GR US

Συμφωνία για τερματισμό αγωγών κατά εταιρειών οπιοειδών

Αssociated Press

Χάπια Οξυκωδόνης (Oxycodone) με συνταγή σε φαρμακείο της Νέας Υόρκης. (AP Photo/Mark Lennihan, File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια διαμάχης, οι τρεις μεγάλοι διανομείς φαρμάκων της χώρας και ο φαρμακευτικός γίγαντας J&J κατέληξαν σε συμφωνία $26 δισ. με πολιτείες, κάτι που θα απελευθερώσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου από κάθε νομική ευθύνη για την επιδημία οπιοειδών, που δημιούργησε μία κρίση υγείας, η οποία εδώ και δεκαετίες σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα από διακομματική ομάδα γενικών εισαγγελέων, θέτει το πλαίσιο να αρχίσουν να εισρέουν δισεκατομμύρια δολάρια σε κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα για θεραπεία εθισμού, υπηρεσίες πρόληψης και άλλα απότομα έξοδα από την επιδημία των οπιοειδών.

Εάν η συμφωνία οριστικοποιηθεί, χιλιάδες τοπικές κυβερνήσεις, καθώς και πολιτείες θα αποσύρουν αγωγές εναντίον των εταιρειών και θα δεσμευθούν επίσης να μην ασκήσουν μελλοντική δράση.

Με βάση την πρόταση του διακανονισμού, οι διανομείς Cardinal Health, AmerisourceBergen και McKesson αναμένεται να πληρώσουν συνολικά 21 δισ. δολ. και η Johnson & Johnson 5 δισ. δολ. Τα χρήματα από τους διανομείς θα πληρωθούν σε διάστημα 19 ετών, ενώ η J&J θα ολοκληρώσει τις πληρωμές μέσα σε εννέα χρόνια, με ένα ποσό έως 3,7 δισ. δολ. τα πρώτα τρία χρόνια.

Ο διακανονισμός προβλέπει επίσης τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής που θα δίνει στους τρεις διανομείς και τις πολιτειακές Αρχές συγκεντρωτικά δεδομένα για το πού κατευθύνονται τα φάρμακα και πόσο συχνά, σε ένα βήμα που οι Αρχές ελπίζουν θα βοηθήσει να μην καταλήγουν τέτοια χάπια στις αμερικανικές κοινότητες.

Η συμφωνία έρχεται σε μία περίοδο καθώς η κρίση του εθισμού επιδεινώνεται. Οι θάνατοι από υπερβολική δόση οπιοειδών σημείωσαν υψηλό ρεκόρ το 2020, μια αύξηση που οφείλεται εν μέρει στην απομόνωση και το κλείσιμο των υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Συνολικά, περισσότεροι από 500.000 έχουν πεθάνει από υπερβολικές δόσεις σε συνταγογραφούμενα και παράνομα οπιοειδή στον δρόμο από το 1999.

«Ο επείγων χαρακτήρας του προβλήματος συνεχίζεται», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Χέρμπερτ Σλέτερι (Herbert H. Slatery III) από το Τενεσί στη συνέντευξη Τύπου που ανακοίνωσε τη συμφωνία. «Είναι απλώς αδυσώπητο».

Οι διανομείς, οι οποίοι από το νόμο υποτίθεται ότι παρακολουθούν τις ποσότητες των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, έχουν κατηγορηθεί ότι κλείνουν τα μάτια για δύο δεκαετίες, ενώ τα φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα παρήγγειλαν εκατομμύρια χάπια για τις κοινότητές τους. Η Johnson & Johnson, η οποία προμήθευε οπιοειδή υλικά σε άλλες εταιρείες και έφτιαξε τα δικά της έμπλαστρα φαιντανύλης για ασθενείς με πόνο, κατηγορείται ότι υποβιβάζει τις εθιστικές ιδιότητες των προϊόντων σε γιατρούς και ασθενείς.

Σε μια ηλεκτρονική δήλωση, ο Μάικλ Ούλμαν (Michael Ullmann), εκτελεστικός αντιπρόεδρος και γενικός σύμβουλος της Johnson & Johnson, δήλωσε: «Αναγνωρίζουμε ότι η κρίση οπιοειδών είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα δημόσιας υγείας και έχουμε βαθιά συμπάθεια για όλους τους πληγέντες. Αυτός ο διακανονισμός θα υποστηρίξει άμεσα τις κρατικές και τοπικές προσπάθειες για σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της κρίσης οπιοειδών στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Πηγή: «ΝΥΤ»