ΥΨΙΠΕΔΟ ΤΑΣΕΛΙ. ΤΟΥΡΚΙΑ. Οι ομάδες διάσωσης ξεκίνησαν την επίπονη διαδικασία απεγκλωβισμού ενός Αμερικανού ερευνητή που αρρώστησε βαριά ενώ βρισκόταν 1.000 μέτρα (3.000 πόδια) κάτω από την είσοδο μιας σπηλιάς στην Τουρκία, δήλωσαν αξιωματούχοι. Μπορεί να χρειαστούν μέρες για να φέρουν τον Μαρκ Ντίκι (Mark Dickey) στην επιφάνεια, καθώς οι διασώστες προβλέπουν ότι θα πρέπει να σταματά και να ξεκουράζεται συχνά σε καταυλισμούς που έχουν στηθεί κατά μήκος της διαδρομής καθώς τραβούν το φορείο του μέσα από τα στενά περάσματα.
«Σήμερα το απόγευμα (σ.σ. Σαββάτου) ξεκίνησε η επιχείρηση μετακίνησής του από το στρατόπεδό του στα 1040 μέτρα στο στρατόπεδο στα 700 μέτρα», δήλωσε στο «Associated Press» η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας, AFAD.
Ο 40χρονος έμπειρος σπηλαιολόγος άρχισε να κάνει εμετούς από τις 2 Σεπτεμβρίου, λόγω αιμορραγίας στο στομάχι ενώ βρισκόταν σε μια αποστολή με μια χούφτα άλλους στο σπήλαιο Μόρκα (Morca) στα βουνά Τόρους (Taurus) της νότιας Τουρκίας.
Διασώστες από όλη την Ευρώπη έσπευσαν στο σπήλαιο για να βοηθήσουν τον Ντίκι και να τον βγάλουν, συμπεριλαμβανομένου ενός Ούγγρου γιατρού που τον περιέθαλψε μέσα στο σπήλαιο στις 3 Σεπτεμβρίου. Οι γιατροί έδωσαν στον Ντίκι ενδοφλέβια υγρά και 4 λίτρα (1 γαλόνι) αίματος μέσα στη σπηλιά, είπαν οι αξιωματούχοι.
Ομάδες αποτελούμενες από έναν γιατρό και τρεις ή τέσσερις άλλους μένουν εναλλάξ με τον Αμερικανό ανά πάσα στιγμή.
Υπάρχουν 190 μέλη προσωπικό από οκτώ χώρες που βοηθούν στην προσπάθεια διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, παραϊατρικών και έμπειρων σπηλαιολόγων, δήλωσε ο Κυβερνήτης της Μερσίνας. Ο Αλί Χάμζα Πεχλιβάν (Ali Hamza Pehlivan) είπε στα Μέσα Ενημέρωσης το Σάββατο ότι 153 από αυτούς ήταν ειδικοί έρευνας και διάσωσης.
«Λάβαμε πληροφορίες ότι η κατάστασή του βελτιώνεται, χάρη στην ιατρική παρέμβαση και είναι σε σταθερή κατάσταση», είπε.
Μιλώντας με το «AP» πριν ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις διάσωσης, ο Ρετζέπ Σάλτσι (Recep Salci), επικεφαλής του τμήματος έρευνας και διάσωσης της AFAD, είπε ότι η διάσωση θα εξαρτηθεί από την κατάσταση του Ντίκι.
«Αν αισθάνεται καλά, θα τον βοηθήσουμε και θα βγει (από τη σπηλιά) γρήγορα. Αν όμως η κατάστασή του επιδεινωθεί, θα πρέπει να τον φέρουμε με φορείο». Είπε ότι η μεταφορά του Ντίκι με φορείο μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ημέρες.
Ο Γιουσούφ Ογκρενέσεκ (Yusuf Ogrenecek) της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας της Τουρκίας λέει ότι ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα των επιχειρήσεων διάσωσης σπηλαίων είναι η διεύρυνση των στενών διόδων του σπηλαίου για να επιτραπεί η διέλευση των γραμμών φορείων σε χαμηλά βάθη. «Οι γραμμές φορείων είναι εργασίες έντασης και απαιτούν έμπειροι διασώστες σπηλαίων να εργάζονται πολλές ώρες», είπε, προσθέτοντας ότι άλλοι δύσκολοι παράγοντες κυμαίνονται από την πλοήγηση στη λάσπη και το νερό σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τον ψυχολογικό αντίκτυπο της παραμονής μέσα σε μια σπηλιά για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Στη Ρώμη, ο Φεντερίκο Κατάνια (Federico Catania), εκπρόσωπος της Εθνικής Αλπικής και Σπηλαιολογικής Διάσωσης της Ιταλίας, περιέγραψε το σπήλαιο ως ένα από τα βαθύτερα στον κόσμο.
Οι τουρκικές αρχές διέθεσαν ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έδειχνε τον Ντίκι την Πέμπτη. Ενώ ήταν σε εγρήγορση και μιλούσε, είπε ότι δεν «θεραπεύτηκε εσωτερικά» και χρειαζόταν πολλή βοήθεια για να βγει από τη σπηλιά. Ευχαρίστησε την κοινότητα των σπηλαίων και την τουρκική κυβέρνηση για τις προσπάθειές τους να τον σώσουν.