x
 

Category

Υμνος στην ελληνοαμερικανική ποίηση από τον Σύλλογο Αθηναίων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια ξεχωριστή εκδήλωση που ανέδειξε την πλούσια ποιητική δραστηριότητα των Ελλήνων της Διασποράς του χθες, αλλά και του σήμερα, έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Επρόκειτο για την 4η Εκθεση Ελλήνων Λογοτεχνών της Διασποράς, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αθηναίων Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής και το Κέντρο Ερευνας Ελληνικής Διασποράς, κατά την οποία έδωσαν το «παρών» και εκφράστηκαν ποιητές και συγγραφείς που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στην ελληνοαμερικανική λογοτεχνία.

Οπως τόνισε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων, Πάνος Αδαμόπουλος, επρόκειτο για ένα πρόγραμμα επί τιμή της επετείου της 25ης Μαρτίου, αλλά και της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, εκφράζοντας την άποψη ότι η Ομογένεια έχει ανάγκη από εκδηλώσεις αναλόγου είδους.

«Ηταν μια συγκινητική εκδήλωση. Γιορτάσαμε διπλή γιορτή, την Επανάσταση της 25ης Μαρτίου και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Με αυτόν τον συνδυασμό ο Σύλλογος Αθηναίων θέλει να δείξει ότι πρωτοστατεί στις εθνικές μας γιορτές με ουσιαστικά προγράμματα και να πρωτοστατήσει στις λογοτεχνικές εκδηλώσεις που τόσο πολύ λείπουν από την Ομογένεια. Η Ομογένεια διψά γι’ αυτές τις εκδηλώσεις και είμαστε ο κατάλληλος φορέας να μπορέσουμε να αναδείξουμε και νέα ταλέντα, όχι μόνο από Ελλάδα, αλλά και Ελληνοαμερικανούς ώστε να διαδώσουμε την ελληνική γλώσσα και να διατηρήσουμε αυτό που είμαστε σαν Ελληνες», είπε ο κ. Αδαμόπουλος, ο οποίος απένειμε τιμητική πλακέτα στον αντιπρόεδρο του Συλλόγου -και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λογοτεχνών- Τάσο Μουζάκη.

Ο Φύτος Στράτης διευθύνει το μουσικό σχήμα που απέσπασε το χειροκρότημα των θεατών. (Φωτογραφία Ε.Κ./Χρ, Αθανασάτος)

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, επαναλαμβάνοντας την πάγια στήριξη και προτεραιότητα από πλευράς του Γενικού Προξενείου στην προώθηση του Ελληνικού Πολιτισμού.

«Οπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε, μια από τις βασικές προτεραιότητες από την ημέρα που ανέλαβα καθήκοντα στο Γενικό Προξενείο είναι η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, των Τεχνών και των Γραμμάτων. Τομείς στους οποίους η χώρα μας πρωταγωνιστεί και, αν μου επιτρέπεται η έκφραση, αποτελούν την βαριά βιομηχανία του Ελληνισμού. Αποτελεί σταθερή μου πεποίθηση ότι έχουμε το καθήκον να προωθήσουμε την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ποίηση και την ελληνική λογοτεχνία στις νεότερες γενιές», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο Ελληνας ακαδημαϊκός, Νίκος Αλεξίου, παρουσίασε το αρχειακό υλικό του Hellenic American Project, ενώ, μιλώντας στον «Ε.Κ.», στάθηκε στην αξία της ελληνοαμερικανικής ποίησης και την ανάγκη περαιτέρω αναγνώρισής της.

«Πρέπει να δοθεί σημασία και από τα σχολεία εδώ, να υπάρχουν εγκύκλιοι που συμπεριλαμβάνουν τους Ελληνοαμερικανούς λογοτέχνες επίσης και ο ελληνικός παράγοντας θα πρέπει να εκτιμήσει την αξία των Ελλήνων ποιητών και να τους δεχτεί ως ισότιμους», τόνισε ο κ. Αλεξίου.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, οι συγγραφείς Αυγή Ατματζίδου, Νίκος Ζαβόλας, Βάνια Κοντομέρκου, Μαρία Μιχέλη, Τάσος Μουζάκης, Σέβη Μπούτου, Μαρία Νικολή, Γ. Παναγιωσούλης, Ασπα Τριγώνη, Μαρία Τσαρούχα και Ιουστίνη Φραγκούλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Τάλα της Πάφου ψήφισε την Κυριακή η γηραιότερη ψηφοφόρος στην Κύπρο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ