GR US

Παγκόσμιες επιπτώσεις στο 85% του πληθυσμού από την αλλαγή κλίματος

Αssociated Press

Εργοστάσιο Ενέργειας που λειτουργεί καίγοντας κάρβουνο, στην Νέουραθ Γερμανίας. (AP Photo/Martin Meissner, file)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Τουλάχιστον το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει βιώσει καιρικά φαινόμενα που επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό «Nature Climate Change».

Αφού χρησιμοποίησαν τη μηχανική εκμάθηση για να αναλύσουν και να χαρτογραφήσουν περισσότερες από 100.000 μελέτες γεγονότων που θα μπορούσαν να συνδεθούν με την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι ερευνητές συνέδεσαν την ανάλυση με ένα παγιωμένο σύνολο δεδομένων για τις αλλαγές θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων που προκαλούνται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων και άλλες πηγές εκπομπών άνθρακα.

Αυτά τα συνδυασμένα ευρήματα -τα οποία επικεντρώθηκαν σε γεγονότα όπως η αποτυχία των καλλιεργειών, οι πλημμύρες και τα κύματα καύσωνα- επέτρεψαν στους επιστήμονες να δημιουργήσουν έναν σταθερό σύνδεσμο μεταξύ κλιμάκωσης ακραίων και ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει επηρεάσει το 80 τοις εκατό του παγκόσμιου εδάφους.

«Εχουμε μια τεράστια βάση τεκμηρίων τώρα που τεκμηριώνει πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις κοινωνίες μας και τα οικοσυστήματά μας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Μαξ Κάλαγκαν (Max Callaghan), ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο «Mercator» του «Global Commons and Climate Change» στη Γερμανία.

Εθνικός Κήρυξ

Τεξανοί, ασυνήθιστοι σε τόσο χιόνι, τα βρήκαν σκούρα στις 15 Φεβρουαρίου, 2021, στο Γουάκο του Τέξας. (Jerry Larson/Waco Tribune-Herald via AP)

Η μελέτη παρέχει σκληρούς αριθμούς για να υποστηρίξει τις εμπειρίες των ανθρώπων από τη Νέα Υόρκη έως το Νότιο Σουδάν. «Η κλιματική αλλαγή», είπε ο Κάλαγκαν, «είναι ορατή και αισθητή σχεδόν παντού στον Κόσμο».

Τα ευρήματα έρχονται εν μέσω μιας μεγάλης ώθησης, ώστε οι χώρες να δεσμευτούν για πιο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα ενόψει της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών στη Γλασκώβη της Σκωτίας, τον επόμενο μήνα. Ερευνες δείχνουν ότι οι υπάρχουσες δεσμεύσεις θα θέσουν τον πλανήτη σε τροχιά να ζεσταθεί περίπου 2,7 βαθμούς Κελσίου (4,9 βαθμούς Φαρενάιτ) μέχρι το τέλος του αιώνα - ένα επίπεδο θέρμανσης που θα οδηγούσε σε δραστική έλλειψη τροφίμων και νερού, θανατηφόρες καιρικές καταστροφές και καταστροφική κατάρρευση του οικοσυστήματος.

Μερικές από τις χώρες με κορυφαίες εκπομπές ρύπων στον Κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί επίσημα για έναν νέο στόχο μείωσης των εκπομπών του 2030. Οι ακτιβιστές ανησυχούν ότι μια αναδυόμενη ενεργειακή κρίση, η οποία αύξησε τις τιμές και προκάλεσε διακοπή ρεύματος, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες να αναγκάσουν τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να σταματήσουν σταδιακά τα ρυπογόνα καύσιμα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι κλιματικές καταστροφές έχουν ήδη προκαλέσει τουλάχιστον 388 θανάτους και ζημιές άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, σύμφωνα με αναλύσεις της «Washington Post» και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Ωστόσο, παρά τη δέσμευση να μειωθούν κατά το ήμισυ οι εκπομπές μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου αγωνίζονται να εγκρίνουν ένα ζευγάρι νομοσχέδια που θα παρέχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτρικά οχήματα και προγράμματα που θα βοηθήσουν τις κοινότητες να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο κλίμα.

Η αντίθεση μεταξύ του εύρους των κλιματικών καταστροφών και της κλίμακας της παγκόσμιας φιλοδοξίας είναι στο μυαλό των εκατοντάδων διαδηλωτών που κατέβηκαν στην Ουάσινγκτον αυτήν την εβδομάδα για να ζητήσουν τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

«Πώς μπορείτε να πείτε ότι βρισκόμαστε σε αυτή την έκτακτη ανάγκη για το κλίμα και πηγαίνουμε και λέμε ότι είμαστε σε αυτό το κόκκινο σημείο… και ταυτόχρονα παραχωρούμε γη για επιπλέον γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου;» είπε ο Τζόγιε Μπράουν (Joye Braun), ένας οργανωτής της κοινότητας με το Δίκτυο Περιφερειακών Ιθαγενών και μέλος της φυλής Cheouenne River Sioux, που διαδήλωσαν στην Ουάσιγκτον αυτήν την εβδομάδα.

Οι ακτιβιστές, πολλοί από αυτούς από κοινότητες αυτόχθονων που έχουν πληγεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη, κινδύνευαν να συλληφθούν καθώς παρέμειναν στο πεζοδρόμιο έξω από τον Λευκό Οίκο όταν η Αστυνομία τους διέταξε να καθαρίσουν την περιοχή.

Η νέα έρευνα στο Nature προστίθεται σε ένα αυξανόμενο σύνολο αποδείξεων ότι η κλιματική αλλαγή διαταράσσει ήδη την ανθρώπινη ζωή σε παγκόσμια κλίμακα. Οι επιστήμονες είναι όλο και περισσότερο σε θέση να αποδώσουν γεγονότα όπως τα κύματα καύσωνα και οι τυφώνες σε ανθρώπινες ενέργειες. Τον Αύγουστο, η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή αφιέρωσε ένα ολόκληρο κεφάλαιο στις ακραίες καιρικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του Κόσμου.

Το συμπέρασμα της μελέτης ότι το 85% της ανθρωπότητας αντιμετωπίζει κλιματικές επιπτώσεις μπορεί να ακούγεται υψηλό. Αλλά είναι «πιθανώς μια υποτίμηση», δήλωσε ο Φρέντερικε Οτο (Friederike Otto), ανώτερος λέκτορας στο Grantham Institute for Climate Change and the Environment στο Imperial College London, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.