x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Εκκλησία

Ξεκίνησε στην Αθήνα το 4ο Διεθνές Συνέδριο των Αρχόντων για τη θρησκευτική ελευθερία

ΑΘΗΝΑ. Ο Γεώργιος Κ. Ρόκας, Αρχων Δικαιοφύλαξ, ήταν ο Συντονιστής της πρώτης συνεδρίας του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Θρησκευτική Ελευθερία στις 27 Μαΐου. Το θέμα της Διάσκεψης, που παρουσιάστηκε από τους Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι “Προστασία της Θρησκευτικής Ελευθερίας, της Δημοκρατίας & των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”, και ο κύριος ομιλητής της συνεδρίας το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Βίλνιους(Λιθουανίας) Gintaras Grusas.

Συντονιστής ήταν ο Γουίλιαμ Σ. Ανθόλης, Αρχων Προστάτης των Γραμμάτων, Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος του Miller Center of Public Affairs του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του φημισμένου Brookings Institution στην Ουάσιγκτον. Έθεσε ερωτήσεις στον Αρχιεπίσκοπο και αργότερα ηγήθηκε των ερωτήσεων και απαντήσεων.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της συνεδρίασης ήταν η προσωπική ιστορία του Αρχιεπισκόπου, του οποίου η μητέρα και η αδελφή ήταν μεταξύ των λίγων τυχερών που τους επετράπη να εγκαταλείψουν τη Σοβιετική Ένωση το 1960 και να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου γεννήθηκε τον επόμενο χρόνο. Παρά το γεγονός ότι δεν έζησε ποτέ εκεί, του ανατέθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ η προετοιμασία της επίσκεψης του τελευταίου στη Λιθουανία, καθώς μιλούσε τη γλώσσα.

Ακολούθησε μια συναρπαστική επισκόπηση της εκκλησιαστικής ζωής στην ΕΣΣΔ, όπου, παρά το γεγονός ότι το σύνταγμά της “εγγυόταν” τη θρησκευτική ελευθερία, οι φρικτές διώξεις των πιστών – πολλές χιλιάδες ορθόδοξοι ιερείς δολοφονήθηκαν – ήταν η πραγματικότητα.

Στο βήμα κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίασης του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Θρησκευτική Ελευθερία των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου διακρίνονται ο Γεώργιος Κ. Ρόκας, ο Αρχιεπίσκοπος Βίλνιους Γκίνταρας Γκρούσας και ο Γουίλιαμ Ανθόλης. Φωτογραφία: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»

Σημείωσε επίσης ότι, ενώ επιτρεπόταν μια αυστηρά περιορισμένη εμβόλιμη επίσημη Καθολική εκκλησία, υπήρχε μια υπόγεια εκκλησία που ήταν ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της πίστης ζωντανής μεταξύ του λαού. Καθώς οι ζυμώσεις αυξάνονταν πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ανεπίσημες αναφορές σχετικά με τους διωγμούς έβγαιναν λαθραία ως “samizdat” – παράνομα παραγόμενες και διανεμόμενες απαγορευμένες εκδόσεις – και μεταδίδονταν από τη Δύση πίσω στη σοβιετική Λιθουανία, όπου είχαν αντίκτυπο στη ζωή της Εκκλησίας και στην ύστερη σοβιετική κοινωνία.

Αυτό που τονίστηκε, ωστόσο, στις απαντήσεις του Αρχιεπισκόπου στις ερωτήσεις του Ανθόλη και του ακροατηρίου ήταν η σημασία που έχει σήμερα ο διάλογος μεταξύ των δογμάτων της Χριστιανοσύνης και των θρησκειών του κόσμου. Η ειλικρινής συζήτηση, η οποία πρέπει να υπερισχύει της σιωπής απέναντι στο κακό, είναι απαραίτητη για την προώθηση της καταπολέμησης των μάστιγας που επικρατεί σήμερα στον κόσμο. Αναφέρθηκε στις διώξεις και τη μισαλλοδοξία που επικρατούν σε πολλές χώρες, οι οποίες προκαλούνται τόσο από τον πολιτικό εξτρεμισμό -αριστεράς και δεξιάς- όσο και από τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό.

Πιστεύει ότι η θρησκεία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην καταπολέμηση των κοινωνικών κακών – “έχετε ακόμα μορφές δουλείας στον κόσμο σήμερα” είπε.

Ερωτηθείς από τον Ανθόλη για τον ρόλο των εκκλησιών στον τόπο και στην επικοινωνία με χώρες όπου ανθεί ο αυταρχισμός, ο Αρχιεπίσκοπος λέει ότι πρέπει “να φέρουμε τον νόμο της αγάπης σε αυτούς τους τόπους».

Ένα από τα πιο συναρπαστικά -και ανησυχητικά- σημεία του είναι ότι οι άνθρωποι από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και τα κράτη του Συμφώνου της Βαρσοβίας έχουν την ευθύνη να προειδοποιήσουν άλλους δυτικούς αξιωματούχους και ηγέτες της κοινής γνώμης να μην εξετάζουν λανθασμένα τις σημερινές ενέργειες της Μόσχας μέσα από τις οικείες οπτικές τους. “Η Ρωσία θα συνεχίσει να επεκτείνεται μέχρι κάποιος να τη σταματήσει” δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, βλέποντας παραλληλισμούς με παλαιότερες προσπάθειες κατευνασμού του Χίτλερ.

Δυστυχώς, ο θρησκευτικός διωγμός και ο φανατισμός είναι επίσης εμφανής στη Ρωσία σήμερα και στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. Επαναλαμβάνοντας τη δήλωση που άκουσαν οι Αρχοντες νωρίτερα κατά την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου στη Στοά του Αττάλου, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος έχει καταδικάσει τη βία στο όνομα του Θεού. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δηλώνει συχνά ότι “ο πόλεμος στο όνομα της θρησκείας είναι πόλεμος κατά της θρησκείας”.

Το συνέδριο θα πραγματοποιήσει συνεδρίες στις 27 και 28 Μαΐου και θα ακολουθήσει στις 29 Μαΐου η “1η Σύνοδος Κορυφής των Παγκόσμιων Αρχόντων”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής συνέβαλλε οικονομικώς στην ανακαίνιση της Μαρασλείου Σχολής, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν στο πλαίσιο της ονομαστικής εορτής του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ