x

Αμερική

Ξένια Γιαννάκη στον «Ε.Κ.»: Κοιτάζοντας πέρα από το ορατό

Για την ψυχική υγεία ως προϋπόθεση, ώστε να μπορεί κάποιος να νοιώσει τη ζωή, καθώς το συναίσθημα είναι αυτό που δίνει χρώμα και κάνει τη ζωή να λειτουργεί, μιλάει στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») η Ξένια Γιαννάκη. Επίσης τονίζει τις αλλαγές και τα θέματα που για πολύ καιρό αντιμετωπίζαμε και λύθηκαν άμεσα την περίοδο της κρίσης.

Η κ. Γιαννάκη είναι ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος μελών βασιλικής οικογένειας στα Εμιράτα επί σειρά ετών, σύμβουλος ενηλίκων, επιχειρηματιών και επιχειρήσεων με πελάτες στην Αμερική. Διευθύνει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και προσωπικής ανάπτυξης LIFESHARE καθώς και την εταιρεία συμβούλων FELEA. Οι σπουδές της έχουν βάση τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και πιστεύει βαθιά στην αξία του ανθρώπου την οποία και αναδεικνύει μέσα από το έργο της.

«Εθνικός Κήρυκας»: Μιλήστε μας για την οικογένειά σας.

Ξένια Γιαννάκη: Η πορεία με τον άντρα μου, με το μεγάλωμα των παιδιών, την έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητάς μου, την μετεγκατάσταση στα Εμιράτα, την ενηλικίωση των παιδιών, την συγγραφή, την παρουσία μου σε παγκόσμια συνέδρια, την ωρίμανση της σχέσης μετά από 30 χρόνια έγγαμης συμβίωσης, πέρασε από πολλά στάδια εκπαίδευσης, ώστε να φτάσει σήμερα σε σημείο να αποτελεί ισχυρή βάση στήριξης του οικοδομήματος της ζωής μας.

Η Ξένια Γιαννάκη στο Ντουμπάι

Προέρχομαι από μία οικογένεια με «πρέπει» και επέλεξα να λειτουργήσω στη δική μου οικογένεια με βάση το «επιλέγω» τι θα πρέπει και αν θα πρέπει, ώστε να μπορεί να υπάρχει η ελευθερία της ύπαρξης του καθενός μας.

Κανένας δεν χρεώνει σε κάποιον το «πρέπει» που του επιβλήθηκε και κανένας δεν αναζητά ευθύνες από τον άλλον για τις επιλογές του. Η γνώμη μας εκφράζεται και ανάλογα κινείται ο καθένας μας στην κατεύθυνση που επιλέγει ακολουθώντας όμως τρία βασικά στοιχεία που αποτελούν τη βάση των οικογενειακών μας αποφάσεων: «να είναι καλό για μένα, να είναι καλό για την οικογένειά μου και να είναι καλό για το κοινωνικό σύνολο».

Ετσι οι αποφάσεις περνάνε από μία «τριπλή διύλιση» και αποτελούν φίλτρα σωστής επιλογής.

Δε θα μπορούσα να αναπτύξω κάποια περαιτέρω δράση και εννοώ επίσης την εκτός συνόρων αν δεν είχα τη συμπαράσταση της οικογένειάς μου. Είμαι ευγνώμων που έχω καθημερινά μία αγκαλιά που με δέχεται στο σπίτι μας χωρίς όρους και ακόμη πιο ευγνώμων που προσφέρω τη δική μου επίσης χωρίς όρους και όρια μέσα σε ένα χώρο που δεν είναι απλά σπίτι, αλλά σπιτικό.

«Ε.Κ.»: Η ψυχική υγεία είναι το θεμέλιο για την ευζωία του καθενός μας και για την πρόοδο της κοινωνίας μας;

Η Ξένια Γιαννάκη

Ξένια Γιαννάκη: Η ψυχική υγεία είναι προϋπόθεση ζωής. Δε μπορείς να νοιώσεις τη ζωή διαφορετικά. Το συναίσθημα είναι αυτό που δίνει χρώμα και κάνει τη ζωή να λειτουργεί.

Σε έκθεση της ΕΕ αναφέρεται πως τα προβλήματα ψυχικής υγείας επηρεάζουν περίπου 84 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιπρόσθετα αναφέρεται πως το συνολικό κόστος της κακής ψυχικής υγείας εκτιμάται πως υπερβαίνει το 4% του ΑΕΠ (πάνω από 600 δισ. ευρώ) στις 28 χώρες της ΕΕ.

Από αυτό και μόνο μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα της ψυχικής υγείας, πόσο επηρεάζει τη ζωή μας, την πρόοδό μας και πώς μας εξελίσσει σε σχέση με την πληθώρα των θεραπευτικών επιλογών που προσφέρονται, όσο αναπτυσσόμαστε σε επίπεδο γνώσης και ενημέρωσης. Εχουμε όλες τις απαντήσεις, αλλά δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε μάθει να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις προς τη ζωή!

«Ε.Κ.»: Οι σπουδές σας και η γνώση σας στην Ψυχολογία σε ποιους τομείς σάς έχουν βοηθήσει στη δική σας στάση και αντιμετώπιση ζωής;

Ξένια Γιαννάκη: Η επαγγελματική μου διαδρομή με έχει βοηθήσει να αντιμετωπίσω πολλά ζητήματα στη ζωή μου που θα με δυσκόλευαν πολύ αν δεν γνώριζα τις προσωπικές μου άμυνες για να προστατεύσω ό,τι έρχεται προς τον εαυτό μου ή τις τεχνικές για να αντιμετωπίσω ό,τι προέρχεται από τον εαυτό μου. Φυσικά υπάρχουν πολλά που η ακαδημαϊκή γνώση δεν καλύπτει και μέσα από την ιδιότητα του ψυχοθεραπευτή και τη συζήτηση με τον θεραπευόμενο οδηγούμαι σε ανακάλυψη πολλών νέων πεδίων έρευνας. Στα βασικά της μέρη όμως η Ψυχολογία με καλύπτει ως άνθρωπο και ως θεραπευτή αφού προσπαθώ μέσα από τον τρόπο σκέψης του κάθε ανθρώπου που συνεργάζομαι να ανακαλύψω τον τρόπο σκέψης του ώστε να κινηθώ ανάλογα.

Με τον H.H. Sheikh Nahyan bin Mubarak al Nahyan, Minister of Youth, Culture and Development, 2015 Abu Dhabi

Η μετακίνησή μου κάθε φορά σε διαφορετικό τρόπο αντίληψης με βγάζει από τα όρια ενός «κουτιού» και μίας συγκεκριμένης αντίληψης βοηθώντας με να ελίσσομαι αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη μέσα από την ευελιξία του νου… και εδώ μπαίνουμε λίγο στα πεδία της νευροπλαστικότητας, ενός τεράστιου κεφαλαίου που μόλις άρχισα να το πλησιάζω μέσα στο πλαίσιο των σπουδών μου στη Νευροψυχολογία.

«Ε.Κ.»: Η ζωή είναι ένας ωραίος στίβος;

Ξένια Γιαννάκη: Το βιβλίο μου «Πρωταθλητής ζωής» πραγματεύεται την έννοια της ζωής ως μαραθώνιο. Ξεκινάμε οπλισμένοι με υπομονή και επιμονή προς έναν στόχο που απαιτεί επίσης χρόνο και αντοχή.

Με ρωτάτε αν είναι ωραίο ταξίδι… Ο Μπουσκάλια αναφέρεται στη ζωή σαν να είναι ένα κουτί σε μορφή δώρου τυλιγμένο με πολύχρωμες κορδέλες. Μόλις το παίρνουμε στα χέρια μας αυτό το υπέροχο δώρο της ζωής, θέλουμε να το ανοίξουμε με λαχτάρα για να απολαύσουμε τα υπέροχα δώρα που κρύβει το πακέτο της ζωής μας. Ξεχνάμε όμως πως η ζωή έχει πολλά δώρα που είναι διαφορετικά και αντίθετα από όσα περιμέναμε να δούμε στο πακέτο δώρου. Υπάρχει ο πόνος, η λύπη, η αποτυχία, η απώλεια, όλα όμως έχουν την αξία τους, το μήνυμά τους, το δώρο τους… έρχονται με όλα τα άλλα όμορφα δώρα όπως είναι η ομορφιά, η χαρά, η επιτυχία. Δεν μπορούμε να τα διαχωρίσουμε παρά μόνο να τα δεχτούμε…

«Ε.Κ.»: Δώστε μας μερικές συμβουλές ευτυχίας μέσα στην κρίση που περνάμε όλοι.

Με τα παιδιά της,​ Burj Halifa, Dubai 2016

Ξένια Γιαννάκη: Η κρίση μάς κάνει να προχωράμε τη ζωή πολύ πιο γρήγορα από όσο μπορούσαμε να φανταστούμε. Εγιναν πρωτοφανείς αλλαγές και λύθηκαν άμεσα θέματα που για πολύ καιρό αντιμετωπίζαμε. Σε μία τόσο γρήγορη εξέλιξη θα πρότεινα να δούμε τη ζωή μας πιο αργά, να αγαπάμε πιο βαθιά και περισσότερο σε ποσότητα χρόνου και ποιότητα συναισθήματος, να επιλέγουμε πιο συνετά, υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές και η κάθε μία χρειάζεται να την τιμήσουμε, ώστε να αξίζει για το χρόνο που θα της διαθέσουμε, να διαβάζουμε βιβλία γιατί εκεί βρίσκεται ο πλούτος της εξέλιξής μας και όχι στα αποσπάσματα και τα πρόχειρα στιχάκια που ο καθένας γράφει στους τοίχους… γιατί τα βιβλία κρύβουν και φανερώνουν διαφορετικές και πολύ προσωπικές αλήθειες ανάλογα με το επίπεδο αυτεπίγνωσης του αναγνώστη.

Διαφορετικά αποκαλύπτεται στον καθένα.

Να ζούμε όσο περισσότερο μπορούμε στη φύση τόσο του περιβάλλοντος όσο και στην εσωτερική μας αληθινή και αυθεντική, που χάνεται στις εικόνες της επίπλαστης πραγματικότητας. Να βρίσκουμε τρόπους να αλλάζουμε σήμερα για να νοιώθουμε καλύτερα αύριο, προσέχοντας το λόγο, τη σκέψη και τη συμπεριφορά μας!

lifeshare.gr

felea.org

Στο Global Education Forum,Tariq Al Gurg, CEO Dubai Cares, 2015, Palm Island Dubai,
Οικογενειακή φωτογραφία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο στόχος της εταιρείας Κορρές για τη διείσδυση του brand στους Millennials της αγοράς των ΗΠΑ, μετά τη στρατηγική συμφωνία που έκανε με την Morgan Stanley, ήδη από τον Νοέμβριο του 2017, προωθώντας περαιτέρω την παρουσία της στις διεθνείς αγορές, πέτυχε στο έπακρο με τη δημιουργία ενός νέου καταστήματος 750 τετραγωνικών ποδιών.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

«Αποστολή…», η νέα σειρά ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ του «Ε.Κ.» με την Κλέλια Χαρίση (Trailer)

Κάθε Σαββατοκύριακο ο «Εθνικός Κήρυκας» και η Κλέλια Χαρίση θα έχουν .

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας