε πως οι σχέσεις Άγκυρας και Βρυξελλών έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Όπως είπε, για να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις της με την ΕΕ, «πρέπει να δούμε συγκεκριμένη πρόοδο τόσο όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της».

Παράλληλα σημείωσε πως η Κύπρος συνεισφέρει με ένα θετικό τρόπο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η ιστορία και ο πολιτισμός της χώρας, πρόσθεσε, είναι ένα πλεονέκτημα για την κατανόηση του τι συμβαίνει στην περιοχή και συνεισφέρει στη διαμόρφωση των απόψεων αλλά και των δράσεων της ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τα κίνητρα στα οποία γίνεται πολύς λόγος ότι θα πρέπει να δοθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κατοχική πλευρά για να συνεργασθεί έχουν, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, συγκεκριμενοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ