x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ξεκίνημα πορείας προς τον Γολγοθά και την Ανάσταση

Καθαρή Δευτέρα κι όλας. Κύλησε ο καιρός. Ο χειμώνας άρχισε να ξεψυχά και μαζί του δόξα τω Θεώ και η θανατερή πανδημία που σημάδεψε τη ζωή μας. Μας στέρησε πολλούς γνωστούς, συγγενείς και φίλους και ιδού τώρα μπαίνουμε στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Σε μία καινούργια πορεία.

Είναι γεγονός αναντίλεκτο πως πολλές και διάφορες πορείες πορευόμαστε στο διάβα της ζωής μας. Μερικές από αυτές είναι μακρινών κι άλλες κοντινών αποστάσεων. Μεταβαίνουμε πολλές φορές σε μέρη γνώριμα και άλλες πάλι φορές σε μέρη άγνωρα, κι ανάλογα αυτές οι πορείες έχουν τους δικούς τους στόχους και προορισμούς. Τις δικές τους εμπειρίες και βιώματα και σίγουρα τις δικές τους εκπλήξεις, αφού άλλωστε κάθε πορεία μπορεί να οδηγήσει και σε μία καινούργια έκπληξη.

Η πορεία που ξεκινά σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, είναι αλλιώτικη. Εχει μία διαφορετική ποιοτική χροιά ο χρόνος και το διάβα της και σίγουρα οδηγεί σε μία μεγάλη έκπληξη, στην έκπληξη ενός τάφου και μάλιστα αδειανού, που δεν θυμίζει τίποτε από άλλους τάφους σκιερούς και οστεώδεις, αλλά είναι ένας τάφος ζωηφόρος, διότι είναι ο τάφος του αείζωου και απέθαντου Χριστού. Κι η πορεία αυτή που ξεκινά σήμερα έχει ένα όνομα γνώριμο σε όλους μας από τότε που ήμασταν ακόμα μικρά παιδιά και λέγεται Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή Σαρακοστή πιο απλά.

Πρόκειται για μία πορεία εσωτερικής περιπλάνησης και αναζήτησης αν προτιμάτε. Ενα περπάτημα διαρκείας σαράντα ημερών προς τα μέσα μας. Είναι κάτι σαν μία αργοπορία χρονική που μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε μία στροφή προς τα μέσα μας και να αρχίσουμε να συζητούμε με τον εαυτό μας. Είναι ευεργετικό θαρρώ από πολλές απόψεις να τολμούμε και να ανοίγουμε κουβεντολόι με τον εαυτό μας. Το αγχώδες τρεχαλητό και η περιδίνηση της ζωής είναι τόσο πιεστικά που δεν μας επιτρέπουν περιθώρια να κοιτάξουμε λίγο μέσα μας, «τα εντός ημών» και να μιλήσουμε με τον εαυτό μας «ενώπιον ενωπίω» για τα ουσιώδη και τα σημαντικά της ζωής.

Κι αν ακόμα τολμήσουμε και προσκαλούμε και τον Θεό σ’ αυτό το κουβεντολόι με τον εαυτό μας για να κάνουμε παρέα, και γίνουμε ο Θεός και ο άνθρωπος, οι δυο μας, τότε πια θα συνάψουμε τη σχέση που ίσως μας προβληματίσει και μας κάνει να βλέπουμε τους ανθρώπους, τη Δημιουργία, τον κόσμο, την ιστορία, με αλλιώτικη ματιά. Άλλωστε, τη σύναψη μιας τέτοιας σχέσης την έχει κάνει δυνατή η ενανθρώπιση του Θεού Λόγου, του Χριστού. Είναι αυτό που λέμε ασύγγνωστα ίσως, «πίστη».

Αυτό ακριβώς είναι η πίστη, μια σύναψη σχέσης εμπιστοσύνης που φτάνει στη «γνώση» του Θεού και κατ’ επέκταση στην κατανόησή Του, δηλαδή στον «παράδεισο» διότι αυτό είναι παράδεισος, η ατέλεστη Θεοπτία, η διηνεκής παρουσία του Θεού. Το αντίθετο είναι η κόλαση.

Η πίστη λοιπόν ως σχέση με τον Θεό είναι βασισμένη στην αγάπη. Κι η αγάπη όχι σαν μία υποκριτική αγαπολογία, αλλά σαν άθλημα υπέρβασης του εαυτού. Σαν μία στάση κένωσης από την ατομοκρατούμενη αγκύλωση και εγκύστωση στην επιγειοποίηση, σαν μία έξοδο από τον εαυτό μας για τη συνάντηση και τη γνωριμία του άλλου, το συστατικό δηλαδή που συνιστά την κοινωνία προσώπων. Κι είναι αλήθεια αυτό που είπε ο Κωστής Παλαμάς, πως «όσο γνωρίζεις πιο πολύ, τόσο αγαπάς πιο πλέρια».

Εχω την αίσθηση πως πορεία προς εαυτόν, σημαίνει το αρχίνεμα της φυγής από τη χωματερότητα. Διάβαση από την επιγειοποίηση στο άλλο επίπεδο με ποδηγέτη και τιμονιέρη την Εκκλησία, η οποία ατέλεστα, αλλά ιδιαίτερα τώρα τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, σημαίνει έναν ριζοσπαστικό συναγερμό.

Η Εκκλησία όχι όπως παραφθαρμένα εμφανίζεται σήμερα ως διοίκηση και μάλιστα φεουδαρχική. Ούτε ως επαγγελματική κληρικοκρατία όλων των βαθμίδων, στολισμένη με όλες αυτές τις φανταχτερές υπερβολές, τα χρυσαφικά και τα χρυσοκέντητα. Προς Θεού αυτό το πράγμα δεν είναι Εκκλησία. Η ιδρυματικότητα και η θρησκειοποίηση της Εκκλησίας έχει κυριολεκτικά συγχύσει αυτό που είναι Εκκλησία, από αυτό που δεν είναι.

Ισως η Μεγάλη Σαρακοστή να σταθεί και μία καινούργια πρόκληση ξαναανακάλυψης της Εκκλησίας σαν πείνα και δίψα για την όντως ζωή, την απαλλαγμένη από τη φθορά και το θάνατο. Άλλωστε, ο θάνατος είναι η ακραία μας κοινή τραγική πραγματικότητα, «ο έσχατος εχθρός» όλων μας κατά τη σοφή ρήση του Απ. Παύλου.

Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι μια πορεία για μια συνάντηση με τον Χριστό, ο Οποίος έρχεται θεληματικά και από αγάπη και μάλιστα «ως Νυμφίος», και εραστής επειδή μας αγάπησε με ερωτική παραφορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία ορισμένοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) από «χαμηλοβλεπούσα παρθένα» που υποτίθεται ότι ήταν επί των «καλών» προηγούμενων κυβερνήσεων της Ελλάδας, μετατράπηκε ξαφνικά σε «ξετσίπωτη πόρνη» επί «κακιάς» Νέας Δημοκρατίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας