x

Οικονομία

Υμνοι από τη «FAZ»: H Ελλάδα μεταμορφώνεται σε άγκυρα σταθερότητας

03 Ιανουαρίου 2023

ΑΘΗΝΑ. Η Ελλάδα άφησε πίσω της την κρίση του ευρώ και αυτή τη στιγμή στα Χρηματιστήρια παρουσιάζεται ως πρότυπο στην Ευρώπη, αναφωνεί η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ).

Μπορεί οι καταναλωτές στην Ελλάδα να πέρασαν μια «δύσκολη εορταστική περίοδο», με τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει στο 8,5 τοις εκατό, όμως η χώρα διανύει μια περίοδο ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, πιθανώς από 5% έως 6% πέρυσι, σημειώνει η συντηρητική γερμανική εφημερίδα στο άρθρο της με τίτλο: «Η Ελλάδα μεταμορφώνεται σε άγκυρα σταθερότητας».

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα έλαβε ένα «πρόωρο χριστουγεννιάτικο δώρο» από τη Βρετανία με το περιοδικό «The Economist» να την ψηφίζει ως την Οικονομία με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ. Τα κριτήρια ήταν η οικονομική ανάπτυξη, ο πληθωρισμός, το εθνικό χρέος και οι τιμές των μετοχών.

«Η χώρα συνέχισε την αποπληρωμή των χρεών της, και όχι μόνο γνώρισε μια ακμάζουσα τουριστική περίοδο, αλλά και μια έκρηξη στις εξαγωγές και τις άμεσες ξένες επενδύσεις για μεγάλο μέρος του έτους», αναφέρει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι προοπτικές για το 2023 είναι εντυπωσιακές, καταλήγει η «FAZ»: Αν και η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξακολουθεί να είναι αισθητά πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Οπως και η ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη 1,8%. «Η επιστροφή σε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα φέτος θεωρείται πιθανή. Επομένως, η κυβέρνηση και οι επενδυτές ελπίζουν επίσης ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν τα κρατικά ομόλογα, κάτι που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον σε νέους επενδυτές». Σύμφωνα με την «FAZ», η αναβάθμιση είναι θέμα χρόνου.

Ομως και το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να αποβάλλει την φήμη του «παρία», με τον δείκτη Athex Composite να πετυχαίνει άνοδο -σε αντίθεση με πολλές άλλες αγορές- κατά 4 τοις εκατό. Ετσι οι 120 σημαντικότερες εταιρείες εκτός τραπεζικού τομέα κατέγραψαν ετήσια αύξηση στα καθαρά κέρδη άνω των δύο τρίτων. «Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών για το 2022 θα ξεπεράσει το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2007. Το έτος πριν από την κρίση χρέους. «Για πολλούς επενδυτές, αυτή είναι πλέον απλώς μια ωχρή ανάμνηση», καταλήγει η εφημερίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Μήνυση στον απόστρατο αξιωματικό της Αμεσης Δράσης, ο οποίος κατήγγειλε συγκάλυψη σε υπόθεση του γιου του, θα καταθέσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θοεδωρικάκος, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ