x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με παρέμβαση Μητσοτάκη ξεκίνησε το επενδυτικό φόρουμ της Capital Link

09 Δεκεμβρίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με τη συμμετοχή υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης, εκπροσώπων των μεγαλύτερων συστημικών τραπεζών, εφοπλιστών αλλά και στελεχών επενδυτικών ομίλων ξεκίνησαν, το πρωί της Παρασκευής, οι εργασίες του ετήσιου ελληνικού επενδυτικού συνεδρίου της Capital Link, με τίτλο «Sustaining Growth & Investment Momentum» (Διατήρηση της Ανάπτυξης και του Επενδυτικού Μομέντουμ).

Ειδικότερα, εκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, στα πάνελ του συνεδρίου περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, η Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Ολυμπία Αναστασοπούλου, ο Γ.Γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων, Ορέστης Καβαλάκης, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημήτριος Τσάκωνας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του Υπουργείου Οικονομικών, Μιχάλης Αργυρού, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γεώργιος Πιτσιλής.

Φωτογραφία: “Ε.Κ.”

Την Πέμπτη, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), σε συνεργασία με την Capital Link, ντύθηκε στα «γαλανόλευκα», με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, πλαισιωμένο από άλλους εκπροσώπους της ελληνικής αποστολής και επιχειρηματικής κοινότητας, να χτυπά το καμπανάκι της λήξης των εργασιών (closing bell) του Χρηματιστηρίου NYSE.

Μηνύματα αισιοδοξίας εν όψει 2023

Στον καθιερωμένο χαιρετισμό του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι αναγνώρισε ότι η χώρα προετοιμάζεται για ένα δύσκολο 2023, εντούτοις εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας, μάλιστα, ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί.

«Η θέση της Ελλάδας στον κόσμο έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο, παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι ζούμε σε μία περίοδο με πολλές εντάσεις. Ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε επίπεδα υψηλά πολλών δεκαετιών σε όλο τον κόσμο. Η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέβαλε σε μια ενεργειακή κρίση που πιέζει τις οικονομίες όλων των κρατών. Και η πολιτική αστάθεια αυξάνεται ξανά σε πολλά μέρη του κόσμου. Παρά ταύτα, η Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο 2023. Προβλέπουμε συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 1,8% παρά την παγκόσμια οικονομική αναταραχή. Τα δημοσιονομικά μας είναι σε τάξη. Και η όρεξή μας για μεταρρυθμίσεις παραμένει αμείωτη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επεσήμανε ότι η Ελλάδα αναμένει το ποσοστό ανάπτυξης για το 2022 να αγγίξει το 5,6%, ενώ οι αριθμοί αναμένονται υψηλοί, τηρουμένων των αναλογιών, και για το 2023.

«Πράγματι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα προβλέπεται να αναπτυχθεί διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2022 και τριπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας, απευθυνόμενος στο ακροατήριο, πως η Ελλάδα «έχει γυρίσει σελίδα».

«Είναι ξεκάθαρο ότι, παρά τις δυσκολίες και τη διεθνή αστάθεια, η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Η χώρα εφαρμόζει αποτελεσματικά μεταρρυθμίσεις και συνεκτικές πολιτικές που παρέχουν την ώθηση για τη διαμόρφωση ενός πιο ανθεκτικού και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικού τοπίου, επιτυγχάνοντας υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή», κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.

Κυρ. Μητσοτάκης στο συνέδριο της Capital Link στη Ν.Υόρκη: Τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα περισσότερο από ποτέ

Στους στόχους που έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία, στις αντιξοότητες που κατάφερε να ξεπεράσει, αλλά και στα βήματα της επόμενης μέρας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε στο ετήσιο ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της Capital Link. Το συνέδριο έχει τον τίτλο «Διατηρώντας την Ανάπτυξη και το Επενδυτικό Μομέντουμ» και πραγματοποιείται την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, στην Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια του μηνύματος του, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σήμερα είναι πιο σίγουρος από ποτέ ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, καθώς, όπως είπε, η χώρα μας διατηρεί υψηλή ανάπτυξη, μειώνει σταθερά την ανεργία και αναμένεται ότι θα είναι πρώτη στην μείωση του κρατικούς χρέους μεταξύ των χωρών της ΕΕ από το 2019.

«Καθώς οδεύουμε προς το 2023, βρισκόμαστε στην πρώτη βαθμίδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ανάπτυξη: 8,4% το 2021 και 5,6% το 2022, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις. Η ανεργία συνεχίζει την καθοδική της πορεία, είναι γεγονός ότι μειώθηκε κατά περίπου πέντε μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010. Το περασμένο έτος αποδείχθηκε έτος ρεκόρ για τις εισερχόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις, αξίας περίπου 5,3 δισ. ευρώ. Θεωρούμε ότι έχουμε πολλές πιθανότητες να καταρρίψουμε και πάλι αυτό το ρεκόρ το 2022. Και σύμφωνα με την τελευταία επίσημη πρόβλεψη της ΕΕ, μέχρι το τέλος του 2023, η Ελλάδα αναμένεται να αποτελεί τη χώρα της ΕΕ με τη μεγαλύτερη σωρευτική μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2019», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός απέδωσε εύσημα για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τόσο στον ελληνικό λαό όσο και στις ελληνικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, στάθηκε στην ανθεκτικότητα που επέδειξε η χώρα μας όταν κλήθηκε να διαχειριστεί τις διάφορες αντιξοότητες που προκλήθηκαν από μια σειρά διεθνών κρίσεων

Όπως εξήγησε, «οι ελληνικές εταιρείες έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές σε όλη τη διάρκεια και είναι πλέον πολύ πιο ανταγωνιστικές παγκοσμίως. Οι εξαγωγές έχουν υπερδιπλασιαστεί και έχουν φτάσει σχεδόν το μισό του ΑΕΠ, επίπεδο υψηλότερο από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, παρά τις δυσκολίες που βίωσαν, έχουν επιδείξει ένα επίπεδο ωριμότητας που επέτρεψε στην Ελλάδα να παραμείνει στο κέντρο της ΕΕ. Και χάρη στις επιλογές τους και τις προσπάθειές τους, ο λαϊκισμός ευτυχώς δεν επικράτησε στην Ελλάδα».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στη σημασία του μεταρρυθμιστικού έργου, το οποίο είπε ότι έχει βελτιώσει σημαντικά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Όπως εξήγησε, «είναι εξίσου αλήθεια ότι η αλλαγή δεν θα είχε έρθει τόσο γρήγορα, χωρίς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε τα τελευταία τρία χρόνια, με σχεδόν 400 νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από το Κοινοβούλιο. Μεταρρυθμίσεις που άρουν τα περιττά εμπόδια, ελαφρύνουν τη φορολογία των επιχειρήσεων και των πολιτών και που παρέχουν λύσεις σε μακροχρόνιες ελλείψεις του ελληνικού κράτους. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της λίστας του ‘Economist Intelligence Unit’ με τις χώρες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό τους περιβάλλον τα τελευταία τρία χρόνια».

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι βιώνουμε μια περίοδο αλλεπάλληλων διεθνών εντάσεων, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν μια σειρά από προκλήσεις που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Εμφανίστηκε, όμως, αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία είναι κατάλληλα προετοιμασμένη, ώστε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που θα εμφανιστούν το 2023.

«Η θέση της Ελλάδας στον κόσμο έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι ζούμε σε μία περίοδο με πολλές εντάσεις. Ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε επίπεδα υψηλά πολλών δεκαετιών σε όλο τον κόσμο. Η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέβαλε σε μια ενεργειακή κρίση που πιέζει τις οικονομίες όλων των κρατών. Και η πολιτική αστάθεια αυξάνεται ξανά σε πολλά μέρη του κόσμου. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο 2023. Προβλέπουμε συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 1,8% παρά την παγκόσμια οικονομική αναταραχή. Τα δημοσιονομικά μας είναι σε τάξη. Και η όρεξή μας για μεταρρυθμίσεις παραμένει αμείωτη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι το 2023 είναι και ένα έτος εκλογών για την Ελλάδα, λέγοντας «είμαστε βέβαιοι ότι ο ελληνικός λαός θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του σε εμάς και ότι η πορεία που χαράξαμε τα τελευταία τρία χρόνια δεν θα ανακοπεί. Γιατί οι σωστές πολιτικές έχουν σημασία. Έχουν πραγματική επίδραση στη ζωή των ανθρώπων. Και παρά τις πολλαπλές κρίσεις που έχουμε αντιμετωπίσει, τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών φαίνονται».

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε το μήνυμα του προς τους διεθνείς επενδυτές λέγοντας ότι «περισσότερο από ποτέ, τώρα είναι η ώρα να επενδύσουμε στην Ελλάδα. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να φέρουμε αλλαγές. Να είστε σίγουροι: θα συνεχίσουμε στον δρόμο της σταθερότητας, της συνέπειας και της μεταρρύθμισης. Γιατί μόνο αυτός ο δρόμος θα συνεχίσει να αναπτύσσει την οικονομία μας και γιατί μόνο αυτός ο δρόμος θα κάνει τη χώρα μας ισχυρότερη».

Με πληροφορίες από “ΑΠΕ-ΜΠΕ”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Περικλής Ναβάμπ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PITCO Foods, μιας κορυφαίας εταιρείας χονδρεμπορίας και διανομής τροφίμων, εντάχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του The Hellenic Initiative (THI) (Ελληνική Πρωτοβουλία).

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ