x

Αμερική

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις της 46ης Κληρικολαϊκής και των εγκαινίων Αγίου Νικολάου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ξεκινούν την Κυριακή, 3 Ιουλίου, οι εκδηλώσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την εκατοστή επέτειο από την ίδρυσή της, τα εγκαίνια του Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου και την 46η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Θα περατωθούν όλα το βράδυ της Πέμπτης 7 Ιουλίου με το επίσημο δείπνο και την τραγουδίστρια Δέσποινα Βανδή.

Κλικ στην εικόνα για να παρακολουθήσετε ζωντανά:

Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το Πατριαρχείο γενικότερα θα εκπροσωπήσουν ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο οποίος είναι ο πρώτος τη τάξει των ιεραρχών, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου από την Ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης και ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου Αρχιμανδρίτης Αέτιος.

Προσκλήθηκαν και θα παρευρεθούν οι δύο Αρχιεπίσκοποι πρώην Αμερικής Σπυρίδων και Δημήτριος, όπως έχει ήδη γράψει ο «Ε.Κ.». Η Κληρικολαϊκή συνέρχεται υπό τη σκιά της έντονης επιστολής της Συνέλευσης των Ορθόδοξων Κανονικών Επισκόπων Αμερικής προς τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο με την οποία τίθεται σε διακινδύνευση η ενότητα της Ορθοδοξίας στην Αμερική λόγω της πρόσφατης εκλογής σε Επίσκοπο του Αρχιμανδρίτη Αλέξανδρου Μπέλια (Alexander Belya), Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου του Σλαβικού Ορθοδόξου  Βικαριάτου, την οποία ως γνωστόν αποκάλυψε ο «Ε.Κ.» σε αμφότερες τις εκδόσεις του Ελληνιστί και Αγγλιστί, την Τρίτη 29 Ιουνίου.

Η 46η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής θα συγκληθεί στη Νέα Υόρκη από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Η Κληρικολαϊκή θα συνέλθει από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου στο ξενοδοχείο «Marriot Marquis» της Νέας Υόρκης, με γενικό θέμα «Κληρονομιά, Αναγέννηση, Ενότητα». Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη Κληρικολαϊκή Συνέλευση επί Αρχιεπισκοπίας Ελπιδοφόρου, η οποία συγκαλείται με αυτοπρόσωπη παρουσία των συνέδρων έπειτα από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού καθότι η Κληρικολαϊκή του έτους 2020 συνήλθε εξ’ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο παμψηφεί νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά το Μικρό Μήνυμα της εκλογής του. ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΌ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ
Ο παμψηφεί νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά το Μικρό Μήνυμα της εκλογής του. ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΌ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ

Η τελευταία Κληρικολαϊκή με φυσική παρουσία των συνέδρων έγινε στη Βοστώνη το έτος 2018 επί ημερών του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής Δημητρίου.

Παράλληλα με την Κληρικολαϊκή, θα έχει και η Φιλόπτωχος Αδελφότητα το δικό της δισενιαύσιο Συνέδριο στους συνεδριακούς χώρους του ίδιου ξενοδοχείου, ενώ θα προηγηθεί η συνάντηση της Νεολαίας.

Από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Ε.Κ.» και όπως προκύπτει από το αναλυτικό πρόγραμμα, η Κληρικολαϊκή αναμένεται να εξαντληθεί σε εκδηλώσεις δεξιώσεων, προγευμάτων και γευμάτων και στα γνωστά σεμινάρια καθότι δεν έχει γίνει ιδιαίτερη προετοιμασία στις κοινότητες και τις Μητροπόλεις.

Η τραγουδίστρια Δέσποινα Βανδή η οποία θα τραγουδήσει στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής τον Ιούλιο, όπως την διαφημίζει η Αρχιεπισκοπή στον επίσημο ιστότοπο της.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Το θέμα με το οποίο αναμένεται να ασχοληθεί η Κληρικολαϊκή, ως συνήθως άλλωστε, θα είναι η ψήφιση του οικονομικού προϋπολογισμού για τα επόμενα δύο χρόνια. Αντιπρόεδροι της Κληρικολαϊκής ορίσθηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο η Χρυσάνθη Δήμου και ο Νικόλαος Καρακώστας.

Την Κυριακή 3 Ιουλίου θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκη, ενώ το εσπέρας στις 6 θα τελεστεί Εσπερινός στο Ναό του Αγίου Νικολάου. Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, Ημέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, θα γίνει η τελετή των εγκαινίων του Ναού του Αγίου Νικολάου συνωδά με Θεία Λειτουργία, ενώ στις 5 το εσπέρας στο ξενοδοχείο «Marriot Marquis» ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα εκφωνήσει την εισηγητική του ομιλία, ενώ θα αναγνωσθεί και η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Θα ακολουθήσει δεξίωση του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής και στη συνέχεια οι σύνεδροι θα μεταβούν στο σημείο των πυροτεχνημάτων για τον εορτασμό της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας. Επίσης, θα γίνει και το άνοιγμα του εκθεσιακού χώρου.

Την Τρίτη 5 Ιουλίου θα υπάρχει πρόγευμα των ιερέων, θα συνεδριάσει η Επιτροπή επί των Οικονομικών, η Εθνική Επιτροπή των Πρεσβυτερών, η Επιτροπή των Μουσικών των χορωδιών,  η Επιτροπή Ευεργετημάτων των κληρικών (Clergy benefits Office). Επίσης, θα συνεδριάσουν οι στρατιωτικοί ιερείς, συνεδρίαση για τους φυλακισμένους, συνεδρίαση πρωτοσυγκέλων, συνεδρίαση συνταξιούχων ιερέων, συνεδρίαση προστασίας παιδιών από σεξουαλικώς διαστροφικούς κληρικούς, δεξίωση μουσικών χορωδιών, δεξίωση του Τάγματος των Αρχόντων, συζήτηση στρογγυλής Τραπέζης για την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής και την επιρροή του Μελετίου Μεταξάκη.

Ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου Πρόδρομος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου θα τελεστεί Ορθρος, θα ακολουθήσει πρόγευμα της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, συνεδρίαση της Επιτροπής Τεχνολογίας, κι άλλη συνεδρίαση ιερέων για τα ευεργετήματά τους, συνάντηση για την Ορθόδοξη οικογένεια, συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνικής Παιδείας, συνεδρίαση της ολομέλειας. Το όραμα της δεύτερης εκατονταετηρίδας και το Καταστατικό της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δεξίωση στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης.

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου θα τελεστεί Ορθρος, συνεδρίαση για τα ευεργετήματα των ιερέων,  γενική συνέλευση της Φιλοπτώχου, συνάντηση της Επιτροπής των Πρεσβυτερών, συνάντηση μουσικών των χορωδιών, συνεδρίαση της Ολομέλειας, Δείπνο και τραγούδι με την Δέσποινα Βανδή.

Ο Μέγας Εκκλησιάρχης και Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου Αρχιμανδρίτης Αέτιος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΌ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΊΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Τετάρτης, 10 Αυγούστου 2022, η Εξόδιος Ακολουθία του αείμνηστου Νικόλαου Μιχαλιού, προεξαρχόντων του ιερατικού προϊσταμένου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας